Sokan nem értik (meg), hogy a munkaerő-közvetítő és fejvadász cégek hirdetései névtelenek, közben a pályázó kiadja az adatait előre. Természetesen érthető a gondolat, hogy "nem egyenlő felek állnak egymással szemben", de ha állást akarsz találni, akkor egyelőre - amíg az álláskeresők nem alakítanak szakszervezetet, és nem kezdenek el sztrájkolni jobb feltételek reményében, bojkottálni a közvetítő cégeket, a név nélküli hirdetéseket, stb. - alkalmazkodni kell a jelenlegi helyzethez. A pampogásnak nem lesz eredménye, ha nem mondhatják el ki a megbízó, akkor nem mondják el és kész, max. körbeírják. A név nélküli hirdetések bojkottja pedig szintén értelmetlen.
 
Előfordul, hogy még az interjún sem fedhetik fel a megbízó kilétét. Ez elég ritka, és csak felsővezetői pozícióknál fordul elő. Normális esetben elmondják a titkolózás okát, és igyekeznek megtenni mindent, hogy kompenzáljanak: pl. interjú után név és utolsó munkahely nélkül küldik át a jelölt anyagát - ha szakmailag és emberileg rendben van, akkor nem a neve és a konkrét cég fog dönteni úgysem.
 
Vegyük sorra, hogy miért is nem írják bele az esetek 99%-ban a hirdetés szövegébe a megbízó cég nevét, logoját, illetve miért nem árulják el telefonos/e-mailes érdeklődés esetén sem:
 
1. A megbízó kéri, hogy ne szerepeltessék a nevüket a hirdetésben, mivel adott esetben a keresés bizalmas jellegű, vagy nem szeretnék a piac, a konkurensek, vevőik, beszállítóik "orrára kötni", hogy keresnek egy adott pozícióra.

2. A keresés bizalmas, azaz valakinek a helyére keresik az új munkatársat. Ennek az oka nem a "kiszúrás", hanem pl. kiégett az illető, nem teljesít megfelelően, hibázik, stb. Viszont szeretnék, ha átmenet lenne a pozíció betöltésében, így amikor megtalálták az utódját, akkor mondanak fel neki. Elég kínos lenne, ha a lecserélendő illető ezt hamarabb megtudná, mint ahogy a cég szeretné.
 
3. A közvetítő cégek előszelekciós és jelölt felkutatási terhet vesznek le megbízóik válláról, emellett tájékoztatják az érdeklődőket, és értesítik az akár több száz jelentkezőt a kiválasztási folyamat rájuk vonatkozó eredményéről. Amennyiben közölnék a cég nevét, akkor a pályázók nagy része közvetlenül megkeresné a céget, és ott pályázna - pedig a cég ezt el szeretné kerülni. És persze a közvetítő cégek is, amelyek sikerdíjra dolgoznak. A megbízó időt és energiát szeretne megtakarítani, valamint a felvett jelöltre garanciát is kap. Fizet, és ezért elvárásai vannak, a közvetítő cégnek pedig ehhez az elvárásokhoz kell igazodnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr531955893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszesbarany 2010.05.15. 11:54:18

Kedves Karriervadász!
A legtöbb tanácsadó azt javasolja az álláskeresőknek, hogy interjú alatt az álláskereső próbálja burkoltan irányítani a beszélgetést és a legtöbbet kihozni ezzel magából.
Ez lehetetlen, teljesen ki vannak szolgáltatva az álláskeresők az interjúztatóknak. A fejvadász cégek telefonban, de még az interjún sem(!!), azt sem árulják el az ország melyik részén található az állás. Elvárják már a napi 100-150 km-es ingázást , ami vidéken azért kicsit nehezebb, és magánélete is van az embernek. Így nagyon nehéz az álláskeresőknek.
Azt sem mondhatják meg milyen iparágról van szó. Mindig azt tanácsolják interjú előtt nézzen utána az ember a cégnek. De könyörgöm, ha az iparágat nem tudja akkor hogyan is??
Fizetési igénynél, ha nem tudja az álláskereső milyen területről van szó, milyen országrészről, hogy adjon bármilyen reális árat? Budapesti és vidéki fizetések között 3-4xes különbségek is vannak sajnos.
Kérdem én ezek után, hogy adja a legjobb formáját az álláskereső és teljesítsen megfelelően?
Az hogy bizalmas a keresés, ne tudja meg az elbocsátandó, hogy elküldik, szerintem minden álláskeresőnek a saját érdeke, hogy ne kürtölje világgá, most éppen mire esélyes, mert jöhet egy nála jobb, aki esetleg az utolsó pillanatban is elcsaklizza előle az állást.
Remélem olvassa ezt valaki HR-esek és fejvadász cégek és elgondolkoznak rajta.

Karriervadász 2010.05.15. 15:54:52

@eszesbarany: nem tudom, hogy ezeket milyen cégeknél tapasztaltad, de ugyebár ha nem árul el semmit a fejvadász, pl. hogy nagyjából hol van az állás, és nagyjából mennyi a fizetés, akkor a felesleges interjúkkal a saját idejét is pocsékolná, ami elég értelmetlen lenne.

a bp-vidék fizetések között sincs akkor különbség, kb. 10-30% bp javára, de fordítva is lehet, ha egy multi isten háta mögötti telephelyére akar csábítani egy specialistát vagy egy vezetőt.

továbbá egy személyzeti tanácsadó miért várná el, hogy mesélj a cégről, ha nem mondja el melyik az? ilyet tapasztaltál valahol?

eszesbarany 2010.05.16. 14:35:00

@Karriervadász: elnézést,tényleg nem voltam egyértelmű a "mesélj a cégről, ha nem mondja el melyik az" résznél. Itt a telefonos megkeresésre gondoltam. Ugyanis, nagyon kevés helyen említik meg a cégneveket, mert bizalmas, stb.
A fizetést viszont már tényleg sehol sem említik!! Elvárás az, hogy az álláskereső adjon ajánlatot elsőként. Aztán pedig rávágják, hogy igen sávban van. Vagy eddig mindig pontosan tippeltem volna??!! Persze lehet trükközni, hogy "de ha csak ezen múlna megegyezés kérdése a részemről" vagy visszakérdezni, hogy mit ajánl a cég, de ezt nem igazán szokták megválaszolni.

Egyébként nagyon tetszik a blog.Sok hasznos info, és érdekes cikk van rajta. Szívesen olvasnék arról, hogy vannak-e jó válaszok az interjúkérdésekre, mint pl. fiatal nőknél: Hogyan képzeli jövőjét 5 év múlva? (persze hogy gyereket szeretne, és nem akar épp dolgozni)vagy Mik a rossz tulajdonságai?- melyik állásnál mit emeljek ki? Vagy egyéb ravaszabb kérdések.

jobkereso 2013.01.03. 22:47:30

Meg lehet kerülni a közvetítőket, létezik erre weboldal:

www.jobkereso.com

a munkáltatók saját weboldalain lévő állásajánlatokat gyűjti össze, és a linkeket teszi kereshetővé, a közvetítőket, és a hirdetőoldalakat kiszűri

jobkereso 2014.08.12. 13:59:02

Megváltozott közben az oldal címe, feljebb a felhasználói profilomhoz tartozóan látható az új cím.

Közvetlen állások, vagyis álláskeresés a fejvadászok megkerülésével.

Tehát ha valaki mégsem tartja butaságnak, hogy a körülírt, fejvadászok, munkaközvetítők ködösítő állásajánlatait bojkottálja, az itt megteheti!
süti beállítások módosítása