"A fluktuáció jelentése: ingadozás. Fluktuáción a munkaerő elvándorlását, a munkahely elhagyását értjük."

Amikor egy cégnél szeretne valaki dolgozni, sokszor felmerül a fluktuáció kérdése. Ekkor alapból azt gondolja az ember, hogy ha alacsony, akkor az jó, mert nincs elvándorlás, feltehetően stabil a munkahely, és nem zsigerelik ki az alkalmazottakat. A felszínt vizsgálva mindez igaz is lehet, de érdemes kicsit továbbgondolni ezt a kérdést.

Az, hogy egy adott cégnél mekkora a mozgás, az pl. függ a munkavállalók átlagéletkorától is. Hiszen a 40-50 év feletti munkavállalóknál a fluktuáció mértéke már jelentősen alacsonyabb (1-2%), mint a 20-30 éveseké (60-65%).

Függ a cég tevékenységétől is, nem mindegy, hogy főleg szakmunkásokat, betanított munkásokat foglalkoztató gyárról van szó, vagy egy reklámügynökségről, netán egy bank belvárosi központjáról. Egy gyári munkás 10-20e Ft bérkülönbségért könnyebben vált, hiszen a munka és a munkakörülmények egy gyárban hasonlóak, míg egy marketingesnek már nem mindegy, hogy milyen az iroda, a kollégák, a főnök, a lakhelytől való távolság, stb.

Az alacsony fluktuáció azt is jelezheti, hogy a cég stagnál, nincs mozgás, nincs pótlás, így nincs új, külső inger, új munkatárs, aki új lendületet, más megközelítést hozna a céghez. Netán olyanok dolgoznak a cégnél, akiknek nincs meg a tudása, ismerete, képessége a váltáshoz. Ez alapján egy ilyen cég szakmai zsákutca is lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr132275220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.09.06. 20:16:16

Véleményem szerint a fluktuációnak van egy "egészséges" mértéke, ami persze sok mindentől függ, az iparágtól, a cég helyétől, a fizetéstől, a cég agyelszívó képességétől stb. De a túl magas mellett a túl alacsony fluktuáció sem jó,pl. mikor fog már elmenni a cégtől ez a nyálas figura, aki minden nőhöz hozzádörgölőzik a liftben, meg a vén büdös Józsi bácsi, akit sose láttak még józanon? Alkalmasint sose.

Az alacsony fluktuációnak a pozitív okokon kívül a következő (ki nem mondott) negatív okai lehetnek:

1. a cég kicsi és az alkalmazottak jó része a főnök rokona, barátja, ismerőse. Ilyen helyre nem jó bekerülni, karrierlehetőség nulla (ott, ahol mindenki a Kondorossy vezetéknévre hallgat, csak te nem, nem godolod, hogy téged fognak kiemelni), ráadásul a "családtagok" összetartóak egy idegennel szemben.

2. a cég a középszerűség diadala, és ennélfogva a középszerű emberek gyűjtőhelye. Eldolgozgatnak,úgy állnak a munkához, hogy más is hozzáférjen, fél szemük szigorúan az órán, ha megvolt a nyolc óra munka, akkor kihull a toll a kézből, stb. Egy komolyabb cégtől már kirúgták volna őket, de ide ez is elég, kis pénz, kis foci.Hátrány persze a fent említett kis pénz, a fejlődési lehetőség teljes hiánya (ha már akkor többet tudsz a kollégáknál, ha beléptél, mégis hova akarsz fejlődni), meg az ingerszegény környezet, az ember hamar beleszokik a tunyulásba, és az nem egészséges.

3. a cég olyan feltételeket írat alá (vagy nem írat alá, csak alkalmaz) a munkavállalóval, hogy az önként való kilépés jóformán reménytelen. Ilyen lehet a felmondási idő meghosszabbítása több hónapra, a kilépés esetén történő fizetésmegvonás, esetleg holmi vélt-valós hibára vonatkoztatva stb.

Nick Papagiorgo 2010.09.06. 20:34:38

elfelejtettem, hogy milyen jelekből lehet az ilyeneket felismerni. Tehát

1-est, ha utánanézel a neten (ha tudsz), vagy pl. ha az interjún a "van kérdése" kérdésre azzal felelsz, hogy hát hogy néz ki a vállalat felépítése, milyen az organigram, ki lesz az én főnököm, és effélék. Ez egyébként nem rossz kérdés amúgy, ha nem jut eszedbe más :)

2-est, ha végignézel a cégen, az ilyen helyek általában külalakjukban is középszerűek, a hely maga elég koszos, és ritkán takarított, az enteriőr a nyolcvanas éveket idézi, az irodabútorok elnyűttek, a számítógépek régiek, a kollegák ruházata sem a legjobb butikokat idézi, az egész helyet belengi az ebédlőből feltörő májashurkaszag stb. Itt nincs sok pénz (sem az alkalmazottaknak, sem a cégnek).

3.ezt meg csak a szerződés aláírásakor tudod meg, ezért célszerű aláírás előtt elolvasni (hihetlen, milyen kevesen teszik meg).

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.02.15. 11:07:01

"Az alacsony fluktuáció azt is jelezheti, hogy a cég stagnál, nincs mozgás, nincs pótlás, így nincs új, külső inger, új munkatárs, aki új lendületet, más megközelítést hozna a céghez."

Hát igen, a temetöben is alacsony a fluktuáció, ott is csak új belépök vannak, kilépö meg egy se. :D

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.31. 12:37:14

a magas fluktuáció meg semmiképen sem jó

lásd zepter mindig 30-50 fős csoportokat képezne ki szórólapos, hideg hívásos magánvállakozóinak
süti beállítások módosítása