Talán mindegyik álláskeresőnek van olyan sztorija, amikor egy, vagy több körös interjú után járt, már közel a döntéshez, sőt, már kimondták, hogy ő lesz a kiválasztott, aztán hirtelen csend lett, napokig, hetekig, semmi konkrétum. Aztán végül nem lett az egészből semmi, a cég kapcsolattartója kezét tördelve kitalál valamit, hogy létszámstop, vagy visszatért egy kismama, vagy a külföldi központ lefújta ezt a felvételt. Ilyenkor persze jól esik a hoppon maradt jelentkezőnek ezt úgy dekódolni, hogy biztos valaki csókos került az adott posztra.

Biztos van ilyen is, de az esetek többségében nem ez az oka. Minél nagyobb egy cég, ráadásul, ha még a külföldi központ is beleszól az életébe, annál nagyobb az esélye, hogy történik egy olyan változás, ami közvetlen vagy közvetett hatással lehet a kiválasztásra/felvételre. Egy ilyen eset, amikor felfüggesztik a pozíciót, persze nagyon kellemetlen azoknak, akik hónapok munkáját rakták bele a felvételi procedúrába, a jelölt, a kiválasztást végző HR-es, a szakmai vezető, illetve ha külső partner is dolgozott rajta akkor az ottani munkatársak.

Mi történhet a háttérben, ami megváltoztathat egy már szinte szerződésközeli felvételt? A legegyszerűbb eset, ha valamelyik érintett, a költséghelyért felelős vezető felülről kapott "iránymutatás" miatt lefújja a felvételt. Simán kitalálhatnak egy központi meetingen olyat, ami teljesen megkavarja a helyi szervezetet, így az új pozíciónak vagy nincs helye, vagy teljesen más ember kell rá. Aztán ehhez hasonló, ha full létszámstop-ot rendel el a vezetőség. Ez a már elindult felvételeket is érinti, tehát sajnos a pályázat kiírásának időpontja ebből a szempontból nem döntő. Ezen kívül az is előfordulhat, hogy távozik a közvetlen felettes, a szakmai vezető, hiszen ő is kereshet állást. Vagy előléptetik. Pl. ez az eset is megtörtént: nemzetközi nagy cégről van szó, külföldi vezetőt előléptették, helyére ment a leendő pozíció felettese, tehát ő is feljebb lépett. Így viszont a közvetlen felettes szintjén hirtelen nem volt senki, emiatt megvárják az új vezetőt, akit ki tudja, lehet, hogy csak kívülről tudnak pótolni egy 2-3 hónapos keresés és kiválasztás során...

Ezzel persze nem azt mondom, hogy ettől annak, akit kvázi hitegettek, és egyszercsak nem lesz semmi a dologból, hirtelen érezze jól magát. Csak azt, hogy lehet olyan a háttérben, amit a másik fél egyik szereplője sem lát előre, mert nincs elég magas szinten, így nincs az információ birtokában, és a háta közepére sem kívánja, hogy ez történjen.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr852316539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.23. 07:35:06

már azt hittem olyan megvárakoztatásról lesz szó, mint amikor állsáinterjú előtt 30 percet késett a hr-os.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2010.09.23. 09:15:21

@Bachterman: én is :)
Nemtom Magyarorszagon hogy van de itt (UK) a szóbeli ajánlat ("már kimondták, hogy ő lesz a kiválasztott") torvenyileg kotelezi a céget a munkaadásra, ezért ha nem tartják be akkor perelhetoek es ezzel persze élnek is az emberek ha ugy adodik. Ezért eléggé vigyáznak a vállalatok hogy ne mondogassanak semmit addig amég nem fix az, hogy a delikvenst valóban el tudják/akarják helyezni.

Nick Papagiorgo 2010.09.23. 20:32:50

Na ja, én azt szoktam mondani, hogy az állás kb. akkor biztos, ha a szerződés alá van írva, esetleg még akkor se, tehát ne igyunk előre a medve bőrére.
Amúgy meg tökmindegy, miért és mikor NEM vették fel az illetőt, ebből a szempontból nem releváns, hogy szóltak neki, hogy még interjúra se hívják be, vagy esetleg átesett már öt körön. Jó, az öt körben több "munka" van befektetve, az ember megfürdik (már aki), felöltözik, elmegy, és adja a legjobbat, amit tud, de ettől függetlenül, az ötödik kör után is mondhatja bárki bármikor, hogy hát nem. Ez van, srácok :)
süti beállítások módosítása