A csapból is az folyik, milyen a jó CV (önéletrajz), és hogyan viselkedjél állásinterjún. Van az álláskeresőknek egy olyan nagy szegmense, akiknek ezeket meg is kéne fontolni, de ők valamiért nem éreznek indíttatást, hogy ezen a téren fejlődjenek. Ezt mutatja, hogy még mindig sok összeszedetlen, áttekinthetetlen, formázatlan, "karakterorgiás", túl általánosított pályázatot kap/lát az ember, aki megnyerte a feladatot, hogy CV-ket nyálazzon át. Ugyanakkor az is tény, hogy van fejlődés, mert kezdenek kikopni a CV-kből azok a nettó hülyeségek, amelyek pl. a nyelvtudás körüli maszatolásnál jelentek meg: ("nyelvvizsga kilátásban", "konyhanyelv írásban", "többször elkezdtem", "folyamatban", stb.)

Viszont felvet egy kérdést, hogy milyen mélységig hasznos az álláskeresők felkészítése? Jó-e, ha egy önálló levelet összehozni képtelen fazon CV-jét megírja valaki más úgy, hogy az szép, rendezett, tetszetős? Vajon üdvözlendő, ha valakit, aki egyébként váratlan helyzetekben nem állja meg a helyét, felkészítenek több alkalommal az állásinterjúk kérdéseire, hangulatára, szituációs gyakorlatokkal? Nem érjük ezzel el azt, hogy még a annak is fáintos pályázata lesz, aki egyébként az MS Word-öt World-nek írja, és HR-es legyen a talpán, aki aztán lehámozza a jelöltről ezeket a felszedett segédleteket? Szerencsés-e, ha így azt kell feltételezni a jelöltről, hogy nem is ő írta a saját CV-jét, nem önmagát adja az interjún?

Nem szerencsés. De az a baj, hogy az elvárások sem szerencsések, mivel a többség nem egyéniséget keres, hanem sablonos figurákat, és maga a kiválasztás első szakasza pont az objektív megfelelőségre koncentrál. Erre kell a pályázóknak és a kiválasztással foglalkozó szakembereknek odafigyelni, hogy ne legyen arányeltolódás egyik irányban sem. Viszont biztosan jó üzlet, külföldön több weboldal, cég foglalkozik ezzel, sőt, CV kreáló programok is léteznek már. A szakmai tudást és az egyéni képességeket viszont ezek sem pótolhatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr651852227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.08.04. 10:23:13

a mai melók 90%-át el tudja végezni egy gombnyomogató majom is egy marék rizsért. egy hét betanítás után.

nem is értem, mire fel ez a nagy cécó. a hr szakma akkorára fújta felelősségét, hogy a cége azt hiszi, a profitmaximalizálás a dolgozófelvételnél kezdődik?

Bambano 2011.08.06. 22:03:54

végre egy jó poszt. igaz, hogy mocskosul beolvastál saját magadnak, de ez egy dolog.

az igazi hr-es három másodperc alatt kiszúrja, hogy ki az, akit felkészítettek és további 40 másodperc alatt kiszúrja a lufit. majd utána elkezdődhet az igazi interjú.

ha ez szerinted neked vagy más hr-eseknek probléma, akkor nem vagytok igazi hr-esek.

javasolt szakirodalom: munka-karrier.konyvstart.hu/utravalo-internyuzoktol
süti beállítások módosítása