Sok gyerekes anyuka úgy gondolkodik, hogy a részmunkaidő az nem is igazi munka, nem lehet elég komoly, karrier szempontból nem értékes, stb. Mivel Magyarországon nem kapkodnak a gyerekes anyukákért, így a perspektíva kérdése sajnos egyáltalán nem lehet fontos szempont - sajnos. Azt gondolná az ember, hogy az az anyuka aki szeretne dolgozni, egy normális munkahelyet szeretne, ahol nem néznek rá furán, ha elmegy időben a gyerekért, és rugalmasak annyira, hogy ha beteg a gyerek, akkor otthon van pár napot (netán otthonról is tud dolgozni... de szép is lenne). A munka minősége másodlagos, és a részmunkaidő előnyös is, mivel ritkább a túlóra, valamint több ideje marad a családra. Idővel, ha a gyerek(ek) nagyobbak, nyilván 8 órás állást fog/tud vállalni, így a továbbképzés, karrier, stb. lehetősége ismét megnyílhat előtte. Viszont ha csípőből elutasítja a részmunkaidőt, mert, hogy "lefokozás", akkor marad a másik lehetőség, hogy 5-6 évet gyerekneveléssel, HTB-ként él le anyu, majd utána még nehezebben talál állást, ha talál egyátalán. Azt meg már nem lefokozásként fogja megélni, hanem szívásként.

A kisgyermekes nők reggel 8-tól kezdődő munkát keresnek általában, mivel a bölcsi, ovi, isi 8-ig fogadja reggel a gyereket. Részmunkaidő innen 4 v. 6 órás, azaz koradélután végeznek, egy laza főzés otthon, aztán irány a gyerekért. OK, tudom, van, hogy kell a 8 órás fizetés, de azért a plusz 2-3 óráért nem sokszor fizetnek annyit, hogy megérje... Érdemes elővenni a számológépet, és akár forintosítani, kinek mennyit ér meg 1-2-3 plusz óra munkával vagy családdal. 

Még egy érv a rugalmasság mellett, hogy ha kell egy-két szabadnap, akkor pl. a 4 órás állás esetén lehet összevonni, 8 órázni, és utána szabadság igénybevétele nélkül lesz egy szabadnap, ügyintézésre, gyerekfelügyeletre, bármire.

Azzal egyet lehet érteni, hogy vannak olyan részmunkaidős lehetőségek, ahol este, hétvégén 4-6 órában van a munkavégzés, ez tényleg nem családbarát. Viszont a törzsidőben végzendő feladatokra igenis a részmunkaidő egy jó lehetőség anyu fokozatos visszaterelésére. A teljes munkaidős munkakörök "részmunkaidősítésére" egyelőre nem látok tendenciát, kivéve a közszférát, ott már van ilyen kezdeményezés.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr221955815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása