Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az emberek még ha nem is őszinték, de mondjuk az álláshirdetések igen. Ill. nem is az, hogy őszinték, hanem szabadon feltüntethetik a munkavállalót keresők, hogy pontosan milyen az ideális jelölt, akit elképzelnek egy adott állásra. Itt a hangsúly az ideális jelöltön van. A jelenlegi szabályozás szerint nem lehet nem, kor, stb. témakörében elvárást megfogalmazni. Ez rendben is van. De nem lehet az ideális jelöltre vonatkozó - nem, kor - jellemzőket sem felsorolni.

Miért is baj ez? Vegyünk egy személyi asszisztens pozíciót. Utazások szervezése, levelezés, prezentációk összeállítása, vendégek fogadása, stb. A vezető mondjuk egy 50es férfi. Nőt szeretne, 28-35 között, és nézzen is ki valahogy, nem azért, hogy valami "olyat" műveljen vele diktálás után, de ez is olyan, mint a tetszetős iroda: jelent egyfajta színvonalat, hogy egy bányarém hozza be a tárgyalásra a kávét, vagy egy csinos hölgy. Igen, az üzleti életben a külsőségek is számítanak. Szóval ápolt, kultúrált megjenelést szeretne, ennyi, semmi mögöttes.

Ha a hirdetésben benne lehetne az alapelvárásakon kívül, hogy az ideális jelölt 28-35 közötti hölgy, az 45 éves Gizike, és a 28 éves Lajos sem pályázná meg az állást. Hozadék: sem Gizike, sem Lajos nem táplál hiú reményeket, hogy ez az állás az övé lehet, nem kell pályázatot küldenie, motivációs levelet írnia, várnia hetekig, hogy mi lesz. A cégnek nem kell 100 teljesen irreleváns önéletrajzot átnyálaznia, iktatnia, majd jó esetben elutasítania. Ha mindezt postai úton teszi, ennek további költségei sem jelentkeznek: papír, nyomtatás, boríték, posta. Védjük a fákat, érted. Továbbá az elutasítás után Gizike és Lajos is kérdezhetné, hogy "MIÉRT?". Hisz tegyük fel, minden más elvárásnak megfelelnek. Így lehet ismét mellébeszélni...

Na igen, felháborodhatnánk, hogy de akkor csak a 28-35 közötti nők pályázzanak?! Nem, pályázhat a 27 éves, vagy a 40 éves is, és ha éppen a szakmai tapasztalata, és/vagy a motivációs levele annyira meggyőző, akkor a cég sem lesz hülye, ha jó a jelölt, enged az ideális jelölt felé támasztott elvárásokból. Ezt tudom, ez tapasztalat, a való életben is így megy. De a 45-ös már nem lehet elég jó. A csúnyának nem lesz esélye. Pasival nem fog kávét behozatni a tárgyalásra.

Ez nem azt jelenti, hogy a többiek értéktelenek. Csak azt mondom, hogy erre a konkrét állásra nincs esélyük. Nekik egy másik állás jöhet majd szóba, Gizikének pl. egy olyan munka, ami nem front office, sőt, volt olyan esetem, amikor kifejezetten 45 feletti jelöltet kerestek. Ez is diszkrimináció, ugye, csak itt a másik fél hőböröghet.

Lehetne még példát találni, pl. raktáros munkakör, ahol heti 1x nehéz dobozokat kell átpakolni - nem nőnek való, vagy HR osztály, tele nővel, pasit szeretnének, mert bizonyított, hogy ellenkező neműek akár mellérendelt, akár egymás alá/fölé rendelt viszonyban sokkal jobban tudnak együtt dolgozni.

Diszkrimináció, ill. képmutatás. Felesleges energiák. Szerintem ha a munkáltató eldönti, kit szeretne felvenni, akkor nem fog olyat felvenni, aki nem felel meg a kívánalmainak. Azért a munkáltató sem hülye, ha nem talál olyat, aki számára ideális, akkor nyilván enged valamelyik feltételből. Emellett azokat, akik hátrányos helyzetüket nem maguknak köszönhetik, különböző foglalkoztatási kedvezményekkel kell "vonzóbbá tenni".

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr611933675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mernokbazis.hu · http://www.mernokbazis.hu/ 2011.10.10. 22:15:52

Azért azt is tudni kell mérnöki állásoknál, hogy sokszor nincs, vagy alig van a kiírásnak megfelelő mérnök az országban. Ha pedig van, akkor általában köszöni, van jó munkahelye és nem olvas álláshirdetéseket. Úgyhogy mérnök állásra tessék csak beadni a jelentkezést, elég ha a feltételek 70%-a teljesül! Az xy éves tapasztalati szűrőnek se dőljünk be, mindenütt van betanítás, és aki rendes képzést kapott, az meg fogja tanulni amit. Ráadásul hamar. Érdeklődőknek néhány mérnök állás itt:
mernokbazis.hu/allaskereso

Bambano 2011.10.12. 00:32:43

nem csak az álláshirdetésekben megy a kamuzás... jelölt jelentkezik, behívják, a hr-es ad úgymond egy tájékoztatást, képet a vállalatról. na abban amiket linkelnek... utána meg csodálkozik, hogy két hét után felmond a munkavállaló.

JokerAsz 2011.11.19. 20:30:20

DE A 45ös sajnos már nem elég jó SEHOL SEM, 40 felett egy nő már egyszerűen NEM KAP MUNKÁT! Ha pedig mégis sikerül elhelyezkednie, azok rendszerint stresszes, alulfizetett, szar munkák, pl. a Tescoban pénztárosként, ahol még WCre sem tud elmenni, amikor kell....bizony, nagy különbség van a kávéfőző asszisztens kisasszony és egy multinál végzett idegölő munka között!
Azt a kávét meg, lássuk be, bárki meg tudja főzni.....jobb is, ha a magyarok nem élnek sokáig, jobb lenne 40 évesen mindenkinek meghalni, bevezetni a törvényes és kötelező eutanáziát,

képzeljünk el egy olyan világot, ahol nyíltan megmondják, hogy 40 éves lettél és öreg vagy, sehova sem kellesz, és az állam ad neked egy méreg injekciót, hogy megkíméljen a további szenvedéstől, amit a munkanélküliség és a nyomor okozna, a kétségbeesés és a pánik, az időskori betegségek, és ami nagy előny, nem kell neked nyugdíjat fizetni, sem segélyt, csak egy méreginjekció, az szinte nem kerül semmibe.....a világ pedig szép és fiatal, nincsenek középkorúak és öregek, olyan ez, mint az Időgép c. filmben, ahol a Morlockok megeszik az idősebb Eloikat és csak a fiatal felnőtteket és gyerekeket hagyják meg.....az ilyen társadalom persze elbutul egy idő után, mert senki sem szerezhet elég tudást, mivel nem lesz rá ideje, és mint az Eloik, élhet a jelennek és a boldog birkák tudatlanságával élvezheti a rövid és kellemes életet.....képzelj egy őszinte világot, ahol kíméletlenül és kertelés nélkül elintézik az öregeket és középkorúakat és a fiatal és csinos HR-es tudja, a jelentkezők mindegyike nem idősebb ez elvártnál, de közben azzal is tisztában van, az ő napjai is meg vannak számlálva, hiszen egy HR-es is öregszik, és ha eléri a 40 éves kort, neki is el kell majd távoznia....de addig is élhet és élvezheti azt a kevés időt, ami neki megadatott, mint az Eloik.....mivel nincsennek idősek és középkorúak, nem vonnak nyugdíjjárulékot, nem költenek segélyekre sem, az egészségügyi kiadások is minimálisak, mivel a fiatalok még egészségesek, nem költenek semmilyen biztosításra sem, így a nettó fizetés gyakorlatilag megegyezik a bruttóval, az adó minimális, nem több, mint 5%. A fizetés magas, mindenki jól él és boldog, amíg el nem éri a kötelező állami eutanázia korhatárt, ami 40 év......ekkor elviszik egy fekete autóval és ő is megtér ősei közé....
süti beállítások módosítása