A munkaadó a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, ha az általa foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a 20 főt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelező foglalkoztatási szint).

A 2009-es 177.600 forintról 2010. január 1-től jelentősen, 964.500 forintra nőtt a rehabilitációs hozzájárulás. Ez azt jelenti, hogy ha egy 100 fős cégnél nem foglalkoztatnak egyetlen megváltozott munkaképességű dolgozót sem, akkor összesen 100 x 5% = 5 fő * 964.500 = 4.822.500 millió forintot, közel 5 milliót fog járulékként befizetni.

Az állam nyilván így igyekszik segíteni, hogy a népesség 6%-át kitevő fogyatékosok iránt nyitottabbak legyenek a cégek. Ennek úgy gondolom, hogy itt az ideje, és társadalmi szempontból egészséges is lenne, ha ez a kör is bizonyíthatná, nem kell őket leírni, ők is képesek a munkavégzésre, az együttműködésre, értékteremtésre. Bizonyíthatná a külvilágnak és magának is, ez utóbbi az önértékelés szempontjából különösen fontos.

A vállalatnál sem csak az anyagi szempontok miatt szerencsés, ha foglalkoztatnak fogyatékost. A "normálisak" nyitottsága, tolerancia szintje, empátiája, értékítélete, segítőkészsége, kommunikációja pozitív irányban változik, ami összességében fejleszti a szervezeti együttműködést, az összetartást és így a hatékonyságot. Emellett az életfelfogásra is hatással lehet, bár ezt kevesen mondják ki, de ilyen az emberi természet: ha látod, hogy másnak rosszabb lapot osztottak, mégis boldogul, az erőt és tartást adhat neked is.

A lényeg, hogy a megváltozott munkaképességű testhezálló feladatot kapjon, és ne egy félreeső sarokban, hanem a szervezet teljes értékű tagjaként integrálják a csapatba. Ez a kör odaadó munkával és lojalitással fogja meghálálni a lehetőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr482019385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.10.24. 11:16:32

Hól vehetek tudomást arról, hogy az állam mennyivel támogatja a céget ha fogyatékosokat is alkalmaz?

JokerAsz 2011.11.19. 23:08:45

A nagynéném megváltozott munkaképességű, többszörös gerincsérvvel és bizony sehova sem kell, mert szegény alig tud menni, gyakorlatilag egy hajszál választja el a tolószéktől....szellemileg teljesen ép és könyvelői végzettsége van, mégse kell sehova sem....még a megváltozott munkaképességűek között is az egészségesebbet alkalmazzák, itt kitérnék a kamu rokkantakra, akik lefizették az orvost annak idején....nos, ők most abszolút előnyt élveznek, amennyiben nem derül ki a turpisság.Az olyan rokkant, aki láthatóan súlyos állapotban van, "megrémiszti" a munkáltatókat és elzárkóznak előle!
süti beállítások módosítása