Bár nem vagyok egy statisztika guru, de elgondolkodtató, hogy mennyi következtetést vonnak le ebben az országban az éppen foglalkoztatott munkavállalók, illetve a vállalkozások pillanatnyi számáról, az induló és megszűnő vállalkozásokról, stb. Pedig a jelenlegi viszonyok miatt mindegyik adat jelentősen torz, hiszen ha mindenki körbenéz a szűkebb környezetében, lefogadom, hogy hamar eszébe jut legalább 1-2 olyan ismerős, rokon, aki papíron vállalkozó. Mert így elszámolhat ezt-azt, vagy mert be kell számláznia valahová, vagy mert van egy élő vállalkozása, de az optimális bevétel-költség elosztáshoz, a kedvezőbb adózáshoz jól jön még egy cég, amely papíron mutat csak aktivitást. Extrém esetben az élő vállalkozásban a szürke, boritékos alkalmazotti fizetésekhez a készpénz előteremtéséhez kell még 1-2 cég a saját, vagy családtag nevén, és megy a körbeszámlázás. Emellett nem beszéltünk a hajléktalanok nevére alapított cégekről, az építőiparban gombamód újraalakuló társaságokról. Így nem tudjuk igazán, hogy sok, vagy kevés a vállalkozás ebben az országban.

Ez a kérdés elvezet oda, hogy emiatt a foglalkoztatottságról sem tudjuk igazán, mekkora, csak nagyjából, illetve aki nyitott szemmel jár, érzékeli, hogy nem túl magas. Elég csak felszállni a metrora munkaidőben, vagy kinézni a budapesti utcákra. Igen sok aktív korú ember ténfereg az utcán, láthatóan nem munka kapcsán, és nem csak a válság óta van ez így. Emellett számos pénzügyi tanácsadó, ingatlanos, értékesítő, network marketinges, MLM-es számláz be valahová, tehát nincs bejelentett munkahelye, mégis dolgozik. A feketén foglalkoztatottakról ne is beszéljünk.

Jó lenne pedig tisztán látni és tiszta viszonyokat teremteni. Ehhez viszont nehéz meghozni a szükséges döntéseket, ha az alapadatok sem felelnek meg a valóságnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr532080598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.11.24. 20:41:31

így van! adózzanak még a csecsemők is! legalább 40%-os evát.
jó célra lesz, mert valamivel meg kell tömni a strauss-kahn-ok zsebeit a jövőben is.
süti beállítások módosítása