Ezzel persze nem sok újat mondtam, pedig a probléma kezelhető lenne.

Két oka van, amiért a pályaelhagyók helyzete nagyon nehéz. Az egyik az, hogy kész feladatra a cégek kész embert szeretnének, olyat, akinek nem kell megmondani hetekig, hogy mi hogyan működik. Sablonokban gondolkodnak, pedig sokszor az eltérő látásmód sok előnnyel járhat. De mivel a kockázatkerülési hajlam erősebb, általában olyan munkatársat keresnek, aki ismeri a szakzsargont, a szoftvereket, a belső és külső kapcsolódási pontokat, stb. Persze ebben az esetben felmerülhet idővel a kiégés, hogy ugyanazt csinálja, de egy új cég új környezet, új emberek, új kapcsolatok, amelyek színesíthetik a munkát. Emellett egyre több cégnél, főleg a sokat szidott multiknál van valódi belső pályázati lehetőség - kiírják az állást, és bárki jelentkezhet. Így lehetőség van arra, hogy a céget, munkatársakat már jól ismerő bevált kolléga egy új területen is kipróbálhassa magát. Szerintem ez mindkét félnek jó lehet, egy jó ember megtartása ráadásul fontosabb, mint hogy az új posztra a betanulási idő esetleg hosszabb. Továbbá ha kívülről hoznak embert, abban azért nagyobb is a kockázat. Ezért viszont egy külső, más területről érkező jelöltnek még kisebb az esélye.

A másik ok az, hogy ha a megcélzott pálya népszerű (pl. marketing, HR, beszerzés, logisztika, asszisztencia), akkor több száz, releváns tapasztalattal, és a terület iránti érdeklődéssel rendelkező jelölt közül kell kitűnni. Ami elég nehéz, csak akkor van rá esély, ha interjúra eljutsz. Ennek lehet egy útja az, hogy olyan állásra pályázol egy multinál, amire megfelelnél (és ahol van olyan terület is, ami még jobban érdekel :), és interjún vesd fel azt is, hogy még jobban érdekelne a közeljövőben egy másik terület is. Ha hiteles lesz, és normális a HR-es, lehet esélyed, hogy elgondolkoznak ezen, vagy evidenciába tartják, még ha épp akkor nincs is ilyen lehetőség. A másik út pedig a jó öreg kapcsolati rendszer, juttasd el minél több helyre az infot, hogy egy másik terület érdekelne igazán. Jelezd közvetítő és fejvadász cégeknél a megváltozott preferenciádat. Motivációs leveled legyen egyedi, és derüljön ki belőle, miért érdekel téged az adott terület annak ellenére, hogy végzettséged-eddigi tapasztalatod nem arra irányul. Próbálkozz e-mailen, telefonon, személyesen kapcsolatba kerülni azokkal a vezetőkkel, akik a megcélzott területen dolgoznak. Csatlakozz az adott területen releváns szakmai csoportokhoz (pl. a LinkedIn-en), keresd a kapcsolatot a területen meghatározó személyekkel, pl. blogot írok, szakértő előadók, tanárok.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr801981205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása