Függetlenül attól, hogy szakmai vagy személyi asszisztenciáról van szó, a hirdető megteheti, hogy megkövetel olyan feltételt, amely esetleg nem is annyira létfontosságú, vagy nem döntő szempont a napi munka eredményes és hatékony elvégzéséhez. Ezek a feltételek részben publikusak, részben nem. A publikusak közül a felsőfokú végzettséget egy bizonyos alap intelligencia és szocializáltsági szint miatt állítják fel, és mivel sokan szereznek diplomát, ez nem csökkenti a pályázók számát. Nyelvtudásnál elvárnak egy legalább középfokú/kommunikációs szintet, ami valahol szükséges napi/heti szinten, valahol pedig csak egy évben egyszer, amikor a külföldi tulajdonos idetolja a képét, és köszönni kell neki. Ugyanakkor aki diplomát szerez mostanság, már elvileg rendelkezik egy ilyen kommunikációképes nyelvtudással, így ez sem tizedeli meg a pályázók számát. Több éves munkatapasztalat pedig nyilván azért elvárás, hogy ne kelljen magyarázni, mit-hogyan, azaz, legyen kellő tapasztalat a telefonok, levelek megválaszolásában, a prezik összedobásában, az Excelben való szüttyögésben.

A nem publikus feltételek között van a nem, a kor és a kinézet. Az asszisztensek többsége lány, és általában lányt is szeretnének. A kor terén a 24-28 a preferált, esetleg fiatalabb, ha mondjuk diploma mellett dolgozott, vagy ritkább esetben 35 felett keresnek, de max 40-45. Megtehetik, mert rengeteg a jelentkező, így elég necces, amikor egy 30-ast le kell mondani, mert "öreg". Ha pedig még mindig nagy a választék, akkor jön a kinézet (szerencsére nem ez az általános, de tény, hogy ez is szempont lehet). Ha pl. fényképes önéletrajzot vár el maga a hirdető cég, aki a munkát kínálja, akkor erre lehet gyanakodni. Ez mind szempont tehát az interjú előtt, interjún természetesen már a személyiség, a hozzáállás, a motiváció, stb. a döntő. De addig eljutni nehéz.
 
Sok asszisztens van, mert sok a menedzser. Emellett sokan vannak, akik megelégszenek az asszisztensi léttel, mert (általában!) nincs akkora felelősség, stressz, nem várnak el túlórát, lehet mellette tanulni, ideális elmenni babázni. Gyerek után pedig ideális visszamenni ilyen pozícióba.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr251955745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszesbarany 2010.05.15. 12:31:17

Kedves Karriervadász!

Az utolsó bekezdéseddel egyáltalán nem értek egyet.
Felelősség: Mindig ők kapják a leszúrást, ha valamilyen adat,beszámoló nem jó, mert ők készítik elő, és ők vannak épp kéznél.
Stressz: Egyfolytában, szorít a határidő mindig!!!
Túlóra: Csak az asszisztensnek. Nem mehet el addig, amíg a főnök ott van. Nem fizetnek a plusz órákért. Ismét, mert szem előtt van. Nem teheti le a tollat 4-kor, ha van egy feladat, telefon, konferencia.
Tanulás: Nem szívesen veszik, ha tanulmányok miatt nincs a munkahelyen, a jó asszisztens nélkülözhetetlen. Vagy benti tanulásnál- egy jó asszisztensnek nincsenek üres percei, napi 8 órában próbálja elvégezni a feladatát.
Babázás: Tuti kirúgás, munkahelyváltás.Ahogy említetted idősebbeket nem szeretik, és fő a kinézet- terhesség miatti elhízás nem szerencsés.
Összegzés-nem álom munka asszisztensnek lenni

Karriervadász 2010.05.15. 15:57:51

@eszesbarany: ez a másik oldal, amit gondolom te tapasztaltál meg. de ettől még nem csak ilyen van :)

sok asszisztens munkakörben dolgozót ismerek, aki pont az előnyeit tapasztalja meg ennek a szintnek. van ilyen is, olyan is természetesen, cégkultúra, munkaszervezés és erősen vezetőfüggő.

eszesbarany 2010.05.16. 14:16:06

@Karriervadász: nem mondtam, hogy nem létezik olyan hely, ahol jut idő egy kis köröm reszelésre is. Valóban az én tapasztalatom egy multinál a környezetemben lévő 6 asszisztens közül mindenkinél ugyan ez volt.
De azért ne felejtsük el, hogy nem véletlenül hívjuk titkárnő, asszisztens, személyi/szakmai asszisztensnek a pozíciókat. Mindegyik kicsit több a másiknál. És szerintem ez is lehet a gond a jelentkezéseknél. Sokan nem tudják melyik kategóriába is sorolják magukat, és ezért vannak tömeges jelentkezések a pozíciókra.
süti beállítások módosítása