Az általános iskolában is lehet már idegen nyelvet tanulni már első osztálytól kezdve, de ha akkor nem is, később bejön egy ilyen tantárgy. A középiskolában pedig már 2 nyelvet tanul jobb helyeken a felsőoktatásba vágyó diák. A főiskolán, egyetemen is tanul nyelvet, tudván, hogy 1 vagy 2 nyelvvizsga mindenképp szükséges a diploma átvételéhez. Szerintem botrányos, illetve szánalmas, hogy igen szép számmal képtelenek "diplomáskorra" megszerezni egy középfokú nyelvvizsgát.

Az emberi lustaság mellett ez mégis inkább az állami nyelvoktatás gyengeségét mutatja, fantáziátlan, elavult oktatási módszereket alkalmazó tanárok, gyenge követelmények, nincs motiváció. Vagy a szellemi képességekkel van gond, de akkor mit keres az illető a felsőoktatásban?

Ráadásul a szülői oldal sem szorgalmazná a nyelvoktatás hangsúlyosabbá válását, sőt. Nemrég a "szülők egyesülete" (MSZOE) eltörölte volna, hogy a diplomához kötelező legyen egy nyelvvizsga. Így is katasztrófális a kikerülők többségének a nyelvtudása, mi lenne, ha még ez a kis kényszerítés sem lenne... Ilyenkor elgondolkodom, a "szülők egyesülete" mégis kinek az érdekeit nézi? Gondolom a szülőnek a lényeg, hogy meglegyen a diploma, minél gyorsabban, és akkor kipipálhatja ezt a dolgot is. Durvábbat mondok - az érettségihez kötném egy versenyképes nyelvből letett nyelvvizsgát. Az általános iskola első osztályától kezdve kötelezővé tenném egy versenyképes nyelv tanulását. Kinek válna hátrányára, ha így 1, vagy akár 2 nyelvet megfelelő szinten beszélő pályakezdő fiatalok lépnének ki a munkaerőpiacra, végzettségtől függetlenül?

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr492036886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2010.05.31. 17:00:10

Sajnos magán uton nehéz fentartani egy már megszerzett nyelvtudást az iskola után, pláne ha a cég elvárja a nyelvtudást, de igazából nem kell alkalmazni. Talán egy hosszabb idejű (4-6 hónapos vagy akár 1 éves) külföldi részképzés segítene ezen az iskolai évek alatt.

morden2 2010.07.05. 13:54:12

Ha nem kifejezetten nyelvi suliba megy a gyerkőc nem sok esélye van arra , hogy "kiköhögjön" egy nyelvvizsgát és igazuk van a szülőknek, hogy nem könnyű 3,5-5 ezer / alkalmas nyelvoktatást kifizetni ( gyors számolás 2 gyereknél, havi 64 ezer forint, gondolom a nagy ostorozásba számolni már elfelejtett a blogíró ... )
Más: pl általános iskolában 4 év német ( oroszból gyorsan átképeztt tanár ) középsuli kb 2 havonta másik angoltanár mert aki tehette gyakorlat után lelépett magántanárnak) egyetem alatt meg már nincs idő és pénz tanulni, szóval az ideális valóságban igaza van a posztírónak, hogy buta aki nem nyom le egy nyelvvizsgát, csak sajnos a valóság más mint az álomvilág ...
( a versenyképes nyelvtudás nálunk a legető legmeszebb áll a középfokú nyelvtudástól, mivel nálunk összetákolt és mutyizott nyelvvizsga rendszer van amit sehol a világon nem fogadnak el, viszont amit mindenhol elfogadnak azt nálunk nem fogadja el a nyák...

Karriervadász 2010.07.07. 22:14:31

@morden2: jól hangzik a havi 64e, de nem kell feltétlenül anyanyelvi tanárhoz járatni a gyermekeket, ha már magától nem tud tanulni... 1500-2000 Ft/óra az angol korrepetálás átlagos óradíja. a nincs idő pedig csak egy jó kifogás, pl. a második nyelvként az angolt sokkal jobban beszélő skandinávoknak is 24 órából áll egy nap.

FeanorB 2010.07.12. 21:59:09

anno a középsuliban kezdtem az angolt, és ugyan heti két órával, de érettségi előtt bepróbálkoztam egy rigó utcai írásbelivel, épphogy nem lett meg, míg a németet, amit 10 éves korom óta tanultam, a középsulis módszereknek köszönhetően (négy év alatt nlgy tanár) meg is utáltam és el is felejtettem.
A baj szerintem az, hogy állandóan a nyelvtant nyomatják mindig (nem mondom, hogy nem fontos!) és nincs hangsúly a beszéden, beszélgetésen, a mindennapi használaton. A fősuli alatt a nyelvoktatás nemhogy nulla, hanem egyenesen mínusz! Nekem nem volt pénzem hogy magánórákra járjak...szerencsémre multihoz kerültem, ahol a "mélyvíz" volt a legjobb tanítómester, és most már koncentrálhatok a szókincs, stílus fejlesztésére, noha korántsem vagyok profi (a manchesteri kollégák zavarba tudtak hozni :))
Azt hiszem, a gyerekeimet mindenképp ösztönözni fogom a nyelvtanulásra, legalább otthon tudok majd nekik segíteni, de addigra hátha változik a magyar oktatási rendszer is!!

2011 2011.01.27. 16:10:03

"Kinek válna hátrányára, ha így 1, vagy akár 2 nyelvet megfelelő szinten beszélő pályakezdő fiatalok lépnének ki a munkaerőpiacra, végzettségtől függetlenül?"

Hogy kinek lenne hátrányos: NEKÜNK MAGYAROKNAK. Az a szörnyű, hogy a magyar adózók pénzén magas szinten képzett emberek, ha jól beszélnek egy nyugati nyelvet, nagy valószínűséggel külföldön fognak dolgozni, adózni. Jobb lenne, ha a diplomát inkább egy bizonyos intelligenciaszint eléréséhez kötnék, mint a nyelvtudáshoz. Vagy például nagyon sok tehetséges, emberséges emberből jó orvos válhatna, csak nem tanították gyerekkora óta angolra, felnőtt korban pedig nehéz annak, akinek nincs nyelvérzéke, de lehet, hogy a gyógyításban kiváló lenne. Sajnos azt látom, hogy Magyarországon a doktorokat és tudósokat a nyugatnak képezzük!!!!

Karriervadász 2011.01.28. 14:41:20

@2011: de ezért nem a nyelvtudást kell "büntetni", hanem a körülményeket, ami miatt pl. az orvosok egy része külföldre megy. egyébként az egy városi legenda, hogy tömegével mennének tartós időre külfdöldre a magyarok. még országon belül is alig van mobilitás.

2011 2011.01.29. 17:16:29

Ez tény, nem legenda. 10-20 év, és jó, ha egy Afrikából származó orvos szóba áll velünk a kórházban. Már ha ő megtanult magyarul.
süti beállítások módosítása