Munkaerő-kiválasztással foglalkozó ismerősökkel beszélgettünk nemrég arról, hogy még mindig mennyire sokan felkészületlenek amikor a munkaadó / közvetítő cég képviselője felhívja telefonon, vagy amikor interjúra érkezik. Pedig számos cikket írtak már eddig is, amiben leírják, hogyan öltözz, nézz utána a cégnek, legyél összeszedett, készülj fel az idegen nyelvű interjúra stb. Az álláskeresők egy része ezeket vagy nem olvassa el, vagy lusta fejleszteni ezt a területet, vagy nagy ívben...

Mindenesetre jobbnak látom megosztani itt azokat az ismérveket, amelyek a felkészült álláskeresőt jellemzik:

- önéletrajza összeszedett, nincsenek benne hibák, konkrét, a szakmai megítélés szempontjából fontos információkat tartalmazza (és csakis azokat), pontos, minden dátum egyértelmű és a helyén van, a lényeget kiemeli, tartalmazza azokat a kulcsszavakat, amelyek álmai állásának hirdetésében is szerepelnek, ezáltal több verziót is készít, fénykép és fénykép néküli változattal is rendelkezik, a fénykép profi, odaillő, megfelelő méretű profilkép, önéletrajzát átnézeti egy megfelelő szakemberrel (nem a haverokkal)

- csak olyan állást pályázik meg, ahol a feltételek szinte mindegyikének többé-kevésbé megfelel (értsd: ha 3 év tapasztalatot várnak el, de neki csak 2 van, pályázzon, ha angolt várnak el, de neki németje van, minden más stimmel, akkor ne pályázzon)

- figyel a pályázati feltételekre: ha fényképes CV-t várnak olyat küld, ha fizetési igényt kérnek, megjelöli

- mivel csak olyan állást pályázik meg, ahol megfelel a feltételeknek, a pályázatokat könnyedén összegyűjti pl. egy Excel táblázatba (pozíciónév, hivatkozási szám, cégnév ha ismert, dátum, feladatok, elvárások), így ha felhívják, írnak neki, akkor képben lesz

- ha felhívják, akkor udvarias és összeszedett még akkor is, ha épp felébresztik hajnali 11-kor

folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr872297992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.09.15. 21:17:02

a következőhöz szólnék hozzá

"mivel csak olyan állást pályázik meg, ahol megfelel a feltételeknek, a pályázatokat könnyedén összegyűjti pl. egy Excel táblázatba"

Ez így persze nagyon tuti, magam is ezt tettem, amikor állást kerestem (elkerülhető pl.hogy az ember háromszor jelentkezzen ugyanarra az állásra). Gond mostanság inkább az, hogy a felvételi procedúra hosszadalmas (hónapok), a táblázat meg - ha az illető pl. munkanélküli, és rendszeresen jelentkezik - egyre nő, adott esetben van egy kiváló excelünk több száz sorral (erre jelentkeztünk eddig). Gond akkor van, ha 1. felbukkan egy magát névtelenül (multinacionális vállalatunk keres...) hirdető, mert nem lehet beazonosítani 2. ha felbukkan egy három hónappal ezelőtt feladott hirdetésre a hirdető, akit adott esetben kiszórtunk, mert úgy gondoltuk, hogy ha eddig nem bukkant fel, ezután már nem fog, pedig csak lusta volt. Szóval, csak óvatosan :)

Bambano 2010.09.20. 18:38:50

"Az álláskeresők egy része ezeket vagy nem olvassa el, vagy lusta fejleszteni ezt a területet, vagy nagy ívben...": vagy az illetékes hr kolléga alkalmatlan teljes mértékben a feladatára, de könnyebb neki az álláskeresőkön leverni a balhét, mint elvinni.

egyszer kíváncsi lennék már egy kompetens hr-esre... mert fehér elefántot, fehér hollót már láttam, jó hr-est még nem.

Még pár gondolat, mint nem rakunk önéletrajzba:
- fényképet
- pontos személyes adatokat
- előző munkák részletes leírását.

mer ha ezeket belerakod, már be sem hívnak.

Ha a pályázótól megkövetelik az irodai kinézetet (pl. pasiknál öltöny, nyakkendő), akkor a hr-eseknek miért szabad bemenni interjúztatni ordenáré cuccokban?

A tapasztalat azt mutatja, az álláskeresés azon módjai működnek, ahol a hr kimarad.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2011.02.15. 09:52:25

@Bambano:
Kénytelen vagyok egyetérteni.

1. "Ha a pályázótól megkövetelik az irodai kinézetet (pl. pasiknál öltöny, nyakkendő), akkor a hr-eseknek miért szabad bemenni interjúztatni ordenáré cuccokban?"

A legjobb idáig a Hill volt. Nyáron, dögmelegben, fekete öltönyben mentem oda. A kislány, aki interjuvoztatott ( egy szenior pozícióra ) meg fapapucsban, harisnya nélkül és festett lábkörmökkel. De a csúcs az volt, amikor megkérdezte, hogy a légkondit lecsavarhatja e, merthogy ő fázik.

Na, hát ennyi a Hillről.

2. "A tapasztalat azt mutatja, az álláskeresés azon módjai működnek, ahol a hr kimarad."

Kénytelen vagyok ezzel is egyetérteni.
Azokra a munkakörökre, amelyekre jelentkezek, igen kemény szakmai interjúkat lehet lefolytatni. Annak ellenére, hogy egy technikai interjú legalább három órás ( és az ember utána két napig nem tér magához a fáradtságtól ) ezek sokkal jobban mennek ( nagyságrendileg ), mint amikor a HRes kislányok is ott ülnek.

Egyébként tapasztaltam, hogy a jó szakmai vezető PONTOSAN azokat a nem (egészen) szakmai kérdéseket teszi fel, amelek a pozíció zempontjából relevánsak. Pont most volt szerencsém egy ilyen szakmai vezetőhöz : egy élmény volt vele az interjú.

3. A legjobban azt a HR kérdést szeretem, hogy " Mit gondolnak Önről a barátai (felesége ) ?"

Erre azt szoktam mondani, hogy a barátaim feltehetőleg jókat gondolnak felőlem, mert különben nem lennének a barátaim. És a feleségem is vlsz pozitívan gondolkodik felőlem, különben (a) nem jött volna hozzám (b) már elvált volna tőlem.

Egyszer egy (különösen ellenszenves) személyzetis feltette azt a kérdést, hogy milyen állat szeretnék lenni. Nem állhattam meg, hogy ne azt mondjam, hogy olyan állat, amelyik személyzetiseket ( és nem HR eseket :D ) eszik reggeelire ( meg ebédre, tettem hozzá mosolyogva, kis szünet után. )

4. Fényképet alapból nem szoktam küldeni. Ezzel szemben küldök részletes projektleírást és néhány jelentést ( illetve szakcikkeimet ). A szaktudás ugyanis sokkal fontosabb, mint a kinézet és különben sem modellnek jelentkezek. Komoly cég nem is kér fényképet ( legalábbis külföldön nem szokás ).

5. Fizetési igény megjelölésénél meg mindig rá szoktam kérdezni, hogy ugye ez a pozíció is "reguláris" pozíció, tehát a fizetési sávok szabják meg a kompenzációt. Amikor erre igenlő a válasz, akkor meg szoktam kérdezni, hogy milyen sávba esik a pozició.

Gida bunny 2011.04.12. 10:46:32

@Bambano: teljes mértékben egyetértek ... olyat várnak el, amit ök sem tudnak megadni.
süti beállítások módosítása