Nyilván azoknak, akik blogokat olvasnak ez nem nagy újdonság. Mindenesetre a Profession.hu és az NRC piackutató felméréséből kiderül, hogy az internet mint álláskeresési platform megelőzte a sajtóban megjelenő álláshirdetéseket. Felmérésük szerint ráadásul a megkérdezettek 70%-a tervei szerint mindenképp igénybe fogja venni az internetet álláskereséskor. Ez pedig azt jelenti, hogy a karrieroldalak, állásgyűjtő site-ok számára mindenképp kecsegtető a jövő. A felmérés szerint ráadásul a Profession.hu elégedettségben, látogatási gyakoriságban és használatban is a többi hasonló oldal felett teljesít. Amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani, kimagaslóan vezet a Profession.hu, 77 százalékkal. Ez pedig azt jelenti, hogy minél nagyobb koncentrációt ér el egy karrieroldal ismertség, elismertség és jelentkezőszám tekintetében, annál kedveltebb lesz a hirdetők körében is. Az állásajánlatok számának növekedése pedig tovább gerjeszti a jelentkezőszám emelkedését elérve azt, hogy az adott szereplő megkerülhetetlen legyen ha álláskeresésről, vagy álláshirdetésről van szó.

A felmérés alapján még mindig magas az ismerősi kör aránya az új álláshoz jutás során (46%), de a két évvel korábbi értékhez képest csökkent - ez mindenképp jó hír, szerencsés lenne, ha minden új munkatárs objektív szűrőn esne át az új munkahelyre kerüléskor. A megkérdezettek az internetes lehetőséget értelemszerűen kényelmesnek és gyorsnak tartják, az ismerősi, baráti vonalat már nem tartják kiemelkedően hatékonynak.

A munkahellyel kapcsolatos elvárások szinte semmit sem változtak az elmúlt két évben: a stabilitás, a jövedelem és a jó légkör kiemelkedően fontos – a többi már csak akkor, ha e három elvárás teljesül. Vagyis a válság érdemben nem változtatott a keresett munkahely legfontosabb jellemzőin.

Ami a mobilitást illeti, vegyes képet mutat a felmérés. Jelenleg néhány buszmegállót, pár perces autózást jelent a munkába járás a dolgozók 47 százalékának. A válaszadók 43 százaléka azonban akár 21-50 km-t is hajlandó lenne utazni a munkahelyére; minden negyedik megkérdezett pedig ezt meg is teszi, hiszen több mint 20 km-t kell megtennie a lakhelyétől a munkahelyéig. Kézenfekvőnek tűnik az adat, miszerint azok hajlandóak a legmesszebbre járni, akiknek helyben a legkevesebb lehetőségük van; a falun élők 55 százaléka hajlandó akár 21-50 km-t is utazni, csak, hogy munkához jusson. A budapestiek sokkal inkább „röghöz kötöttek”: inkább maradnának a fővárosban vagy környékén. A mobilitási hajlandóság nem változott 2008-hoz képest, de elég magas; a megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy elköltözne egy új állásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr392408175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása