Igen örömteli pillanat az álláskereső életében, amikor az egyik cégtől, ahová pályázott, ajánlatot kap (azaz értesítették, hogy felvennék, és az alkalmazás feltételeit, legalább a fizetést megismeri). Ideális esetben ekkor rendelkezésre áll a munkaszerződés is, illetve minden egyéb információ (juttatások, támogatások), amelyek szükségesek a döntéshez. Persze sajnos még bőven előfordul, amikor csak a fizetést mondják el, és szinte rögtön dönteni kell.

De tegyük fel, normális körülmények között egy normális cégtől kaptál ajánlatot. Ilyenkor, ha van min gondolkodni (pl. van még döntésközelben másik állásra beadott pályázatod, amit szeretnél megvárni) lehet gondolkodási időt kérni, és ezt el is kell fogadnia a cégnek, ha normális a hozzáállásuk. Elvégre ők is elég sok gondolkodási időt tarthatnak fenn maguknak. Viszont általában 1-2 nap alatt elvárható, hogy eldöntse a kiválasztott, hogy elfogadja-e az ajánlatot, aki ennél többet kér, annak indokolnia kell.

El lehet pl. őszintén mondani, hogy neked ez az első munkahelyváltásod, és szeretnéd ezt nagyon körültekintően tenni, hiszen nem rövidtávra keresel. Szeretnél jól átgondolt döntést hozni, amibe az is beletartozik, hogy más lehetőségeket is figyelembe veszel, ahol szintén közelben a döntés. Reméled, hogy megértik az álláspontodat (magunk között: meg kéne érteniük, hiszen ők is több "lehetőség" közül választanak egyet), és nem szeretnél a türelmükkel játszani, igyekszel minél hamarabb döntést hozni, de elfogadható-e számukra ha 3-4-5-6-7 stb. nap múlva adnál csak választ?

Úgy gondolom, hogy 1 hétnél több időt kérni már kényelmetlen, és visszatetszést is kelthet. Az is lehet, hogy a cég azt mondja, 3 napot kapsz. Érdemes ilyenkor a másik helyen megsürgetni a dolgot, persze szintén ügyelve a kommunikációra, ismét érdemes arra hivatkozni, hogy szeretnél felelősségteljesen dönteni.

Viszont ha a cég azt mondja különösebb magyarázat nélkül, hogy márpedig ha most nem mondasz igent, akkor viszlát, akkor az egy intő jel arra, hogy nem viseltetnek különösebb empátiával a munkavállalók iránt, így nem is baj, hogy ez még idő előtt kiderült.

Az is fontos ugyanakkor, hogy ha nincs különösebb okod a gondolkodásra, és nincs ellenedre a felkínált lehetőség, akkor fogadd el minél előbb az ajánlatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr842450256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.