Ez szintén egy "kellemes eset" mármint, ha érted kapkodnak. Tegyük fel, két nagyon szimpatikus cégtől kaptál állásajánlatot, és nehéz dönteni, mert feladatban, munkakörnyezetben, fizetéseben, juttatásokban, karrierlehetőségben hasonlót nyújt mindkét vállalat. Ilyenkor minden apróságot érdemes összeszedni pro és kontra. Aztán megszületik egy döntés, mert muszáj választani, és mivel szimpatikus volt a másik cég ajánlata is, úgy gondolod, hogy korrekt módon szeretnéd visszautasítani, remélve, hogy a jövőben, ha úgy alakul, még számításba vehetnek.

Szerintem ilyenkor a legcélravezetőbb az őszinteség: ha voltál náluk interjún, akkor mondd el, hogy miért dolgoznál szívesen a cégnél, mondd el azt is, hogy a személyek, akikkel találkoztál, mennyire szimpatikusak voltak neked, vonzó volt a cég, a munkakör, ugyanakkor más, külső körülmények miatt a másik állásajánlatot kedvezőbbnek ítélted meg. Ezzel nem szubjektív, hanem objektív síkra tereled a visszalépés okát, azaz nem a cégről, az emberekről kapott benyomás, hanem külső tényezők miatt döntöttél így. Mondd el nekik, hogy habár most nemet mondasz az ajánlatra, szeretnéd, ha nem írnának le örökre, bár tudod, hogy ezzel a döntéssel esetleg kellemetlenséget okozol. Ugyanakkor úgy érzed, hogy nem lenne korrekt a részedről, hogy elvállald a pozíciót, majd pár hónap után esetleg meglátszódna a teljesítményeden, hogy nem erre számítottál. Mivel te hosszú távon gondolkodsz, és nagyrabecsülöd, hogy téged választottak, szeretnél velük korrekt lenni. Bár ezt az ajánlatot most visszautasítod, bízol abban, hogy ezzel nem zárod ki egy jövöbeni együttműködés lehetőségét.

Egy tanult kollégám mondta ezzel kapcsolatban, hogy "ettől függetlenül lehet, hogy a fenti bájos nyelvi fordulatok ellenére is kiakasztod a HR-est, mert plusz munkát csinálsz neki, és égni fog a menedzser előtt, mert visszalépett a kiválasztott jelölt. Emiatt pár rideg félmondattal elköszön ("hát, te tudod", vagy támad "tulajdonképpen éreztük, hogy a motivációd kissé gyenge lábakon állt" esetleg fenyeget "Zoltán ennek nem fog örülni") stb.)." Ha ideág fajulna a dolog, akkor is örülj, hogy úgy tűnik, jól választottál, értékelve a nem túl barátságos hozzáállást.

Ha pedig még nem voltál interjún, csak mielőtt mennél, kiderül, hogy az egy olyan lehetőség, amit nem szeretnél megismerni, akkor időben szóljál, hogy szeretnéd visszamondani az interjú lehetőséget, mert olyan magánéleti/munkahelyi változások történtek, ami miatt most nem aktuális az érdeklődésed, de nem szeretnéd kizárni a későbbi együttműködés lehetőségét. Természetesen ha MLM-es, ügynöki, egyéb nem kívánt beszervezésről állásinterjúról van szó, akkor Rád van bízva, hogy szólsz-e nekik. Komolyan vehető vállalatoknak, személyzeti tanácsadó cégeknek viszont érdemes szólni, ha valamilyen okból visszalépsz az állástól.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr762465243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2010.11.23. 20:30:17

"Zoltán ennek nem fog örülni" :))))

És hát ezt - most tök őszintén - ki nem sz**ja le?

Egyfelől mit csinál Zoltán dühében, mégis hogy akar bosszút állni, stb. (erre kíváncsi lennék).

Másfelől meg azért a munkavállalás (is) egy klasszikus adás-vétel. A munkavállaló el akarja adni a munkaerejét, a munkaadó meg munkaerőt keres, helytől és kortól függ, hogy épp melyik fut a másik után. Mindazonáltal mindenki ismeri a céges "Ön az állás kritériumainak tökéletesen megfelelt, de mégse Önre esett a választásunk" c. formaszöveget, amit minden esetben kiküldenek (mindenféle komolyabb indokolás nélkül), most nehogy már egy cég, aki ilyeneket küldözget ki hetente ötszázat, megsértődjön, ha egy munkavállaló hasonló stílusban "ne haragudjanak, de nem Önökre esett a választásom" válaszol. Nekik ezt szabad, de a pályázónak nem, vagy hogy?

Karriervadász 2010.11.24. 11:26:28

@nick papagiorgo: én ilyet nem írtam, hogy gond lenne, de a stílusra attól még oda lehet figyelni... persze nem kötelező :)
süti beállítások módosítása