Az álláshirdetésekben az elvárások megfogalmazásánál a hirdető feltünteti azokat a publikus szempontokat, amelyeknek megfelelő jelöltet szeretne. Ezekből a feltételekből általában nem szeretne engedni. Klasszikusan ilyen feltételek a végzettség, munkatapasztalat, nyelvtudás. Ezen kívül vannak olyan szempontjai, amiket nem tüntethet fel az esélyegyenlőségi előírások miatt, kár lenne tagadni, hogy előfordulnak nemre, korra, kinézetre vonatkozó kitételek is, még ha nem is olyan gyakran, mint ahogy sokan gondolják. Az elvárások mellett sokszor feltüntetnek további előnyöket is. Az álláskeresők egy része persze még az alapvető elvárásoknak sem kíván megfelelni, pályázik anélkül is. Mások viszont kérdezték már tőlem, hogy az előnyöknek milyen és mekkora szerepe van.

Ez is, mint sok minden, a pozíciótól függ. A pozíciótól függ a jelentkezők száma és összetétele. Ha sok olyan jelentkező van, aki az alapelvárásoknak megfelel, akkor az előnyöket kezdik el vizsgálni, és ha találnak kellő számban olyan jelentkezőt, aki rendelkezik ezekkel, akkor értelemszerűen őket fogják preferálni. Az előnyök általában + nyelvtudás, egy speciális szoftver ismerete, vagy egy speciális szabványismeret, vagy technológia, iparág ismerete szokott lenni, de előfordul, hogy pl. a vezetői tapasztalat előny egy nem vezetői pozíciónál. Ez utóbbi akkor fordul elő, ha az illetőből egy idő után, a tervek szerint vezető lesz. A nyelvtudásnál általában az angol az alapelvárás, a plusz nyelv ismeretéből sokszor következtetni lehet az anyacég nemzetiségére, vagy értékesítési pozíciónál arra, hogy mely országokkal kereskedik a cég. A speciális szoftver ismerete, mint előny azért fogalmazódik meg, mert akkor a betanuláson tud időt és energiát spórolni a cég. Az előnyök tovább orientálják a jelentkezőt is, ezért hasznos ezeknek a figyelembe vétele. Ugyanis ha rendelkezel ezekkel az előnyökkel, akkor a bértárgyalásnál is jobban tudod érvényesíteni a saját szempontjaidat.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr342519704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.12.16. 21:49:55

Szerintem ez amúgy piszok egyszerű: a "feltétel" a minimum szint, az "előnyök" az optimum.

Munkavállalói (álláskeresői) oldalról az előnyök szerepeltetése azért jó, mert a pályázó
1. általános(abb) fogalmat alkothat arról, hogy mi is ez a munka, milyen nyelven kellene beszélni, milyen szoftvereket használni stb.

2. könnyebb megírni a motivációs levelet (igen, az előnyöket kell ebben ecsetelni)

3. értelmesebbek azt is felfogják, hogy mit NE írjanak az önéletrajba / motivációs levélbe. Pl ha nem írnak sütőipari tapasztalatot, akkor kár azt feszegetni, hogy tizenhat évesen a pékeknél voltam kisegítő (ez közvetlenül azelőtt volt, mielőtt marketingigazgató lettem volna...) stb, tehát olyan tapasztalatokra, amik nem relevánsak, nem kellene sok szót vesztegetni, esetleg csak megemlíteni, hogy akkor sem voltam ám munkanélküli, nincsenek lukak az önéletrajzban.

4. továbbá a sok "előny" magabiztosabbá tesz egy tárgyaláson (feltéve, ha ezeket ügyesen hangsúlyozzuk is), továbbá talán többet lehet kérni, mondjuk azért nem százezrekkel többet, de azért valamivel.

Hozzá kell tenni, hogy láttam olyat is, hogy az illetőnek minden "előnye" megvolt, és azt hitte, hogy rögtön felveszik, és annyit kérhet, amennyit akar. Ez azért így nem igaz, egy irreális fizetési igénnyel hiába van meg minden előny, inkább azt mondják, hogy egy szerényebb (fizetési igénnyel rendelkező) de fejlődőképes egyed talán ugyanilyen jó lenne.

VIPlakosztályos 2011.12.04. 20:59:41

+ nyelvtudással nem itthon kell bruttó plusz 10-20ezrekért kuncsorogni, le kell lépni az országból.
süti beállítások módosítása