Több olyan program futott az elmúlt években, amelyek segíteni hivatottak a távmunka elterjedését. Az elmúlt 7-8 évben pályázatok keretében mintegy 5-6 ezer embernek tették lehetővé a távmunkában való részvételt, de maguk a vállalatok nem járnak élen abban, hogy dolgozóik körében is népszerűsítsék ezt a bizonyos tekintetben rugalmasabb foglalkoztatási formát.

Ugyanis a távmunkában történő mukavégzésre egyelőre a cégek részéről nincs kifejezett igény. Szeretik, ha a munkavállaló ott van, meetingre lehet hívni, rá lehet nézni, hogy mit csinál éppen. Helyben vannak a szoftverek, amelyeket gyakran nem engednek ki a net-re, ergo irodából elérhetőek. A másik oldalon viszont ott van számos infokommunikációs megoldás, ami lehetővé tenné az irodán kívüli munkavégzést. Kevesebb kieső idő az utazásra, kisebb utazási költség, energia, nem kell akkora irodát bérelni, stb. Természetesen nem mindegyik munkakör távmunkásítható, ám mégis számos pozícióban elképzelhető, pl. programozó, grafikus, könyvelő, fejlesztő/tervező mérnök, fordító, webdesigner, ügyfélszolgálatos, PR-os, stb.

Tehát azt gondolom, hogy ez főként hozzáállás kérdése, hiszen minden szükséges feltétel adott. A probléma leginkább az emberekkel lehet. Sok vezető úgy gondolja, hogy ha fizikailag nem elérhető a beosztott, akkor már nem képes megfelelően kontrollálni a munkáját. Valójában viszont az lenne a vállalat érdeke, hogy a beosztott akár több hetig elengedett kézzel, önállóan, a megfelelő módon végezze el a feladatát, a vezetőnek a fontosabb irányokat kelljen csak meghatároznia. Az önállóságnak természetesen szakmai kompetenciával és céltudatossággal is párosulnia kell.

Másik oldalról, a távmunkára nem mindenki képes. Hiszen a távmunka magányos, ráadásul szigorú önfegyelem kell ahhoz, hogy ne engedjünk a család, a barátok és egyéb kikapcsolódási lehetőség csábításának. Van, aki megbolondulna napi 8-10 órában egyedül, otthon a négy fal között. Mások nagyon jól elvannak egyedül, nincs szükségük kollégákra, az otthon nyugalmában sokkal produktívabbak. A távmunka sikere tehát leginkább az embereken múlik: a vezetők és a munkatársak hozzáállásán, motivációján - a vállalat elhatározása és a technikai feltételek megléte még kevés.

1 komment

Címkék: távmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr662783534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.03.30. 09:01:29

az átbaszós távmunkákról nem is szóltál. valószínűleg emiatt nagy a bizalmatlanság. a monoton gép elől spammeléshez-kapcsázáshoz persze alacsony morális kerítés kell.
süti beállítások módosítása