Milyen állást szeretne az átlagos álláskereső? 8 órásat, határozatlan munkaszerződéssel, lehetőleg minél hamarabb. Ideális esetben ez sikerül is, de ha eredménytelenül telnek a hetek, a hónapok, és már trükközni kell a resziszámlákkal (amit ki tudnak kapcsolni, azt befizetjük), akkor érdemes rugalmasabbnak lenni.

Részmunkaidő: 4-6 órás szokott általában lenni, vagy heti 20 órás, 30 órás rugalmas beosztással. Előnye a több szabadidő, ami tanulásra, családra, esetleg a hőn áhított 8 órás munka keresésére fordítható. Hátránya a 8 órás bérnél árnyalattal kevesebb fizetés – de nem feltétlenül arányosan kevesebb! Érdemes elővenni a számológépet. Nyilván nettó 90 az nem nettó 100, de a segélynél még ez is jobb. Ha pedig elégedettek velünk, és a cég növekszik, simán van rá esély, hogy 8 órássá bővül a munkakör, vagy felajánlanak cégen belül másik pozíciót. Pályakezdőknek, gyerekes anyukáknak abszolút ajánlható.
 
Időszakos munka: fél naptól általában fél évig terjedhet, 4-8 órás munka, amikor a cég előre látja, hogy kb. mennyi időre kell valakit pótolni, vagy besegíteni valamilyen munkában, vagy éppen azt nem látja előre, hogy állandó státuszban érdemes-e alkalmaznia valakit. Speciális esete a beugrós időszakos munka, amikor pl. a recepciós pótlására szoktak hívni valakit szabadság, betegség esetén. Előnye kb. az, hogy legalább egy ideig van munkánk, és elég jó eséllyel válhat belőle állandó státusz. Beugrós munka pl. tanulás mellett is végezhető. Hátránya a bizonytalanság, ugyanakkor egy időszakos munkát is lehet "8 órás határozatlan munkaszerződéses ideálisos" csomagolásba tálalni, csak mondjuk kiraknak a próbaidő utolsó napján, hogy hát sajna, átszervezés, anyavállalatnemengedélyezi, stb. Ez utólag szintén időszakos munka, ugye.
 
Határozott idő: ettől valamiért mindenkinek izzad a lába. Tegyük tisztába, egy határozatlan idejű szerződés kiszámíthatatlanabb, mivel kitehetnek bármikor. Rugalmasabb a felmondás mindkét fél részéről. A határozott idő általában 1-3 év szokott lenni, előnye az, hogy tervezhető. Tudjuk, mikor lesz vége, mikor kell újabb állás után nézni. Ezt tudja a munkáltató is, így nem kell különféle hazugságokkal vagy szabadsággal takarózni a vége felé, az interjúzós időszakban. Meghosszabbítása ugyancsak lehetséges, és rendkívül egyszerű.
 
Munkaerő-kölcsönzés: ez megér egy külön post-ot, de röviden ide is tartozik, egyrészt, mert itt előfordulhat a fentiek mindegyike, másrészt meg szintén a munkaerőpiac rugalmasságának egyik fogaskereke. A lényeg az, hogy a kölcsönbeadó (a munkaerő-közvetítő/kölcsönző cég) állományába kerül az alkalmazott, tőle kapja munkabérét, de a munkavégzés helye a kölcsönbe vevő telephelye. Fizikai és szellemi munkaköröknél egyaránt általános alkalmazási forma, megfelelő törvényi keretekkel. A kölcsönzésnek több oka van, amiért előnyös a vállalatnak, de ez nem jelenti azt, hogy full előnytelen lenne a munkavállalónak.
 
Komoly, jó nevű, stabil cégek sokasága él a fenti rugalmas lehetőségekkel, így egy részmunkaidős, és/vagy kölcsönzött foglalkoztatás atipikus volta mellett stabilabb lehet, mint egy 8 órás lehetőség egy kis cégnél, fele bejelentve, fele zsebbe konstrukcióban. A pályakezdők pedig főleg ne válogassanak, ragadjanak meg minden lehetőséget a munkavégzésre, még ha pár napról is van szó. Minden ilyen "atipikus" állás lehetőség a bizonyításra és a tapasztalatszerzésre, mondhatnánk, hogy a hőn áhított 8 órás állás előszobája.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr61924130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.08.25. 09:40:45

Teljesen igazat adok, hogy a pályakezdők ne válogassanak. sok baratomtól hallom, hogy de en , hogy végezzel ilyen munkát , meg hogy ennyi pénzért...és még lehetne folytatni. Ilyenkor nem az elsődleges szempont, hogy minnél több pénzt keressek, hanem minnél több tapasztalatot és ebből kifolyolag majd a sok pénz is előkerül. Tény, hogy nehéz manapság nehéz munkát talalálni és a munkáltatók is inkább alkalmaznának tapasztalt embereket de az aprócska lépések , 1ről a 2re, meghozza a kívánt hatást.
süti beállítások módosítása