Igen aggasztó, hogy évek óta rohamosan csökken az egészségügyi végzősök száma, míg ezrével mennek nyugdíjba erről a pályáról (mondjuk, aki marad, sokszor annak is inkább mennie kéne). Nyilván az alacsony érdeklődésnek több oka is van - alacsony fizetés, nincsenek megbecsülve, rossz munkakörülmények, emellett gyomor is rendesen kell hozzá. Nem túl vonzó. Aki megteheti, kimegy külföldre, hiszen ott is hiány van egészségügyi dolgozókból (legyen az orvos, vagy nővér, ápoló), ráadásul akár ingyen utazással, lakással, széleskörű juttatásokkal teszik még vonzóbbá ezeket az állásokat. Hozzáteszem, nagyon ritka, hogy a középfokú egészségügyi végzettség mellé jó nyelvtudás is párosul. A másik terület, a gyógyszeripar, mely orvoslátogató pozíciókban szintén jó kereseti lehetőséggel kecsegteti az egészségügyi, gyógyszerész, orvos végzettségüeket. Emellett fejlődnek az egészségügyet támogató területek is: informatika, berendezésfejlesztés, emelt szintű betegellátás, -ápolás, távfelügyelet, weborvoslás, stb.

Tehát, ha valaki dolgozni szeretne, ráadásul most még tanul, így tud orientálódni, és elsődleges célja az, hogy könnyen találjon munkát, ellentétben azzal, hogy megvalósítsa önmagát 20-22 éves korában, annak jó irány lehet az egészségügy. Akibe az átlagnál nagyobb empátia, segítőkészség és testnedv-tűrő képesség szorult, és az egészségügyi pályát választja, nem dönt rosszul: lesz biztosan állása, válság ide vagy oda. A munkakörülmények is lassan javulni fognak (a magánkézbe adott kórházban gyorsabban, államinál lassabban), feltehetően a bérek is emelkedni fognak, amint reagál a kormányzat - későn - hogy népszerűsítse a pályát, mielőtt apróbb műtéteket már a betegeknek kéne elvégeznie.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr261981108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása