A minap írtam arról, hogy van egy pár (nem sok) általános szak, szakirány ami kicsit ez is, kicsit az is, de egyik területen sem ad mély tudást, így a cégek értéktelennek tartják. Ilyen pl. a műszaki menedzser szak. A képző intézmény propaganda szövege az, hogy olyan műszaki szakember leszel, aki a gazdasági kérdésekben is járatos. Nos, a vállalatok szerint a műszaki menedzser kevesebb mint egy mérnök, és kevesebb, mint egy közgazdász.

Itt van pár változat a képzés céljáról:

A képzés célja gazdálkodási mérnökök képzése, akik megfelelő természettudományi, műszaki tudományi, gazdálkodási és szervezéstudományi ismeretekkel rendelkeznek a termékek és szolgáltatások anyagi, informatikai, pénzügyi és humán folyamatai integrált megoldásához,

A képzés célja olyan mérnökök képzése, akik természettudományi, műszaki és informatikai, gazdálkodási- és szervezéstudományi, valamint nyelvi ismereteik, készségeik révén képesek komplex műszaki-gazdasági feladatok menedzselésére, azaz a technológiai folyamat műszaki és gazdasági megtervezésére, megszervezésére, a megvalósítás irányítására és az eredmények számbavételére, értékelésére

Felkészült, nyelvtudással rendelkező alapdiplomás műszaki menedzserek képzése, akik a mikrogazdasági szférára vonatkozóan átfogó elméleti, technológiai és módszertani ismeretekkel rendelkeznek, ismerik a műszaki menedzsment terület alapfogalmait és összefüggéseit, a szervezetek mint céltudatos rendszerek működési elveit, a szervezetekben a műszaki, gazdasági és menedzsment jellegű tevékenységeket, a kapcsolódó tudományok (pl. szociológia, pszichológia, jog) és a műszaki és menedzsmenttudományok határterületeinek elveit és hasznosítható eredményeit, valamint birtokában vannak a termelő és szolgáltató vállalkozások alapításához és menedzseléséhez szükséges ismereteknek.

Mint olvasható, igen széleskörű ismereteket ad, de ennek okán egyik területen sem nyújt komoly elmélyülési lehetőséget. Mérnöknek adja el a szakot, de a vállalatok nem tartják mérnöknek azt, aki ott végzett. Ad egy általános rálátást, de ezért a cégek meg nem fizetnének. Az a tudáshalmaz, aminek az elméletét megalapozzák, értéktelen a gyakorlati tapasztalat nélkül. Ilyen széleskörű elmélet és gyakorlat együtt a vezetőknél van meg, akik valamilyen konkrétabb szakterületen indultak, pl. villamosmérnök, vagy közgazdász, és idővel, a munkatapasztalat során szedték fel magukra a jogi, humán, stb. ismereteket.

A mixelt szakokkal ezért érdemes óvatosnak lenni, és mindenképp tájékozódni az elhelyezkedési esélyekről. Természetesen kivételek lehetnek, de mivel a cégek általában sablonokban gondolkodnak, így ha mérnök kell nekik, az mérnök legyen, ha közgazdász, akkor közgazdász. Semmiképp sem műszaki menedzser.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr472333357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.10.05. 20:20:11

"Mint olvasható, igen széleskörű ismereteket ad, de ennek okán egyik területen sem nyújt komoly elmélyülési lehetőséget."

idézet az egyik alapműből (C.N. Parkinson: Parkinson újabb törvényei, Közgazdasági és jogi kiadó, 1965 - nem ma adták ki...)

" A tárgy, amit tanultak, az Üzleti Adminisztráció. Ha a diploma után tanulják, mint a történelem, a nyelvek, a matematika vagy a természettudományi szak folytatása, az használhat is, mivel elősegíti a szakmai magatartás és az etika növekedését. Alacsonyabb szinten tanulmányozva azonban számos és nyilvánvaló hátránya van; a legfőbb közülük az, hogy az üzletviteli diplomások rendkívül egyformán gondolkoznak. Amellett szükségképpen egyfajta büfétanfolyam ez, ahol a diákok kis mennyiségben vesznek ebből is, abból is - közgazdaságtanból, könyvszakértésből, ipari pszichológiából, statisztikából, automatizálásból és vállalati jogból - és úgy jönnek ki, hogy igazából semmit sem tudnak. Az ilyen iskola kevés kiváló képességű embert vonz. Aki tehát előnyben részesíti az üzletviteli diplomásokat, az eltökélten a középszerűséget választja."

Ezt írta Parkinson, ezelőtt 45 évvel. Habár most épp a műszaki menedzserekről van szó, nem az üzletviteliekről, meg kell állapítanunk, hogy bizonyos megállapítások ma is aktuálisak ....

postata 2012.02.25. 17:26:38

A magyar cégekre, mint egyébként általában a felfogásra itthon, ami erősen korlátolt a csekély értelemnek, amely ugye következik a tapasztalatlanságból, szóval a korlátoltságunknak, csekély értelmünknek köszönhetően nem használjuk ki a hasonló szakokban rejlő lehetőségeket. A Ny-európai cégek azonban hálistennek felismerik a lehetőségeket. A műszakimenedzser tökéletes tudást nyújt egy projektmérnöki poszt betöltéséhez, amiből sok betöltetlen van. Az "okos" cégek tudják, hogy BME gépész, vagy Bütyöknádasdi Hónaljszak egyenértékű. A tudást és a tapasztalatot csak a cégnél tudod megszerezni. Munkádnak semmi köze nem lesz az 5 év elvsztegetett időhöz az iskolapadban. Én ajánlom ezt a szakot, mert kevésbé nehézkes, mint egy gépész, cserébe ha a kompetenciád, hajlamod megvan a műszaki oldalhoz, akkor nem is kell több... ha pedig nincs meg, teljesen mindegy hol szerzed a diplomád.
süti beállítások módosítása