Hhunter kolléga blogjában már jó egy éve írt arról, hogy szerinte mi az a két terület, amit a foglalkoztatás terén meg kéne lépni. Ezek közül az egyiket úgy tűnik olvasták az érintettek :). Ez a részmunkaidő és a munkakör megosztás arányának növelése, a tervek szerint erre járulékkedvezménnyel ösztönöznék a munkáltatókat.

http://headhunter.blog.hu/2009/09/03/alacsonyabb_minimalber_magasabb_foglalkoztatottsag
"... lehetőséget adnánk azoknak, akik kiskorú gyermekük mellett szeretnének dolgozni, és a foglalkoztatási formába kódolt a rugalmasság ezt összehangolhatóvá tenné, továbbá a munkáltató sem aggódna, mert hiányzás esetén van "helyettes", szó lehet távmunkáról, műszakcseréről, ledolgozásról, stb. Támogatást a munkáltató kapna, viszont a segélyezés megszűnne, és szintén járulékbevétel keletkezik."

Olvastam ugyanakkor női jogvédő szervezetek véleményét, hogy ezzel az anyákat konzerválnák az alacsonyabb szintű, egyszerűbb részmunkaidős munkakörökbe. A bérszínvonal terén is tágítaná a szakadékot a férfiak és a nők fizetése között. Kisebb a mozgástér karrier szempontból. Nem vitatom, van benne igazság. Azt gondolom ugyanakkor, hogy a többség nem feltétlenül vágyik 8 óra + túlóra taposómalomra a gyerekek mellett, legalábbis az első pár évben. Ráadásul a gyerekek sem feltétlenül vágynak a munkahelyről óvodába, bölcsödébe, iskolába rohanó, majd este még háztartást vezető lestrapált anyára. Ha nagyobbak a gyerekek, akkor már jöhet a 8 óra, könnyebb egy 4-6 órás, kipróbált munkatársnak cégen belül helyezkedni, mint lenyomni otthon 3-6 évet, és utána próbálkozni a munkaerőpiacra való visszakerüléssel.

A munkakör megosztás (job sharing) pedig kvázi egy 8 órás pozícióból csinál két 4 órásat. Máris két embert foglalkoztatnak egy helyett, a részmunkaidőben dolgozóknak több idejük jut magukra, az egészségükre, a családjukra, tanulásra. Persze, a pénz kevesebb, de ha nem a megélhetéshez kell, akkor érdemes mérlegelni, mi mennyit ér meg. Pár év részmunkaidő mellett fejleszteni lehet pl. a nyelvtudást, fel lehet készülni egy komolyabb pozíció elnyerésére akár a cégen belül, akár máshol. Ráadásul egy ilyen állás keresésekor az önéletrajzban konkrét munkatapasztalat lesz, nem üres hely, és magyarázkodás arról, hogy mivel teltek az elmúlt évek.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr352387245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása