Egyre több kutatást, prognózist olvashattok ti is, hogy a "vén Európa" a slágerből egyre inkább aktuális kontinensünkre. Köszönhetően a jólétből és a fejlett egészségügyi szolgáltatásokból fakadó folyamatosan növekvő várható élettartamnak, valamint annak, hogy az európai családmodell kb. 1-1,2 gyermekben merül ki, nem kell túl megeröltetni az agyunkat ahhoz, hogy elképzeljük, tényleg több lesz a nyugdíjas, mint az iskolából kikerülő pályakezdő. Itthon sincs ez másképp, sőt.

Mint családos ember, teljesen át tudom érezni, hogy egyre többen gondolják azt, hogy a gyerek lemondás, időről, pénzről, a nőknél karrierről, önmegvalósításról egyaránt. Ezt kár tagadni, az más kérdés, hogy a gyerekek teljesen más dimenziót nyitnak meg, más élményeket adva, melyeket nem is kell és nem is lehet összehasonlítani. Emellett ragyogóan fejleszti a megosztott figyelem, váratlan helyzetek kezelése, problémamegoldás készségeket :)

Ami a nyugdíjasokat illeti, 65-70 évesen (egészségi állapotuk miatt egyre többen) élvezik a szabadidőt, utaznak, trenddé vált, hogy felélik a felhalmozott javakat, így a leszármazottak anyagi korlátai is szűkebbek lesznek, közvetve befolyásolva így a gyermekvállalási hajlandóságot. A jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci helyzet sem "ágyaz meg" éppen a biztonságos családalapításnak. Na de hagyjuk a száraz társadalompolitikai fejtegetéseket, itt csak amúgy is a téma karcolgatására van lehetőség.

A lényeg, hogy kevesebb lesz a pályakezdő, és ez idővel nálunk is így lesz, mivel az előregedő társadalom ránk is jellemző. Az a gáz, hogy ezt még nálunk fűszerezi az alacsony foglalkoztatottság, és az 50 feletti korosztály nem piacképes háttere (nyelvtudás, számtech ismeretek, stb.). Amint a cégek hajlandóak lesznek ismét tömegével alkalmazni pályakezdőket, eljön az ő idejük. De ez még jó pár év, így addig muszáj a tanulmányok mellett munkatapasztalatot szerezni diákmunka, részmunkaidő, nyári munka (beugrós, helyettesítős melók), vagy valamilyen szakmai területen végzett kutatás, specializálódás ürügyén kitűnni a tömegből. Na és persze lehetőleg piacképes szakot elvégezni a megfelelő nyelvtudás megszerzése mellett. Hiszen nyelvtudás nélkül a hazainál sokszor kedvezőbb európai munkalehetőségek is elérhetetlenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr391847444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állás hol? · http://www.cvonline.hu 2011.11.01. 10:12:27

Kíváncsi leszek mikor jön el az a pont, hogy ne vegyek figyelembe a tapasztalatot hanem a cégek fogják kisajátítatni a pályakezdőket és betanítani úgy ahogy nekik szükséges. a jobban belegondolunk ez lenne a legcélszerűbb is, hogy a frissen végzettek is érvényesülni tudjanak és a szakmájukban elhelyezkedni.

JokerAsz 2011.11.19. 19:55:36

Ez lenne valóban a legjobb megoldás. A cégeknek alkalmazni és betanítani a pályakezdőket, hogy el tudjanak indulni valahol a szakmájukban, mert ha évekig nem tud a tanult szakmában elhelyezkedni, utána már esélye sem lesz rá...
süti beállítások módosítása