A munkahelyi átszervezéseknek és nagyobb horderejű változásoknak mindig vannak nyertesei és vesztesei. A változás nagyjából négyféle reakciót vált ki a munkavállalóból, ha érdekeit sértve érzi:
1. passzív ellenállás (csendes szabotázs, csúszó határidők, megválaszolatlan emailek, dezinformálás, kifelé mosolyogva);
2. büszkeségvezérelt aktív ellenállás (pl. azonnali felmondás, kivételezés és egyéb feltételek kierőszakolása, vagy lázítás, folyamatos hőzöngés, problémakeresés);
3. begubózás, frusztráció és ebből a helyzetből való mielőbbi menekülési útvonal keresése;
4. alkalmazkodás a változásokhoz, megoldáskeresés (a megoldás lehet az új szempontoknak megfelelő munkavégzés, vagy egy átgondolt munkahelyváltás, vagy cégen belüli váltás, ha az adott változással nem tudunk, vagy aránytalanul hátrányos lenne azonosulni).

Egyes vállalatoknál - pl. France Télécom, Foxconn - viszont többen az aktív ellenállás / vagy a menekülés egy igen extrém esetét, az önpusztítást választják. A leghírhedtebb  talán a France Télécom, ahol már az évi 25 főt is eléri az öngyilkosok száma, igen sokkoló eszköztárral, amit most nem részleteznék. Ráadásul ők nem otthon, hanem a munkahelyen vetnek véget az életüknek, ami azért elég kemény.

Az öngyilkosságok döntő részét az átszervezés és a megváltozott piaci elvárásokhoz való hirtelen alkalmazkodás igénye váltotta ki, de egy megfelelő módon kidolgozott és véghezvitt változásmenedzsment, vagy stresszkezelő program elkerülhetővé tette volna ezeket az incidenseket. Ugyanakkor egy-egy ilyen eset elemzésénél nem megkerülhető a személyiség, a családi környezet stabilitása/instabilitása, valamint az általános gazdasági helyzet, amire az elmúlt években és most is a bizonytalanság a jellemző. Megváltoztak az erőviszonyok: örül, akinek van munkája, a vállalatok pedig a válság kitörése óta igazolva érzik magukat a leépítés, átszervezések kapcsán, illetve nagy a költségcsökkentési kényszer. Mindenki idegesebb, a leépítést az ottmaradtak is rosszul élik meg, stb. A válság tehát egy általános bizonytalanságot, ezáltal egy komolyabb teljesítménykényszert, stresszt, és/vagy begubózást, tehetetlenséget, depressziót okozott.

A munkatársak pszichés terhelhetőségét, tűrőképességét ezért már a kiválasztáskor érdemes vizsgálni, főleg a magas stresszfaktorú munkaköröknél. De mivel maguk a munkakörök is változnak, valamint a munkatársak érzelmi stabilitása sem állandó, a dolgozók lelkiállapotának vizsgálata, a célzott stresszkezelés (egy csapatépítő eszem-iszom nem stresszkezelés) kulcsfontosságú lehet.

Az átszervezésen, bércsökkentésen kívül sajnos másfajta inzultusokat is azonosítottak már, előfordul például, ha valakinek a járását, beszédét, szokásait teszik nevetségessé, vagy vallás, nem, vagy életkor alapján stigmatizálják. Az összekacsintó többség (ez lehet a vezetőség maga) pedig ahol lehet azon dolgozik, hogy az illetőt leégessék, lehetetlen helyzetbe hozzák, hiteltelenítsék.  Általában azokat lehet terrorizálni, akik valamiért eleve hátrányos helyzetűek, illetve könnyen támadhatók (pl. családfenntartók, munkaerőpiaci szempontból nem piacképesek, betegek, stb.). A terror eredménye lehet számos pszichoszomatikus betegség, depresszió, korai nyugdíjazás, kórházi kezelés, illetve szélsőséges esetben öngyilkosság.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr143083435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.20. 22:18:13

a foxconn elég durva eseteket produkált, mondjuk az ottani janicsár rabszolgahajcsárok alatt nem leányálom gyártani a karcmentes szifon-kijelzőket az ébredő világnak, bagóért.

itthon it service-ről és a national instruments-ről tudok, mint kollegális terror elkövető munkahelyekről.

Hófehérke hét kicsi törpéje 2011.07.21. 15:29:06

"A munkatársak pszichés terhelhetőségét, tűrőképességét ezért már a kiválasztáskor érdemes vizsgálni"

Ja, készítsük föl a dolgozót, hogy egy utolsó trágyadomb munkahelyre fog jönni, ahol nem elég a külvilág nyomása, de a dolgozók egymást is fúrják. :(

@Bachterman: Az it services-ről én is hallottam már ezt.

nemethv · http://backtotheukblog.wordpress.com 2011.07.21. 21:56:41

Azért szerintem az Fx és a Telecom nem pont ugyan az. Bár megmondom oszinten a pontos reszleteket nem ismerem a Telecomnál, de azért az Foxconn egy olyan kornyezetben van ahol a demokracia es a munkahelyi jogok, és méginkabb a normalis munkaido fogalma nem teljesen ismert. Kvázi az embereknek tényleg az élete fugghet arrol hogy milyen a munka, ill h van-e egyaltalan. Ilyen korulmenyek kozt a szuicid módszer relatíve megmagyarazható út.
Telecom azert Franciaorszag, ami elvileg kultúrállam, de minimum "nyugat". Aki ott azzal reagal a valtozasokra hogy ongyilkos lesz ahelyett h keresne egy masik munkat...hát nem tudom, szerintem az azért igen gyenge jellem vagy pedig súlyosan dezinformált a való világról/-ból.
süti beállítások módosítása