Több helyen is olvashattátok, hogy az interjú előtt, természetesen, ha már ismert a cég, akkor érdemes felkészülni. Ugyanis a bemelegítő kérdések között feltehetően ezt is elsüti az interjúztató, felmérve, hogy a delikvens mennyire veszi komolyan az állást, a céget.

Nem is beszélve arról, hogy az utánanézés közben még az is kiderülhet, hogy nem is dolgoznál annál a cégnél, mert pl. blogokon, fórumokon igen negatív információkat találsz róla. Ezzel megspórólhatsz egy interjút.

Kevés dolog olyan kiábrándító egy munkaadó számára, mint egy olyan jelölt, aki nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy „Mit tud Ön a cégünkről?” A legtöbb munkaadó elvárja a leendő dolgozóitól, hogy találékonyak és kreatívak legyenek, nem is szólva az érdeklődésről a cég és a munka iránt.

Hogyan készüljünk fel és gyűjtsünk adatokat cégekről?

- Interneten keresztül (céges honlap, cégadatbázisok, sajtóarchívumok, blogok, fórumok - érdemes az interjúztatónak, vezetőnek is utánanézni, ha ismered a nevét - feltehetően ezt ők is megteszik)
- A cégnél dolgozó, vagy korábban dolgozó ismerősök kifaggatásával (ha van), ismerősök ismerőseinek megkeresésével (ez kb. annak a fordítottja, hogy a referenciaszemélyeknél téged is így lecsekkolnak)
- Vevők, beszállítók és forgalmazók révén (pl. ha ismerősöd az egyik beszállítójuknál dolgozik)
- Extrém esetben éves jelentések tanulmányozásával, cégbírósági adatok megtekintésével
(milyen hátterű a cég, nincs-e ellene eljárás, stb.)

Ha egy állásközvetítő cégen keresztül pályázol az állásra, kérjél tőlük tájékoztatást a cég nevéről, a pozícióról és az interjú módjáról - persze ezeket az információkat főként csak az interjún közlik. Bizalmas, titkos kereséseknél előfordul, hogy akkor sem, mert ezt kéri tőlük a megbízójuk.

Viszont ha eljutsz a céges interjúra, akkor nyilván előtte tudni fogod, melyik a cég. Ha nem, akkor pedig nyilván nem is várják el tőled, hogy alaposan felkészülj.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr442414870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása