A kiválasztási folyamatnak része kell hogy legyen minden olyan technika és eszköz, amely segíti annak megállapítását, hogy a kiválasztott jelölttel érdemes-e a munkaadónak munkaszerződést kötni. Nyilván a tesztelési és egyéb kiválasztási módszerek egyike sem lehet a személyiségi jogokra sértő vagy diszkriminatív.

Több munkáltató ugyanakkor a kiválasztás után próbamunkát követel meg, még mielőtt szerződést kötne. Ennek természetesen mindkét fél számára lehetnek előnyei, hiszen a gyakorlatban tapasztalatot szerez a leendő munkatárs, hogy azt a munkakört, abban a környezetben, annál a munkáltatónál szívesen ellátná-e hosszútávon. Ez ugye az interjúkon nem derül ki. A munkaadó pedig nyilván felmérné gyakorlatban, hogy a leendő munkatárs vajon alkalmas-e szakmailag a munka ellátására és emberileg a beilleszkedésére. Mindkét fél egy kicsit jobban megismerné egymást. Ettől függetlenül természetesen a teljes megbizonyosodás kialakulására szolgál a mindkét fél által bármikor, indoklás nélkül felmondható próbaidő.

Persze a próbamunka ellen főleg az álláskeresők ágállnak, hiszen azt ingyenmunkaként fogják fel. Én úgy gondolom, hogy ha a próbamunka nem igényel túlzott igénybevételt, akkor a kiválasztás egyik "tesztjeként" is felfogható. Az eredmény a valós tudást és teljesítményt fogja feltehetően mutatni, tehát objektív. Én azt mondom, hogy inkább a teljesítményed alapján vegyenek fel, mint azért nem, mert épp unszimpatikus vagy a felvételiztetőnek. Plusz, több infod lesz a cégről, ami miatt pl. nem mondod le a másik állásajánlatodat, hanem melegen tartod, mert a próbamunka alatt fenntartásaid alakultak ki. Azaz, mindkét fél számára segíti a döntést.

Persze igen, erre ott a próbaidő. Csakhogy onnantól, hogy munkaszerződés készül, egy rakás adminisztráció és bér- és járulékelszámolási és befizetési kötelezettség hárul a munkáltatóra, amit szeretne egy 2-4 órás, netán 1 napos próbamunkával megspórolni. A fellépés ez ellen érthető akkor, ha a próbamunka elsősorban az ingyenmunkára irányul és nem a kiválasztást segíti, ill. rendszeres és aránytalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr192450182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.11.15. 20:51:48

Én nem teljesen értem ezt a próbamunka dolgot. Tegyük hozzá, ez elsősorban fizikai munkásokra is lett kitalálva, tekintve, hogy a szellemi humán erőforrás nem fog 2-4 óra vagy 1 nap alatt valami átütő sikert elérni, tehát nem is lehet őt ennyi idő alatt megítélni, tehát ott nincs is próbamunka.

Viszont ahogy hallottam, a fizikaiaknak meg az ezzel a bajuk, hogy kvázi ingyen dolgoznak, és mivelhogy próbaidő alatt bárki felmondhat bármikor, ezért túl sok értelme sincs. Tegyük hozzá, ez elég jogos érv, mert akkor a munkáltató vegyen fel öt hentest (vagy varrónőt), azzal, hogy a legrosszabb kettőt egy héten belül kirúgja, és akkor a hentesek legalább egy hétig keményen hajtanak. Ne azzal operáljon, hogy ingyen próbamunka (minden nap másik ötnek, és így nem kell felvenni senkit).

Bambano 2010.12.04. 00:38:10

Az elvégzett munkáért az mt szerint fizetés jár és ettől érvényesen eltérni nem lehet.Tehát az, hogy nem kell a papírmunkát elvégezni a próbamunka idejére, téves. Ha ingyen akarnak próbamunkáztatni, akkor felállsz, elköszönsz és saját vérmérsékleted szerint mondasz vagy nem mondasz még valamit.
süti beállítások módosítása