Természetesen a helyzet válogatja, és mindkettő fontos. De ha úgy teszem fel a kérdést, hogy mi az értékesebb: egy piacképtelen diploma, vagy a nyelvtudás, akkor már egyértelmű a válasz.

Ahogy beszélgettem álláskeresőkkel, szóba hozták, hogy az álláshirdetésekben úgy látják, hogy már nem kérnek olyan sok helyre diplomát. Felmerülhet, hogy a válság óta spórolni akarnak a cégek és csak oda kérnek, ahová nagyon muszáj. De inkább arról van szó, hogy rájöttek a vállalatok, hogy a diplomás nem akar 1 évnél tovább adminisztrátor/titkárnő/recepciós/pénzügyes/számlakönyvelő, stb. lenni, hanem új kihívásokat keres, "érdekesebb" feladatokat, hisz "nem azért tanultam, diplomáztam le, hogy a találkozókat szervezzek/adminisztráljak". A cégek pedig beleuntak abba, hogy fél évente, évente kell új embert keresni, betanítani. Sok esetben viszont a nyelvtudásnál nem tudnak ilyen kompromisszumot kötni...

Pár éve még az volt jellemző, hogy diplomás recepciósokat kerestek. Akkor a cégek úgy gondolták (ennek volt is alapja), hogy a diplomások elértek egyfajta "szintet", amire aztán lehet építeni, ill. a diplomások nyelvtudása megbízhatóbb volt. Tehát a diploma leginkább egy szűrő volt, amivel "elriasztották" a szerintük gyenge képességű, középfokú végzettségű jelentkezőket. Egy időben a nyelvtudást is alkalmazták erre, azaz nem is kellett az angol egy álláshoz, de beleírták a hirdetésbe, gondolván, hogy aki tud angolul, az megüt egyfajta szintet.

Ma már a munkatapasztalat után szinte a nyelvtudás lett a legfontosabb, de mindenképp megsokszorozza az esélyeket az álláskeresésnél. Megjelentek olyan állások, ahová erős idegennyelv-ismeret kell, maga a feladatkör tanulható, ezekhez nem kell mindig diploma, általában csak az előnyöknél szerepel. A feladatok jó része a vállalatoknál betanulható akár 1-3 hét alatt, a megfelelő folyamatok és szoftverek használatával akár az adott végzettség nélkül is (leszámítva a műszaki, informatikai területet). Viszont a munkavégzéshez szükséges szintű nyelvtudás nem érhető el pár hét, pár hónap alatt, hacsak nincsenek meg a megfelelő alapok.

Ettől függetlenül nyilván a cégek igyekeznek azoknál a munkaköröknél, ahol indokolt, a felsőfokú végzettséget, diplomát is elvárásként megjelölni, de ha nincsen kellően nagy választék, akkor ebből az elvárásból a gyakorlat azt mutatja, hogy lehet engedni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr552515551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása