A sikeresség abszolút egyéni nézőpont kérdése, mindenki eltérő módon ítéli meg saját, és mások sikerességét. Ezért nem lehet általánosan kijelenteni valakiről, hogy sikeres, mert lehet, hogy csak a külső szemlélő számára az. Az elmúlt években olvasható, hogy a mérnök végzettségűekre milyen nagy a kereslet, és ebből feltételezhetnénk, hogy számukra egyértelmű a siker. De a sikerességhez nem elég a megfelelő végzettség, kell mellé a nyelvtudás is, és hasonlóan fontos, hogy a munkavállaló a munkavégzés szempontjából fontos egyéb képességekkel is rendelkezzen, valamint a személyisége is passzoljon az adott munkakörhöz és a szervezethez. Ellenkező esetben ő maga sem fogja jól érezni magát a bőrében, így a siker is elmarad.

Miért nem lehet pontosan beazonosítani a sikerességet? Vegyünk egy példát: van, akit elsősorban a munkakör tartalma lelkesít napról napra, és sikeresnek érzi magát szakmailag, mert a munkájában eredményes, kiteljesedik benne, ami önbizalmat, pozitív élményeket és lendületet ad neki az élet más területeire is. Ezen kívül a többi tényező, a fizetés, a karrier már nem annyira lényeges szempont. Viszont lehet, hogy mások szemében ő éppen nem sikeres, mert nem keres olyan jól, mint kívülről elvárható lenne, és évek óta ugyanabban a beosztásban dolgozik. Vagy egy másik példa: a menedzser, aki folyamatosan lépett előre a ranglétrán, kiemelkedő teljesítményt tesz le az asztalra, sokat dolgozik, ennek meg is van az eredménye, jól keres. Ezek alapján sikeres. De a magánélete üres, elvált, gyerekeivel kiskorukban nem sok időt töltött, így az érzelmi kötődés gyenge, estéi, hétvégéi üresek. Ebből a szemszögből sikertelen.

Nagy általánosságban sikeres az, akinek, szokták mondani "a munkája a hobbija", és megteremtette az egyensúlyt a munka és a magánélet között (ez is divatos kifejezés manapság). Ez nagyjából azt jelenti, hogy a munkája elégedettséggel tölti el, megvalósítja önmagát, és mindez nem megy a család, barátok rovására. De önmagában a "hobbi" és az egyensúly kevés a mai világban, így még szükséges, hogy a dolgozó átlagon felüli teljesítményét elismerjék, emellett a megfelelő juttatási csomag és a folyamatos fejlődés, előrelépés is biztosított legyen. Tehát, legyen elismerés, jó fizetés, szakmai fejlődés és karrierlehetőség. Amellett, hogy a munkánk a hobbink, és egyensúlyban van a munka-magánélet. Ha mindez megvan, akkor lehet sikeres valaki. Elég sok mindennek kell összejönnie :)

Ezen kívül számít a végzettség, nyelvtudás, stb., a készségek (pl. kommunikáció, kooperáció, szervezés, problémamegoldás), valamint a személyiség megfelelő kombinációja, jó kapcsolatok, és némi szerencse is (ott kell lenni a megfelelő helyen, megfelelő időben). Bármelyik tényező hiánya már felborítja az egyensúlyt hosszabb távon, ami kihat a teljesítménye, és elmarad a siker. Az előző példánál maradva, lehet valaki szakmailag sikeres, de ha anyagilag nem képes megfelelő színvonalat megteremteni magának/családjának, akkor azt kudarcként éli meg vagy ő, vagy a családja. Az ebből adódó belső vagy külső konfliktusok pedig idővel hatással lesznek a munkahelyi teljesítményre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr322908335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.05.16. 20:59:23

"hiába vagy gazdag, ha az égiek leszavaztak"
süti beállítások módosítása