2008 őszén, a válság kezdetekor készült egy összeállítás azokról a foglalkozásokról, amelyeket nem érint negatívan a recesszió. Akkor én azt gondoltam, hogy ha nem foglalkozásokat, hanem iparágakat nézünk, akkor a gyógyszeripar, FMCG (ezen belül alapvető élelmiszerek, tisztálkodási termékek, stb. alacsony-közepes árkategória), telekommunikációs szolgáltatások, IT üzemeltetés, döntően lakossági szolgáltatásra épülő energiaszolgáltató cégek, számviteli szolgáltatásokat nyújtó vállalatok, azaz az élethez és a cégek alapvető működéséhez szükséges termékeket és szolgáltatásokat gyártó/nyújtó cégek lesznek kevésbé érintve.

Utólag bebizonyosodott, hogy ezeknek a cégeknek a válságból következő indirekt hatásokkal mégis kellett számolniuk. Ezek egyike a tulajdonosok felől érkező nyomás a racionalizálásra, költségcsökkentésre, a másik az állam részéről különadók formájában, a harmadik pedig a lakosság kényszerű fogyasztási tudatosságának fejlődése. Ezeket a lépéseket értelemszerűen létszámcsökkentés is követte (találunk példát a korábban stabilnak mondott gyógyszeripar, vagy a dinamikusan fejlődő kereskedelmi láncok területéről is).  

A bejegyzés elején említett összeállítás linkje:
http://www.fn.hu/uzlet/20081030/tiz_legvalsagbiztosabb_foglalkozas

Nézzük meg, mennyire jött be a jóslat így 2,5 év után.

pénzbehajtó: kétségkívül volt kereslet ezen a területen, és sajnos ez nem is változik egyhamar - az emberek eladósodottsága, a cégek fizetési halogatása egyelőre nem változott pozitív irányban

zálogházi becsüs: nyilván, de azért ez nem jelent tömeges igényt a jövőben

kocsmai pultos: ez a tipp nem igazolódott be, az "iparágból" azt jelentették, hogy jóval visszaesett a vendégek száma, leszámítva egy stabil, de alacsony árkategóriában fogyasztó törzsközönséget. Viszont többen inkább otthon ittak olcsóbban a kocsma helyett, és utána a szórakozóhelyen már szolidabban, vagy egyáltalán nem fogyasztottak.

energiaipari álláshelyek: stabilnak mondható, bár itt a különadóztatás, illetve egy-egy előre nem tervezett változás (pl. atomenergia iránti bizalom megingása) negatív hatással lehet, emellett az automatizáció, az intelligens szoftveres megoldások bizonyos pozíciók megszűnését jelentette/jelentheti a jövőben.

élelmiszeripari álláshelyek: valóban, enni mindig kell, de iszonyú nagy a verseny, ill. az ágazatnak igen sok külső hatással kellett/kell szembenéznie. A fogyasztás egyre tudatosabb, így stabilnak csak azokat a szereplőket mondanám, akik kevésbé függnek pl. időjárásai, mezőgazdaság-politikai hatásoktól, szezonalitástól, valamint a fogyasztói igényeknek időről-időre meg tudnak felelni. De sajnos egy kevésbé stabil hátterű vállalat bármikor megszűnhet felvásárlás, összevonás, vagy egy baktérium ill. egyéb termékbotrány miatt.

rendőr: igény lenne rá, de most igen nagy a bizonytalanság életpálya modell kérdésben

személy- vagyonőr: tudomásom szerint nem nőtt meg jelentősen a kereslet, sőt, a szolgáltatási szerződéseket a cégek igyekeznek racionalizálni, mint fix költség, így maguk a cégek is óvatosan bánnak a legnagyobb költséget jelentő munkaerő felvétellel. Emellett az informatika, biztonságtechnika újabb megoldásai szintén csökkenthetik az igényt az emberi közreműködésre.

patikus: egyértelműen stabil, patikus gyógyszerész végzettséggel lehet valaki, rájuk pedig a gyógyszeripar is kiveti a hálóját, így stabil felvevőpiaca van ennek a területnek.

kórházi nővér: valóban, egyre égetőbb szükség van egészségügyi dolgozókra itthon, és külföldön is. Bár a munka természete, az ország elhagyása sokak számára nem vonzó, de elképesztően nagy lehetőségek vannak a nyelvtudással rendelkező nővérek, ápolók, orvosok előtt külföldön.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr302948303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása