A fiatalok informatikai tudása a közvélekedés szerint igen jó, az informatikai és technikai újdonságok terén könnyedén eligazodnak. Az általános informatikai képzés ráadásul sok helyen már az általános iskolában elkezdődik, nem beszélve arról, hogy egyre több háztartásban van számítógép, internet. Joggal feltételeznénk, hogy a pályakezdők, amikor munkába állnak, a munkahelyen használatos irodai programokat megfelelő szinten tudják kezelni, a vállalatnál lévő egyedi szoftverek kezelésébe pedig gyorsan beletanulnak.

Valójában ez nem így van. A munkáltatók akár a gyakorlatban, akár különböző tesztek, felmérések útján azt tapasztalhatják, hogy többen egy alap Word, Excel, PowerPoint tudással sem rendelkeznek. Emellett nehezen tudják megérteni az ennél egy fokkal bonyolultabb szoftverek működését, sokszor egy kép átméretezése is gondot okoz. Miért van ez így, amikor a fiatalok szabadidejük jelentős részét a gép előtt töltik? Nyilván nem az Excel-ben pötyögnek, ez teljesen érthető, jóval kedveltebb időtöltés az online játékok és a közösségi oldalak.

Mi lenne a megoldás? Ha korábban nem is, a felsőfokú képzés során a hallgatóknak számos beadandó feladatot kell készítenie, végül pedig ott a diplomamunka. Emellett informatikai ismereteket is oktatnak. Ezzel mindössze az a probléma, hogy a beadandók elkészítése sokszor nem egyéni munka, segítségül lehet kérni a formázásban egy felkészültebb haver segítségét, ráadásul a formai követelményeket is elég konkrétan meghatározzák. Az informatikai oktatás pedig elméleti szintű, a példafeladatoknak nem sok köze van a való élethez. A vállalati szoftverek működési logikájáról és a vállalatoknál használatos egyéb eszközökről (pl. multifunkciós irodatechnikai berendezések) pláne nem sok szó esik. Ezért úgy gondolom, hogy alapvetően az általános informatikai oktatáson kéne változtatni, szakiránytól függetlenül, hogy erősebb, gyakorlatiasabb, piacképesebb tudással rendelkező pályakezdők kerüljenek ki a munkaerőpiacra. Könnyen belátható, hogy az irodai munka során számos olyan esettel szembesülhet az ember, amit akár nem a rutinszerű módon kell megoldani számítógéppel. Ilyenkor, aki jobb ismeretekkel rendelkezik, hamarabb megoldja a problémát. Tájékozatlanabb társa akár órákat eltölthet bosszankodva egy formázással, egy beállítással, vagy felesleges adatbevitellel, ami pedig elkerülhető lehetne pl. egy print screen-nel és egy szövegfelismerő programmal.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr372019302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.09.15. 09:52:38

Valóban csak egy mítosz az, hogy a fiatalok a számítógép mesterei. Különösen pénzügyi területen elkeserítő a helyzet.

Az igaz, hogy emailt és web böngészőt tudnak kezelni, de ez kevés.
Minden számítógéppel történik, prezentációkat kell készíteni, óriási Excel reportokkal dolgozni. Ezért bizony előfordul, hogy az állásinterjú része egy Excel lekérdezés készítése, illetve a cég informatikai tanfolyamat szervez a kollégáknak.

Bambano 2011.09.15. 23:25:28

sosem értettem, miért kellene bárkinek is word, excel, ppt tudással rendelkeznie, amikor kikerül az egyetemről...

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.09.19. 09:57:47

Ha valaki kicsit komolyabb munkát szeretne végezni egy multinál, mint fénymásolás és borítékok rendezgetése, akkor bizony napi szinten kell használni a Word, Excel és Powerpoint programokat.

Bambano 2011.09.19. 12:49:26

@akocsis: téves. napi szinten kell táblázatot szerkeszteni, dokumentumot írni, stb. stb.

az, hogy bizonyos lobbisták elérték, hogy mindenki összekeveri a táblázatkezelést az excellel, rohadt sokba kerül nekünk.

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2011.09.19. 14:26:35

@Bambano: Az igaz, hogy táblázatot szerkeszteni nem csak Excel-ben lehet. De az OpenOffice, Google Docs vagy társai használata ugyanúgy kimeríti az "informatikai ismeretek" tényállását.

Ugye nem papírra és ceruzára gondoltál?

FacebbokerPro · http://hackerkepzes.hu/blog/facebook-feltores/ 2012.12.02. 21:50:49

@akocsis: egyetértek, ezeket azért illik minél magasabb szinten "űzni", akármit is csinál az ember
süti beállítások módosítása