Enyhe élénkülés érzékelhető, már ami a cégek munkaerőfelvételét illeti, a karrierportálokon is szépen lassan emelkedik a meghirdetett pozíciók száma, és a közvetítő cégek is a megbízások lassú növekedéséről számolnak be. Több cégnél most oldják fel a munkaerő-felvételi tilalmakat, de természetesen a 2008 előtti időszaktól még nagyon távol áll a munkaerőpiac.

Két tendencia figyelhető meg. Az egyik, hogy most is a műszaki-informatikai állások vannak túlsúlyban. Már évekkel ezelőtt is szerették a nemzetközi gyártó vállalatok, illetve a műszaki fejlesztőközpontok az ilyen végzettséggel rendelkező álláskeresőket, és ez most sincs másként. A másik, hogy nagyon óvatosak a felvételnél a cégek: egyrészt nagyon jól meggondolják, hogy egyátalán felvegyenek-e valakit, az engedélyeztetés is hosszabb, több szereplős felső szinten. Másrészt kritikusak a jelentkezőkkel szemben, a tehetségeket keresik, az átlagon felüli képességekkel, tapasztalattal rendelkezőknek van esélyük, míg korábban sok kompromisszum született, ha nagyon kellett már az ember. Viszont nagy általánosságban elmondható, hogy a "jók" nagy részben állásban vannak és kevésbé hajlandóak a váltásra, emiatt alakult az ki, hogy bár sokan vannak állás nélkül, a cégek mégis nehezen találják meg a megfelelő embereket. Nincs ugyanis pariban az állástalanok háttere és a munkáltatói igény, elvárás.

Állásajánlatok megoszlása (2010. tavasz) forrás: HVG állásbörze

mérnöki / műszakiinformatikaigazdasági / pénzügyiértékesítésasszisztencia / ügyfélszolgálategyéb
23,50%30%21%8%12%5,50%

Az egyéb közé tartozik a felsőfokú tanulmányaikat megkezdők körében még mindig nagyon népszerű jog, HR, marketing, vagy akár a turizmus-vendéglátás-idegenforgalom terület. Persze a HVG állásbörze nem reprezentatív, de eléggé beszédesek a fenti adatok, ha azt nézzük, milyen területen van most reális esély az elhelyezkedésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr332044439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

barnabarbee · http://munkasiker.blog.hu 2010.06.03. 09:43:42

Szia!

Azt írod, "a karrier portálokon emelkedik a meghírdetett pozíciók száma." Így van!

Normál időszakokban a munkaerőpiac 80-át akármennyire keresed meg sem látod.
A menedzser először azzal tölti be az új helyet, akit ismer, előléptet, vagy áthelyez. A jobb állások így elmennek.

Aztán, ha így nem találnak, akkor a menedzserek ismerősökön keresztül - bizalmi híd - keresnek új kollégákat.
Megkérdik a kollégákat, barátaikat, családtagjaikat, a konkurenciát, a beszállítókat és a vevőket. (a feleségeket és a szeretőket!!!)

Minden 5 új munkahelyből 4-et úgy töltenek be, hogy sosem tudod meg, ott lett volna esélyed.

Ha így nem találnak, akkor hirdetnek.

20%-ot láthatnál a munkahelyek közül, ha állandóan a lehetőségeket keresed, de a legtöbb ember nem is tudja hogyan kell keresni, a másik elfárad bele, a harmadik meg jól érzi magát a saját nyomorában. A panaszkodás a lappangó mazohizmus első megjelenése.

Amit látsz - hirdetésekre gondolok - annak egy jelentős része nem valós.
A minap egy dunaújvárosi fiúnak próbáltam segíteni. Leszedtem a netről elérhető álláshirdetéseket. A fele olyan állás volt, amire láthatóan meg volt a jelölt, de egy szabály szerint meg kell hirdetni.

Vannak cégek, akik hirdetnek, akkor is ha nincs éppen üresedés. Emberekre halásznak. Ha Te jó vagy, akkor felvesznek, akkor is ha nincs üres pozíció, majd csinálnak. Ha jó vagy! Te jó vagy? Az ő hirdetéseiket, akkor is újra látod, ha már elutasítottak, hogy nem felelsz meg.

Ez van normál esetben. Most recesszió, válság van. nincs normál eset. A cégek belső tartalékokkal rendelkeznek. leépítenek, meg akarják tartani a jó embereiket, és nekik keresnek új helyet a cégen belül.

Amiről Te írsz, hogy emelkedik a meghirdetett pozíciók aránya, az legalább már azt jelenti, hogy kezd normalizálódni a helyzet, és lassan visszatérünk a régi kerékvágásba.

Sok emberke mellett elmegy a lehetőség.
A scrind-en olvastam egy aranyos történetet, megosztom veletek:
www.scribd.com/doc/32362831/Most-Jol-Kitolok-Veled

Karriervadász 2010.06.04. 22:30:08

@barnabarbee: annyiban nem értek egyet, hogy bár töltenek be állásokat ismerősökön, rokonokon keresztül, de egyrészt leginkább a közszférában, másrészt nem ez van túlsúlyban.

Nyilván ez részben emberi gyengeség és hárítás: a tartosan állás nélkül lévő, vagy az éppen elutasító levelet kapó jelölt lelkének kedves magyarázat az, hogy valamelyik rokon, vagy egy vízszintesen helytálló cicababa nyerte el az állást.

A versenyszféra komoly cégei, és már nem csak a multik(!), rájöttek, hogy a teljesítmény a fokmérő, és tartósan csak kis méretben, és speciális piacon működhet az a cég, ahol az ismertség számít inkább. A működés még talán nem gond, de a fejlődésnek mindenképp gátja lesz, és egyszer jön egy felkészültebb, fejlettebb, jobban működő konkurens, ami beteszi a kaput a cégnek, rokonsággal együtt.
süti beállítások módosítása