Több helyen, blogon a kommentek között, különböző fórumokban olvasni, hogy egyesek azt tanácsolják az arra tévedőknek (rendszerint álláskeresésben lévőknek), hogy nem érdemes olyan hirdetést megpályázni, amit pl. közvetítő cég hirdet, vagy ahol nem derül ki, hogy ki a hirdető. Általában ezeket a "jótanácsokat" évek óta állás nélkül lévő jóakarók osztogatják :)

Mivel én nem képviselem egyik oldalt sem, csak ismerem, elmondom, hogy szerintem milyen hirdetéseket érdemes megpályázni.

Először is a konkrét cégnévvel hirdetők állásait nyilván, miután utánanéztél a cégnek, ha nem ismered rögtön névről. Aztán a nevesebb közvetítő cégek hirdetései (pl. Grafton, Recruitment International, JOB, Trenkwalder, Randstad, stb.), akik ott vannak szinte mindegyik portálon, ügyfélkörük neves, főként nemzetközi, részben magyar vállalatokból ál. Ezért hirdetéseik is komoly, jó nevű cégek nyitott pozíciói közül kerülnek ki. Olyan cégek bízzák meg őket, amelyek vagy bővülnek, és/vagy hátterük annyira stabil, hogy megengedhetik maguknak, hogy ilyen cégek szolgáltatásaiért fizetnek. Értelmes lenne így kizárni ezeket a hirdetéseket? Nem igazán...

A kisebb, ismeretlenebb közvetítő cégek hirdetéseit sem zárnám ki, de érdemes azért megnézni a cég honlapját, mennyire komoly, vagy komolytalan, ill. van egy pár szcientológus közvetítő/fejvadász cég is, nem árt óvatosnak lenni.

Végül ott vannak a név nélküli, nem közvetítő cégeken keresztül megjelenő hirdetések. Ezeket már érdemes fenntartásokkal kezelni, alaposan átnézni: pl. mennyire részletes és pontos a feladatkiírás és az elvárások (pl. amelyikben szinten nincs elvárás, az eleve gyanús manapság, vagy ahol vállalkozó szellemű egyéneket keresnek, az tuti számlás meló). Aztán ahol irreálisan magas jövedelmet kínálnak, vagy pedig tiszta jutalékos fizetést ígérnek, de elvárják, hogy saját kocsit, telefont, saját laptopot, saját irodát használj már rögtön, az is kerülendő. Egy olyan cég, amely a kezdeti támogatást sem adja meg egy értékesítőnek, az komolytalan.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr682236037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.23. 09:59:53

szót kell ejteni egy komoly műszaki cég inkompetens hozzáállásáról, amikor a debil állásközvetítőn keresztül végezteti az első szűrést. ergo olyan interjúztat, aki abszolút nem ért a szakmához.

Nick Papagiorgo 2010.08.24. 10:19:34

Jelzem, az én tapasztalataim szerint a kamu álláshirdetés nem attól kamu, hogy van-e mellette név vagy sem.

Vannak olyan cégek, akik egy adott kollégát kívánnak lecserélni, és nem szeretnék, ha az épp ott dolgozó beleszaladna a saját állásának hirdetésébe (adott esetben még jelentkezne is rá :). SSC-k és BSC-k alapításánál fordul elő még, hogy a cég valahonnan Nyugat-Európából telepítené át a központját, itt már keresik az embereket, de a cég otthon még hivatalosan nem jelentette be az áttelepítést (és az X ezer dolgozó elbocsátását), és ezért olyan, khm, diszkrétek. Ilyenkor egyébként általában a kiválasztást végző munkaerőközvetítő sem fogja elárulni a cég nevét.

A név nélküli hirdetésekkel inkább másfajta gond van, jelesül, hogy egy cég kiadja ugyanazt az állást vagy öt munkaerőközvetítőnek (továbbá jó eséllyel maga is hirdet). A delikvens meg persze mindegyikre jelentkezik, mert mindegyik hirdető feltételeinek megfelel, és nem tudja (mert honnan tudná), hogy ez az 5-6 állás ugyanaz. Ilyen esetben, ha jelentkeztél már magához a céghez, akkor a közvetítőket el is lehet felejteni, ugye (nem tudnak saját jelöltjükként tálalni,nem foglalkoznak veled), de ha nem, akkor is előfordulhat, hogy egy első körös interjú után jelentkezik a közvetítő, hogy hát ő nem tud ajánlani téged, mert másvalaki már továbbküldött mint saját jelöltjét, és miért nem szóltál, hogy másvalakinél is futsz ebben a témában. A végeredmény mindkét esetben az, hogy az adott közveítőnél a "nem komoly" kategóriába kerülsz (esetleg önhibádon kívül).

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.24. 10:55:00

@Nick Papagiorgo: ez érthető, de mindez nem etikátlan? dehogynem. épp erről van szó.

Nick Papagiorgo 2010.08.24. 13:29:33

@Bukowszky: etikátlannak etikátlan, de a munkapiac nem habostorta. Másrészt meg ennek egy jó része nem is etikai kérdés, hanem szimpla bunkóság, tudatlanság stb. Engem hívott már föl szép szőke hang, hogyaszondja adott be állásajánlatot cégünkhöz. Mondom biztos. Erre ő (felháborodva), hogy azt sem tudja, milyen céghez adott be pályázatot? Erre én, hogy hát a nevük, az föl volt tüntetve az állásajánlatban (vagy csak a szokásos, hogy világhírű nemzetközi cég - manapság mindenki az, még Kovács Károly cipőfelsőrészkészítő is, aki adóelkerülési okokból Szlovákiában jegyeztette be a vállalkozását)? Öööö, nem. Hát akkor, honnan kellene tudni?

Engem egyébként az egészben nem a névtelenség izgat (az olyan kis romantikus), hanem inkább az, hogy némely cégek hirdetnek maguk is, meg közvetítővel is, van öt állás, de az voltaképp csak egy állás (ilyen tekintetben az ötből négy tényleg kamu állás), továbbá van nekik egy ilyen adatbázisuk, amibe az első jelentkezés után bekerülsz, aztán az adataidat megőrzik mondjuk egy évig, amivel biztosítják, hogy egy évig esélyed se lesz jelentkezni ahhoz a céghez, semmilyen állásra (mert bent vagy a rendszerben). Ők maguktól nem hívnak be, a közvetítő meg nem ajánlhat, mert bent vagy a rendszerben (nem vagy saját jelölt), tökmindegy, hogy fél éve jelentkeztél oda takarítónak, most meg sofőr akarsz lenni. Az adatbázisukat nem tartják karban, tehát nem keresnek potenciális jelölteket, hanem mindig kiadják közvetítőnek, az meg vért izzad, mire talál egy olyat, aki még nincs bent az adatbázisban. Ezt egyébként főleg a valóban nagy nevek csinálják, akik igazán kiírhatnák a nevüket, még reklámértéke is lenne. Ehelyett inkább titkolóznak, ezzel jól megszívatják a közvetítőt is, meg az álláskeresőket is a felesleges körökkel. De ez inkább szerintem nem etikai kérdés, hanem butasági, illetve szakmai, hogy az illető ért-e ahhoz amit csinál.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.24. 16:57:56

@Nick Papagiorgo: pontosan ezek miatt lenne ugyancsak itt az ideje egy alapos törvényi szabályozásnak szerintem!

Nick Papagiorgo 2010.08.24. 20:26:56

@Bukowszky: Igazad van. Csak az a gond, hogy törvényi szabályozás van, tehát pl veled is közlik, hogy a munkájukat az adatvédelmi törvénynek megfelelően végzik, tiszteletben tartják a személyiségi jogaidat, titkosan kezelik az adataidat stb. Az egy másik dolog, hogy a cégek ezeket a szabályokat hogy tartják be, illetve ki és hogyan ellenőrzi a törvények és szabályok betartását. Ez olyan, mint az adóelkerülés: tökmindegy, hogy hány százalékosra állítom be pl. az SZJA kulcsát, ha az állampolgároknak van módjuk és lehetőségük eltitkolni a fizetésük egy részét és kevesebb adót fizetni, akkor azt (életszerűen) meg is fogják tenni, és adóelkerülnek. Tehát nem csak törvényalkotni kell, betartatni is.

Nick Papagiorgo 2010.08.24. 21:06:28

szerény nyomott véleményem szerint egyébként nem (csak) arra kellene várni, hogy a törvényalkotó egyszer majd megvilágosodik, és "jó" törvényt hoz, hanem a munkát keresőknek maguknak is kezükbe kellene venni a sorsukat. Mit lehet tenni? Egyfelől lehetne pl. egyfajta "szégyenlistát készíteni" a legelrettentőbb munkavállalókról, másfelől meg pl. (amiről itt is esik szó), megosztani a néppel, hogy miből ismerszik meg egy "nem komoly" álláshirdetés.Pár tippem nekem is van, a saját tapasztalataim alapján. Nem mondanám, hogy ha ilyennel találkozol, az mind kamu, de legalábbis gyanús:

- ha nem adsz be pályázatot, hanem úgy keresnek meg telefonon ("itt-ott-amott láttuk az önéletrajzát, és lenne állásajánlatunk"), kivéve, ha valami elismert szaktekintély vagy és a konkurrencia akar elszipkázni (de akkor ezt a folyamatot fejvadászatnak is hívják)
- konkrétumok hiánya a feladatok leírásában, a juttatásokban, illetve az elvárásokban (pl. "menedzsert" keresnek vezetői tapasztalat nélkül, vagy középfokú végzettséggel, "értékesítőt" szintén tapasztalat nélkül,stb.)
- számlaképesség (pl. miért kellene egy "menedzsernek" számlaképesnek lennie?)
- interjúidőpont egyeztetésnél egy (!) db időpont van, tehát pl. péntek fél négy, ha nem jó, akkor nagyon sajnálják, és "majd értesítenek" hogy mikor lesz másik időpont. Ha meg jó, akkor negyvenketten lesztek, és az előadó rögtön belecsap a "hogyan adjunk el porszívót" c. eposzba
-garantált fizetés a betanulás időtartamára (ez általában a jutalékos rendszerű fizetéssel jár együtt). Ennek lényege, hogy a cég az első egy-három hónapra garantál valami fizetésfélét, viszont ezt vagy később levonja, vagy kilépés esetén busásan meg kell fizetni.

Ezek a nem komoly hirdetések. Az igazi kamu hirdetéseket (tehát azokat, amik mögött még úgymond állás sem létezik) leginkább onnan lehet felismerni, hogy (főleg ha az ember rendszeresen böngészi a hirdetéseket) elég sűrűn és sokáig jelennek meg (tehát pl. keresnek németül beszélő bérelszámolót egy fél éve, budapesti munkavégzéssel. Elképzelhető vajon, hogy fél éve nem találtak ilyet?).

Karriervadász 2010.08.24. 22:02:06

@Nick Papagiorgo: nagyon helytálló dolgokat írtál, de több kérdésre megvan a kulisszák mögött a válasz. a holnapi posztban elolvashatjátok :)

Karriervadász 2010.08.24. 22:12:16

@Bachterman: a munkaerő-közvetítő NEM szakmai interjút folytat, hanem kvázi elbeszélget a jelölttel, és ez alapján eldönti, hogy belekerül-e abba a 3-6 fős kalapba, amiből majd szakmai és emberi szempontok alapján választ a cég. az állásközvetítő szakmai ítéletet nem hoz, egyéb tényezők alapján alkotja meg a véleményét (kommunikáció, attitüd, hozzáállás, személyiségtípus, motiváció, tervek, nyelvtudás, stb.), amit ő (is) fel tud mérni. Tul. képpen ezt a szűrést outsource-olja a HR.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.24. 22:25:36

sok egyéb mellett igencsak árulkodó tud lenni pl. a freemailes, gmailes email cím, mint egyetlen elérhetőség..

na tudjátok mikor küldeném el a CV-m egy freemailes címre! sohanapján kiskedden.

Bezzeg Szilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.08.25. 10:58:56

@Bukowszky:

Nem létezik olyan HR-es, aki egy nem létező pozícióra hív be valakit interjúra.

Miért tenné?

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.25. 12:53:53

@Bezzeg Szilvia: a pozíció biztos létezik, de aggasztóan sok esetben már a legelején pontosan tudják, hogy melyik főnök unokaöcsikéje fogja megkapni..

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.25. 21:44:45

@Karriervadász: ahonnan én jöttem (headhunter blog), ott már volt poszt ilyen témában. szóval csak óvatosan.

Bezzeg Szilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2010.08.26. 08:37:52

@Bukowszky:

Biztos, hogy van olyan közeg, ahol tudják, kit fognak felvenni, de ez csak az állások kis részét érinti.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.27. 10:12:31

@Bezzeg Szilvia: milyen optimista kegyed.. :) vagy naiv? a közszférában ezt a jelenséget tapasztalatom alapján 90% felettire becsülöm, vagy páldául a repülésben közel 100%-os. miért lenne más területeken máshogy? persze, van néhány eset, amikor meghirdetik, a csodára várva, hátha befut egy harvardon végzett zseni :).. aztán valahogy mégis az unokaöcsike/haver kerül pozicióba..

Karriervadász 2010.08.27. 10:34:23

@Bukowszky: a közszférában így van, de a versenyszférában csak legfeljebb a kisebb cégeknél, ott is főleg a magyar vállalkozásoknál megy még az urambátyám. viszont ahol nem a szakmailag megalapozott jelöltet veszik fel, hanem a havert, ott a cég vagy stagnál, vagy idővel tönkremegy, mert lenyomják a többiek.
persze sok álláskereső nyugtatja a lelkét, hogy "biztos havert vettek fel", de attól még ez nincs így, hogy sokat mondogatjuk :)

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.11.01. 00:04:36

Na egy sztori a "nagynevű" Ranstadt-ról.
Szerdán beküldeném az anyagomat az egyik hirdetésükre, de hoppá, regisztrálni kell. Sebaj, regisztrálok, anyag megy befelé, szinte teljesen az én profilomba vág. Pénteken jön a válaszlevél, hogy "sajnos nem". Nem probléma, akkor törlöm mamag az oldalról, illetve törölném de azt nem lehet. Mit ad Isten, hétfőn megintcsak megjelenik a hirdetésük, ugyanazzal a szöveggel és a már jólismert regisztrációval. Ez történt vagy fél éve, azóta is hirdetik ezt az "állást".
A lényeg hogy végül kedden sikeresen kitöröltettem az adataimat egy Hölggyel. Hogy húzta a száját pedig..

padisah 2016.03.20. 19:19:45

Azért nem érdemes anonim hirdetésekre jelentkezni, meg úgy általában véve közvetített állásokra, mert a közvetítő tevékenysége abból áll, hogy a jelentkezőket ahhoz az 1 álláshoz terelje, amelyik gazdája a közvetítőnek fizet. Majd a jelentkezőket, ahogy fenn is írták néhányan, személyes szimpátia alapján kiszűrik.

Nagy valószínűséggel pont azokat, akik szakmailag a legalkalmasabbak lettek volna, hiszen a fejvadász ha maga nem szakmabeli, ezt nem tudja megítélni.

Tehát a jelentkező szemszögéből az történik, hogy a közvetítő révén egy nagyobb konkurenciával kell megküzdenie, és majd ebből a nagyobb csokorból szakmailag irreleváns szempontok alapján választanak ki - valakit.

Egy profession-ön meghirdetett irodai adminisztrátor állásra simán berepül 300 CV, behívnak interjúra 30 jelentkezőt, abból 1-et vesznek fel, aki jelentkezik rá, annak 1/10 * 1/30 =
1:300 az esélye hogy oda felveszik.

Ha közvetlenül jelentkezett volna, egy profession-ön nem meghirdetett pozícióra, akkor kb. 8-10 vetélytárssal kellett volna csak megküzdenie.

Maga az anonimitás azért sem jó a munkavállalónak, mert nem tud tájékozódni a munkáltatóról. Simán megpályázhatja a saját munkáltatója egyik állását, amivel lebukik hogy állást keres.

Az csak a közvetítővel lezavart interjú után derül ki (ha egyáltalán) ki a tényleges munkáltató, akinél pedig lehet hogy pont nem akar az illető dolgozni, mert rosszat hallott róluk. Ilyenkor már elég kínos szabadkozni, és elment az idő, az út a személyes találkozóval.
süti beállítások módosítása