Sajnos sokan munkanélküliek huzamosabb ideig, fél évig, 1 évig a válság miatt. Viszont a munkáltatók egyértelműen azokat preferálják, akiknek még a válság ideje alatt is van/volt munkájuk - ezt egyfajta garanciaként kezelik arra, hogy egy munkában lévő álláskeresővel nem lőhetnek nagyon mellé, míg aki tartósan állástalan, annak biztos megvan az oka. Ez az önző munkáltatói szemlélet a tartósan állást keresőkben nyílván indulatokat kelthet, pedig valószínűleg fordított esetben ők is így tennének, ha saját cégükről lenne szó. Természetesen sok esetben nem állja meg a helyét, hogy aki tartósan állás nélkül van, nem lenne jobb választás. Mégis, az a tendencia, hogy a munka nélkül töltött hosszú hónapok nem mutatnak jól.

Az önéletrajzban kell először kitölteni az űrt. Nem érdemes belehazudni nem létező dolgokat. Viszont így óhatatlanul felbukkan a kérdés az interjún - ha egyáltalán sor kerül az interjúra - : "Mi történt Önnel az elmúlt hónapokban", "Mivel foglalkozik mostanában?" "Miből él?"

Itt a fő kérdés, hogy valójában mit csinálsz. Két féle álláskereső van: az aktív és a passzív. Az aktív amellett, hogy nézi az állásajánlatokat, mozgósítja kapcsolatait, találkozik rég nem látott ismerőseivel, rokonokkal, nem görcsöl az álláskeresésen, de megragad minden lehetőséget a tudatos álláskeresésre. Mivel van ideje, sportol, nyelvet tanul, esetleg elvégez egy tanfolyamot. Ha van családi cég, ismerősnek cége, abban segít. Adott esetben önkéntes munkát is vállal, amivel újabb kapcsolatokat szerez, ráadásul a személyisége is fejlődik, és hasznosnak érzi magát, nem utolsó sorban az önéletrajzába is beleírhatja. A passzív álláskereső is nézi az állásajánlatokat, és minél több helyre szétszórja az önéletrajzát, elmélete szerint minél több helyre elküldi, hátha így összejön valami. Pár hónap múlva persze kiakad, hogy több száz helyre pályázott kevés sikerrel. Megnövekedett szabadidejét nem hasznosítja, nem tanul, nem sportol - azzal magyarázza, hogy ez is pénz. Pedig kimenni és futni nem kerül semmibe, és az internet segítségével akár nyelvet, akár mást is lehet tanulni. Mivel nem érik pozitív élmények, az önkéntes munkához sincs semmilyen indíttatása.

Itt pedig elérkeztünk a dilemmához, hogy az üres időt ki tudjuk-e tölteni tanulással, önkéntes munkával, család/ismerős cégében töltött hasznos tevékenységgel, vagy sem. Ha igen, akkor érdemes ezt beleírni az önéletrajzba - látszódjon, hogy nem tétlenséggel telik az idő. Ha nem, akkor én azt mondom, nem érdemes hazudni, bár lehet, hogy egy apró ferdítés egy nem létező külföldi utazásról, lakásfelújításról kimenthet egy kényes szituációból. Mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, melyik utat választja.

A lehetőségek:
- pihenés: 1 hónap
- tanulás, képzés: 1-6 hónap
- lakásfelújítás, építkezés: 3-4 hónap
- külföldi családlátogatás: 1-2 hónap
- családi cég / ismerős cégében segítség: 1-6 hónap

Mi az az időszak, ami már kényes? 1 év pl. már nehezen magyarázható, ebben a gazdasági helyzetben viszont a fél év még nem ciki, ha megtámogatod azzal, hogy addig sem voltál tétlen, és bár volt ajánlatod, de nem szerettél volna olyan állásba beugrani, amit nem végeznél szívesen. A munka nélkül töltött hónapok tartamának és tartalmának a magyarázata fontos területe az álláskeresésnek, és nagyon fontos a tálalás, a kommunikáció, érdemes felkészülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr792617266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olikincs · http://onlinepszichologia.hu 2011.01.27. 23:42:51

Szerintem nincs igazi magyarázat a tartós munkanélküliségre, átmeneti megoldások mindig vannak, és aki keres az találás is

Bambano 2011.02.22. 15:08:07

teljesen mindegy, mit írsz az önéletrajzodba, mit hazudsz az interjún, sosem fogod megtudni, hogy az a hr-es aznap éppen bal vagy jobb lábbal kelt-e fel és mit akar hallani...

a leghatékonyabb eljárás, hogy írsz egy cv-t, betanulsz egy sablonszöveget, és azt küldöd, mondod mindenhova/mindenhol. Pontosan ugyanannyira leszel eredményes (semennyire), de legalább nem fecséreltél energiát rá.

JokerAsz 2011.11.19. 19:23:27

A diploma után fél évig voltam munka nélkül, majd 1 évet külföldön dolgoztam feketén, ahol zsebbe fizettek (de jól és pontosan) majd a munka megszűnte után hazajöttem. Ekkor egy rokonom szólt, hogy lenne munka a cégénél, ott dolgoztam 1,5 évet gondnoki munkakörben, ami nem volt rossz,szerettem ezt a munkát,de sajnos a céget elvitte a válság, és én újra munkanélküli lettem.
Most az önéletrajzom nagyon hülyén mutat:
- 1,5 év luk, amit nem tudok igazolni
- 1,5 év gondnoki munka, aminek semmi köze a diplomámhoz
- Szakmai gyakorlatom nincs a diplomás szakmámban, mert "fizetéssel" nem találtam, csak olyan lett volna, ahol ingyen dolgoztatnak, azt pedig anyagilag nem engedhettem meg, mivel a szüleim nem tudnak eltartani és a súlyos ételallergiám miatt drága a glutén és laktózmentes étrend. És akkor még ott az útiköltség kérdése, egy havibérlet is 10.000 Ft....
Most vagy az jön, hogy hazudni fogok mint a vízfolyás az interjúkon vagy keményen megmondom az igazságot, de akkor biztosan nem vesznek fel....

JokerAsz 2011.11.19. 19:35:56

Szóval hiába húzzák a szájukat a HR-esek, ez van, és még örülhetek, mert "csak" fél évig ültem otthon munka nélkül, felélve a tartalékaimat, gyakorlatilag az utolsó fillérjeimből vettem meg a repülőjegyet.

Ja és a fentebb írtak - pl. végezzen önkéntes munkát: 30 éves korig lehet, megérdeklődtem, jelentkeztem, és sajnálattal közölték: 31 évesen ÖREG vagyok hozzá. Szigorú korhatár van! A sportoláshoz, tanfolyamokhoz PÉNZ KELL, egy munkanélküli meg nem tudja finanszírozni, örül, ha még van annyi félretett pénze, hogy NEM DÖGLIK ÉHEN, pláne, ha 1 kg gluténmentes liszt 1200 Ft és fél liter laktózmentes tej 450-500 Ft. Mert az ételallergiát komolyan kell venni, ha nem tartom be, leshetem a kórházban a szép fehér mennyezetet......

JokerAsz 2011.11.19. 19:45:06

Nyelvet tanulni persze itthon is lehet, ez volt az egyetlen hasznos tevékenység, amit műveltem az állásvadászat mellett. De a félretett pénzem csak fogy ahogy telik az idő és a szüleim is egyre idegesebbek, hogy 30 fölött itthon ülök munka nélkül, és a nyugdíjukból nem tudnak eltartani, főleg a drága étrendemet fizetni.....vagy nem eszem....még az ingyenkonyhára sem mehetek, mert ott a hagyományos tészták, lisztek, tej csak súlyos allergiát okoznának.
Szóval a jó kérdés, hogy most mi legyen? Mit tanácsolna egy HR-es? Akasszam fel magam? Vagy csak üljek a seggemen, amíg éhen nem halok? Vagy hazudjak, amíg csak van a pofámon bőr? De ha az igazságot elmondom, nem kellek sehova sem, ezt is tudnia kell egy HR-esnek, ennyire nem lehet naiv!

Karriervadász 2011.11.20. 21:00:17

@JokerAsz: nem kötözködni szeretnék, de azt gondolom, hogy sokszor a kifogásokat könnyebb megtalálni, mint a megoldást. önkéntes munka: egy 50 év feletti ismerősöm az egyik kórházban végez önkéntes munkát, ezért furcsállnám, ha korhatár lenne.
sport vs költség: menj el futni, azért nem kell fizetni. az ételallergiát sajnálom, azzal valóban nem tudsz mit kezdeni.

Karriervadász 2011.11.20. 21:02:03

@JokerAsz: az önéletrajz nem TB kiskönyv, a 1,5 év fekete külföldi munkát is írd bele nyugodtan az önéletrajzodba
süti beállítások módosítása