A Profession.hu oldalán olvashatnak a frissdiplomások egy cikket, hogy lehet felkészülni tudatosan a diploma megszerzése utáni időszakra - mely általában a munkakeresésről szól. Az igen jól összeszedett, realista hangvételű összefoglalót leginkább azoknak ajánlanám, akik még a diploma megszerzése, ne adj isten még a szakválasztás, a felsőfokú tanulmányok megkezdése előtt állnak. Igen, manapság nem lehet elég korán elkezdeni. Hiszen az elhelyezkedési esélyeket jelentősen befolyásolja a kapcsolati háló kiterjedtsége és összetétele, az tanulmányok mellett megszerzett tapasztalat és tudás, valamint a rendelkezésre álló információ. A cikk szakértő szerzője is azt javasolja, hogy már a diploma megszerzése előtt tudatossá kell tenni az önképzést és törekedni kell a tapasztalatszerzésre, kapcsolatépítésre.

Két dolgot domborítanék ki jobban, kicsit hozzátéve a cikk tartalmához. Az egyik, hogy a részmunkaidős lehetőségek megragadása mellett a beugrós állásokra is érdemes gondolni. Sokan ugyanis eleve kizárják ezeket, csak 8 órás, határozatlan idejű lehetőségekre nyitottak, pedig beugrós állásokba sokszor könnyebb bekerülni, mert gyorsan kell az ember, és nem olyan hosszadalmas és összetett a kiválasztás. Neves multikhoz lehet így bekerülni és nem csak recepciós munkakörbe. Ráadásul nem csak ismerősökön keresztül - több személyzeti tanácsadó cégnél is keresnek multikhoz beugrós, időszakos munkákra embereket. Számos olyan történetet láttam én magam is, hogy 2-3 hetes munka után állást kínáltak valakinek, mert nagyon jó benyomást tett a beugrós munka alatt. Ráadásul ezekkel az időszakos munkákkal tovább lehet színesíteni az önéletrajzot.

Akárcsak az önkéntes munkával. Az önkéntes munka rugalmas, tehát akár az álláskeresés mellett, az állástalansággal töltött hónapokban is végezhető. Tartalmat és értelmet ad a munka nélkül töltött hónapoknak, önértékelési szempontból is hasznos, ráadásul kapcsolatépítésnek sem utolsó. Pozitív benyomást tesz a munkáltatóra: az álláskereső nem ül tétlenül, proaktív, tevékeny, szorgalmas, talpraesett.  2011 az Önkéntesség Európai Éve. Tőlünk nyugatra a felnőtt lakosság közel 60-70%-a végez valamilyen önkéntes munkát - nálunk ez az arány 20%. Van hová fejlődni, és azt gondolom, hogy az egyén számára is van hozadéka az ilyen jellegű munkának, még ha ebből a hozadékból épp az adott pillanatban nem lehet kifizetni a villanyszámlát. De lehet, hogy épp egy ilyen munka hoz össze egy kapcsolattal, ami álláshoz segíthet. Vagy épp egy olyan HR-es olvassa az önéletrajzot, aki olyan cégnél dolgozik, ahol az önkéntes munka a vállalati gondolkodás része.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr452985496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2011.06.15. 20:52:21

"Nagyszerű" tanács. Nyugaton azért dolgozik annyi ember önkéntesként, mert megteheti. Van stabil egzisztenciája. Magyarországon azonban, ha valaki elvállal egy ilyen állást, többnyire a balek szerepébe kerül. A cégek egy része pedig kifejezetten arra utazhat, hogy bizonyos pozíciókat "önkéntesekkel" töltessen be. A munkanélkülieket beetetik azzal, hogy idővel véglegesíthetik őket, de addig robotoljanak ingyen. Aztán elküldik őket és jöhet a következő naiv versenyző. Ez hasonlít a ki nem fizetett próbanapok rendszeréhez.

Karriervadász 2011.06.16. 12:24:39

@Almandin: az önkéntes munka nem egyenlő az ingyen munkával. az önkéntes munkával nem TV-t szerelsz össze, vagy számlákat fénymásolsz, hanem pl. kifestesz egy óvodát, összeszeded a szemetet, stb. tehát nem egy cégnek dolgozol, hanem kvázi közérdekből, társadalmi felelősségvállalásból. erről szólt a poszt. önkéntesként tehát mindenki tudna dolgozni, egzisztenciától függetlenül, ez inkább hozzáállás kérdése.

Almandin 2011.06.16. 17:17:59

Sajnos én már futottam bele olyan cégbe, ahol ezzel visszaéltek. Azzal etették a jelölteket, hogy bejelentik őket, aztán aláírattak velük egy önkéntességi szerződést. Telefonos adománygyűjtő alapítvány volt egyébként. A balekabbja bele is ment. Amikor rákérdeztem, hogy miért ilyen "szerződést" kell aláírni, az volt a felelet, hogy mindenkit bejelentenek-a mikor kérdésre az volt a felelet, hogy "majd"-,de azért kell aláírni, mert kaphatnak egy adóellenőrzést és akkor bajban lennének. Egyébként a nevük sem volt kiírva a kapucsengőre, le volt szerelve a kaputelefon. Pár napos ottlétem alatt egyszer kinn rekedtem, mert leszaladtam kávézni és fent felejtettem a kapukódot. Akkor derült ki, hogy nincs kaputelefon. A vezetékes telefont meg hiába csörgettem, nem vették fel. Úgy jutottam be az épületbe, hogy egy bent lakó éppen kijött. Nagyon bujkált az a cég valami elől.
Az önkéntes munka valóban szép dolog. Diákoknak nyári szünetben rövid ideig, vagy önmagukat hasznossá tenni akaró, jó karban lévő nyugdíjasok számára valóban jó alternatíva. Ha viszont -a példádban szereplő esetet idézve-egy szobafestő ingyen kifestene egy óvodát, gyorsan híre menne, hogy önkéntesekkel meg lehet úszni a festés munkadíját, így a legtöbb közintézmény erre utazna. Magyar kisvállalkozások mehetnének csődbe emiatt. Ez az ország nem Amerika, ahol sikeres középkorú üzletasszonyok a szabadságuk alatt elmennek önkénteskedni. Nem lehet minden nyugati példát átvenni, mert itt más gazdasági-társadalmi körülmények vannak.

fehértoll 2011.06.18. 09:50:14

@Almandin:
csak annyit fűznék hozzá, hogy az óvoda fenntartók (lásd még önkormányzatok) máris erre utaznak, ugyanis sehol nincs pénz a karbantartásra, a szülők festenek, szerelnek, adakoznak (természetesen önként és dalolva)amivel tudják segítik az óvodát, ha azt akarják, hogy a gyereküknek némi komfortérzete legyen. mivel óvodában dolgozom tapasztalatból beszélek és nam szájhagyomány útján terjed a dolog.
az önkéntes munkáról meg annyit, hogy, valóban szép és nemes dolog lenne, ha nem láttam volna, a saját szememmel, ahogy az óvodánkkal szemben levő aprócska játszóteret egy teljes hétig tették rendbe közhasznú munkások volt hogy tízen ültek órákig az árnyékban, tették a semmit. ja és ők ezt pénzért végzik hasonlóan sorstársaikhoz, akik csapatosan kószálnak a városban a hercig sárga mellényükben minden látható eredmény nélkül, holott a szemétszedés lenne a feladatuk. akkor kérdem én, ki az a hülye aki önként és ingyen elmegy a más mocskát összeszedni, amikor azok, akiket a mi pénzünkből, adónkból fizetnek a semmiért, xarnak az egészre.
süti beállítások módosítása