A válság miatt ugye sok embernek megszűnt a munkája. Több hónap sikertelen álláskeresés után sokan vágnak bele valamilyen egyéni vállalkozásba, csak sajnos mint mindig, sok az átgondolatlan, előkészítés nélküli kísérlet.

Az irodaházunk tágabb környéke egy fejlődő városrész, ahol számos új épületet húznak fel. Mivel már több éve ehhez a környékhez köt a munkám, nyomon tudom követni, hogy milyen üzletek nyílnak, változnak, mennek tönkre. Mivel nem csak irodaház, hanem elég sok lakóház is van a környéken, a klasszik üzletek jelennek meg folyamatosan (a már évtizedek óta stabilan működő kocsmák mellett): pékség, kifőzde, fodrász, virágárus, akciós ruha, cukrászda, trendi kisétterem/este pub. Ezek közül a legtöbb a pékség, és az a legviccesebb, hogy amikor a környék 5-6 éve fejlődni kezdett, megjelent 2-3 pékség a jobb, forgalmasabb helyeken. Ezután, a későn ébredők boltokat nyitottak arrébb, kisebb utcákban, persze semmi hozzáadott érték, vagy igyekezet arra, hogy valamiben kitűnjenek, különbözzenek.

Eltelik fél év, mire feleszmél a tulajdonos, hogy az utca (ahová rakta a boltot) napi gyalogos forgalma kb. 20 fő, fele kisnyugdíjas. Masszív veszteség után (bérleti díj, rezsi, anyagköltség, bérköltség) száll ki az üzletből. Eltelik pár hónap, mire egy újabb tájékozatlan pénzes dilettáns nyit egy újabb boltot ugyanott, ismét pékség. Piackutatás? Minek.

Pénzmosás lenne? Lehet. Mehet jól egy pékség? Mehet, ha vagy minőségben és egyediségben (Lipóti), üzletpolitikában, marketingben és lefedettségben (Fornetti) kiemelkedik az átlagból, vagy jó termékekkel forgalmas helyen indul be. De ott, ahol már amúgy is van 3 pékség 150m-es körzetben, már az sem segít, ha kiírnak ilyeneket, hogy: "látványpékség", "referencia bolt".

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr231852271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása