Egy-egy kiválasztási folyamat sajnos hónapokig is elhúzódhat. A pályázó persze közben sokszor nem tudja, mi van a háttérben. A válság óta a cégek persze még inkább óvatosabban, körültekintőbben járnak el a felvételnél, sokkal lassabb az engedélyezési folyamat, magasabb szinten kell engedélyezni, nem engedélyezik a fizetést, stb.

Vegyünk inkább egy alapesetet, és játszunk el a gondolattal, hogy mivel telnek el hetek. Egyrészt a HR-eseknek van/lehet más dolguk is, meg mert sokszor a szakmai vezetőre kell várni, akinek szintén van más dolga. Vagy épp külföldön van 1 hétig. Vagy épp szabadságon van 1-2 hétig. Mindjárt összejön a 2-3 hét, főleg, ha a HR-est is belevesszük, mondjuk szabadságostul, vagy bejön gyorsba egy betegség. Tudjuk gyorsítani tehát a folyamatot, mi, pályázók, kívülről? Nem. Sajnos. Nem mondom, biztos vannak olyan cégek, ahol ok nélkül húzódik az idő, de oda nem is kell annyira az ember, ilyen helyre ugyebár nem is mennénk, csak ha "muszáj".

Nagyon ritka az a cég, aki jó előre felkészül, és időben elkezdi keresni az új kollégát. A többség akkor kap észbe, amikor már csak 1 hónap van hátra. Persze a többi munkatárs elviszi a hátán a kieső ember munkáját, így rossz esetben HR és/vagy a menedzser nem kapkodja annyira össze magát. Hirdetés felmegy és/vagy megbízzák a közvetítő céget / fejvadászt. A hirdetésre 1 hét alatt bejön 100-200 pályázat. Ennek 80%-a nem felel meg az elvárásoknak, mivel a pályázók nagy része csak elolvassa a pozíció nevét, aztán klikk és CV küldés, hátha, abból baj nem lehet, alapon. A CV-k átnyálazása után indul a telefonos és személyes interjúk sorozata, itt már belépnek a közvetítő cégektől kapott jelöltek is. "Nagy titkot" lebbentek fel: több jelöltet hallgatnak meg egy pozícióra, bár mindegyik jelölt úgy gondolja, hogy a vele történt interjú után már igazán döntést lehetne hozni. Simán elmegy 1-2 hét azzal, hogy a behívott 3-5-7 jelölttel időpontot egyeztetnek, mire eljönnek, a harmada átrakja újabb időpontra, őt is bevárják, stb. Utána a megszűrt jelöltekből választ a szakmai vezető, újabb kör 3-4 jelölttel, egyeztetéssel. Esetleg egy pszicho vagy egyéb jellegű tesztelés is jöhet, ami újabb 1 hét szervezéssel, teszteléssel, kiértékeléssel együtt. Vagy egy jó kis AC (assesment center), ami fél nap - egy nap alatt több jelöltet mér fel több egyéni és csoportos feladat révén. Mivel ezen a cégtől is többen vannak jelen egy időben, ráadásul az összes jelöltnek is egy időben kell ott lennie, a szervezés még nehezebb lehet.
 
Ha megvan az ember, akkor jön az ajánlatadás engedélyzetetése, ha megjön az engedély, kimegy az ajánlat, és ha elfogadják mondjuk 2-3 nap gondolkodási idő után, akkor kapja meg a visszajelzést a 2. helyezett jelölt, hogy sajnos nem. Ő persze ilyenkor arra gondol, hogy de miért nem mondták meg ezt korábban? A fentiek miatt, hiszen ha 1. helyezett nem fogadja el az ajánlatot, akkor megkaphatja a 2. helyezett. De a lényeg, hogy a fenti két bekezdés alapján simán elmehet 1-1,5 hónap, alapból.

Akinek a pályázón kívül fontos még, hogy haladjanak a dolgok, az a személyzeti tanácsadó / fejvadász. Mert neki is az a fontos, hogy szaladjon a szekér, jussanak előre a jelöltek, legyen hamar döntés. Neki a minőségi kiválasztás mellett a gyorsaság a másik legfontosabb dolog. Ezért ha a fejvadász nem jelentkezik, az nem azért van, mert cseszik rá, hanem mert nem kapott visszajelzést még (persze sok cégről hallani, hogy csak azokkal foglalkoznak, akik még versenyben vannak, de ezen most ne csámcsogjunk). A jelölttel illik folyamatosan kommunikálni, hogy nyugi, folyamatban van még a döntés, illetve ha kiesett a kiválasztás valamelyik fordulójában, visszajelzést kell neki adni. Természetesen a jelölt is adhat jelzést a fejvadásznak, hogy „várok egy ajánlatot”, vagy „második körre megyek egy másik céghez”, így a fejvadász, ha ügyes, és ha van rá lehetőség, megpróbálja felgyorsítani a folyamatot a cégnél. Persze behazudni egy kamu ajánlatot nem érdemes, mert ha nincs olyan lehetőség, akkor ez rosszul is elsülhet.

Fontos tehát az oda-vissza irányú kommunikáció, mivel a pályázó és a személyzeti tanácsadó érdeke közös: betölteni az állást.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr201908505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2010.09.20. 20:29:20

Miért látszik úgy, hogy több hónapig tart egy kiválasztás? van olyan hr-es, aki csak akkor mondja le a 2. helyezettnél az állást, ha az első helyezett *próbaideje* lejárt... ez ugye tipikusan plusz 3 hónap..

meg van, hogy a tisztelt fejvadász olyan jól dolgozik, hogy fenékbe billentik, amit azzal hálál meg, hogy feláll és elmegy. a cég többi fejvadásza meg találja ki, hol vannak a futó ügyek, kikkel kellene beszélni, melyik kiválasztásban mi a következő lépés... így lehet 8-9 hónapra elhúzni egy beosztotti állásra a keresést.
süti beállítások módosítása