Sokan kérdezik mostanában (is), hogy kifelé megyünk-e a válságból, lesz-e több álláslehetőség, bővítenek-e a cégek. Nos a helyzet még egyáltalán nem biztató - sajnos. 2009-ben tulajdonképpen szinte mindegyik cég behúzta a kéziféket, és sok helyen nem álltak meg a létszámstop-nál, hanem leépítések is voltak. 2010-re már a műszaki és informatikai vonal, a valamint a többféle nyelvtudással, főleg pénzügyi-számviteli területre jelölteket kereső SSC-k már magukra találtak, de nyilván az állástalanok tömege pont nem passzol ezekhez a pozíciókhoz. Idén már több cég gondolkozhatott a bővítésben, minőségi cserében, de ha megnézzük a Profession.hu statisztikáit, látható, hogy az összes állás 24%-a műszaki, 16,5%-a informatikai, 15,8%-a pénzügyi. Továbbra is gyér a kereslet a banki szektorban, az építőipar-ingatlan szegmensben. Nőtt viszont az értékesítési-kereskedelmi pozíciók száma, a jó értékesítőket nagyon keresik, de a jó értékesítők általában dolgoznak, és a cégük a tenyerén hordozza, hiszen kincset ér.

A lényeg, hogy csak bizonyos területeken van igazán álláslehetőség, és ennek egyik oka, hogy nem bővülnek már olyan mértékben a cégek, mint korábban - sőt, van ahol idén került sor leépítésre - a másik oka, hogy akinek van állása, nem váltana már olyan könnyedséggel, mint korábban. A munkatársak áramlása a cégek között lelassult, a váltási hajlandóság sokkal kisebb, hiszen a meglévő biztos, vagy annak tűnő állást kockázatos lecserélnie annak, akinek nincsenek komolyabb tartalékai. Egyedül a vezető pozícióknál látható, hogy jobban mozdíthatóak, akik állásban vannak - nyilván nekik a pénzügyi hátterük stabilabb, hogy akár egy rossz váltásból adódó állástalanságot finanszírozni tudjanak.

Korábban a magasabb fizetés is csábító lehetett - ez bizonyos feltételeknél, bérszintnél, gyermekszámnál már nem olyan mozdító erő az új adórendszernek köszönhetően. Az amúgy is gyér mobilitást még jobban visszaveti az ingatlanpiaci helyzet - csak áron alul, és úgy is csak igen nehezen adható el egy lakás/ház, ha netán a munkahelyváltás miatt költözésre gondolna bárki.

A több ezer munkáltatót foglalkoztató pénzügyi szolgáltatókat, telekommunikációs cégeket, energetikai vállalatokat és a gyógyszercégeket különadók sújtják, így ők sem az értékes, de egyébként drága erőforrásnak számító emberek felvételén gondolkoznak, sőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr773005212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2011.07.02. 11:35:44

milyenek a kilátások? rosszak és negatív a tendencia. ha kötelező lesz bért emelni, akkor az alsó hangon 20%-os plusz leépítés lesz ahhoz képest, amit eddig bejelentettek és végrehajtanak. Mindenhol.
süti beállítások módosítása