Egyre több helyen olvashatják a felsőfokú tanulmányaikat kezdők/végzők, hogy az iskola mellett a normális, vállalható nyelvtudás mellett muszáj lesz szakmai gyakorlatot is szerezni, mert anélkül igen nehéz lesz elhelyezkedniük. Aki nappalin tanul, az nyilván nyáron, illetve a suli utolsó évében a kötelező gyakorlaton (ha van) tudja ezt megszerezni, bár nem egy olyan főiskolás / egyetemista van, aki suli mellett hétköznap is dolgozik, pl. részmunkaidőben.

A kötelező szakmai gyakorlatot persze sokan csak papíron teljesítik, és ezzel az ügyeskedéssel úgy érzik, megcsinálták a tutit. Mások pedig előrelátóbbak, hogy gyakorlati helyet keresnek akkor is, ha nem kötelező. Aki a jövőjére is gondol, találhat olyan munkát, amit beírhat az önéletrajzába, és azt a leendő munkáltató mindenképp pozitívan értékeli. Ehhez viszont az is szükséges, hogy a gyakorlat megfelelő módon legyen tálalva az önéletrajzban.

Azaz:

- derüljön ki, hogy pontosan mettől-meddig tartott
- a gyakorlat napi / heti hány órát jelentett
- milyen cégnél, milyen területen
- mik voltak a konkrét feladatok (fordítás, szervezési feladatok, adminisztráció, prezentációk készítése, asszisztencia, vagy akár komolyabb, gyakorlati feladatok, ez attól függ, hogy kit mennyire vonnak be)
- ha van rá mód, akkor referencia személy elérhetősége

Tehát ha van gyakorlatod, akkor pályakezdőként ez alapján is eldöntik, hogy behívnak-e interjúra. Ha viszont kevés infot közölsz a gyakorlatról, akkor nem tudnak dönteni, és lapoznak a következő pályázóra. Ne várd, hogy felhívnak telefonon megkérdezni a részleteket, amikor több 100 jelentkező van a pályakezdő pozíciókra.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr222091596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása