Mivel minden bulvár és karrier oldalon, hírlevélben egy évben akár többször is megjelenik ebben a témában egy írás, tippgyűjtemény, én is összeszedtem pár dolgot.

Első, egyik legfontosabb tétel szerintem, hogy teljes mértékben nem tudsz felkészülni az interjúra, csak akkor, ha ismerős a cég, a vezető, a HR-es és mindenki, aki hatással van a kiválasztásra. Tegyük fel, nincs így. Ebben az esetben nem tudod, kinek mi fontos, ki mire fókuszál, kinek jössz be, kinek nem (kémia). Az őszinteséget szeretik, vagy a bullshit tartja össze a céget? Fontos a külső, vagy nem? Szemét interjú lesz, vagy támogató, bátorító? Azaz, szinte sötétben tapogatózol, így nyugtasson meg az, hogy ha az alap normákkal és önmagaddal(!) tisztában vagy, és ami info elérhető, annak utánanézel, a többi majd úgyis eldől, kár idegeskedni.

Mielőtt elmennél az interjúra, gondold át, mit kérdezhetnek. Két kérdést egészen biztosan fel fognak tenni: miért éppen itt akarsz dolgozni? Miért éppen Te vagy a megfelelő személy erre az állásra? 

Miután elképzelted a kérdéseket, gondold át válaszaidat is - de ne próbáld meg bemagolni őket! Az interjún feltett kérdésekre mindig őszintén válaszolj, hangsúlyozva egyéniséged pozitív vonásait.
 
Készülj fel a cégből! Sokat elárul érdeklődésedről az, hogy mennyire ismered a céget, amelynél megpályáztad az állást. Ha jobban ismered a céget, az mindenképpen csak előnyödre válik. Például segít döntened abban is, hogy valóban ott akarsz-e dolgozni.
 
Szintén fontos tényező a testbeszéd és az öltözködés: pszichológusok szerint környezetünk érzéseinkre, magatartásunkra vonatkozó véleményét 7 százalékban az elmondottak, 38 százalékban hangunk és 55(!) százalékban arckifejezésünk alapján alakítja ki. A felvételiztető első benyomása már a járásod, kézfogásod vagy éppen öltözködésed alapján kialakul - ezekre különösen figyelmet kell fordítanod. Kerüld a túlzott gesztikulációt, de ne kerüld a kérdező tekintetét (ez azt az érzést keltheti benne, hogy nem vagy őszinte). Ez persze nincsen jól így, mert egy állás kapcsán éppen a mondanivaló tartalma, formája és megalapozottsága lenne a legfontosabb döntési szempont. Szakmai interjún szerencsés esetben ez így is van, de sajnos sokszor döntenek még a munkavégzés szempontjából irreleváns tényezők alapján.
 
Az öltözködésre vonatkozó általános szabály az ápoltság, a tiszta, vasalt ruházat és a gondozott cipő. Nem vicc, ismerek olyat, akit amiatt nem vett fel a cég, mert piszkos volt a cipője. Pedig ha józan ésszel belegondolunk, ettől még fantasztikus szakember lehet. Ez van, figyeljünk oda ilyen apró külsőségekre is, ettől még megmaradhatunk szellemileg magasabb rendű zsenik.
 
Az interjúk lehetnek négyszemköztiek, de lehet, hogy két vagy akár több felvételiztetővel találod szemben magad. Egyre ritkábban dől el egy beszélgetés után, hogy megkapod-e az állást, készülj fel többlépcsős eljárásra, kemény szakmai interjúval vagy értékelő központtal (AC).
Az első interjú általában csak előzetes vizsgálódás, mégis ez a legfontosabb esemény a felvétel folyamatában. Legtöbbször a személyzeti vagy HR osztály egy munkatársa rögzíti a beszélgetés eredményeit, majd a pályázókat azokhoz a vezetőkhöz irányítja, akik meghozzák a végső döntést. Az első interjú lényegében szűrőként is működik.
A második interjú technikailag ugyanúgy zajlik, mint az első, nem igényel eltérő felkészülést. Ezen azonban már elképzelhetőek speciális szakmai kérdések is, amelyek sokkal mélyebben boncolgatják az állás betöltéséhez szükséges készségeket, képességeket, ismereteket. Szóba kerül még inkább a fizetés, legyen elképzelésed, de jelezd, hogy mennyire vagy rugalmas, illetve, hogy mi az ami még fontos lehet a fizetés mellett (pl. plusz szabi, távmunka lehetősége, bejárás, lakhatás, tanulmányok támogatása). Ugyanis előfoldulhat, hogy ezekben a cég is rugalmasabb tud lenni, mint a fizetésben.
 
Gyakori, hogy a cégek a kiválasztás során az interjú mellett különböző kérdőíveket, teszteket töltetnek ki a jelöltekkel. A legelterjedtebbek az intelligencia tesztek, a személyiségtesztek és a speciális képességeket, illetve készségeket vizsgáló tesztek.
 
Összefoglalva:
 
• Készülj fel az interjúra (gyűjts információt a cégről; gondolkozz el a lehetséges kérdéseken), ismerd önmagad, de legalább azt, ami az önéletrajzodban van (nem vicc, van aki még arra sem emlékszik, mikor hol dolgozott)
• Figyelj az öltözékedre - ápoltság
• Érkezz pontosan - ha késel, mindenképp szólj oda előre, és kérjél elnézést
• Bemutatkozásnál érthetően mondd el a neved, kézfogásod legyen határozott, de nem kell szétmorzsolni a másik kezét (hozzáteszem kézfogás alapján megítélni valakit elég nagy marhaság, de sajnos van egy pár ilyen "szakember", aki interjúztat)
• Tarts szemkontaktust - de ne agresszíven
• Válaszolj őszintén a kérdésekre - minek vetíteni, később úgyis kiderül
• A fizetési igényedről is fognak kérdezni. Tájékozódj a piaci árakról, tudj indokolni, és fizetési csomagban gondolkodni, legyél rugalmas, ne vágd el magad rögtön egy elszállt igénnyel, később, ha netán ajánlatot kapsz, még mindig mondhatsz nemet
• Légy magabiztos, lényegre törő és tárgyilagos - ha nem vagy magabiztos, készülj följ magadból, gyakorold az interjú helyzetet, legyél lényegre törő, ne dumálj feleslegesen, a kérdésre válaszolj, ne dumálj mellé
• Légy nyitott a cég felé - legyenek kérdéseid, de ne mindegyikkel a fizut feszegesd, hanem érdekeljen pl. a vállalat, a csapat, a jövőkép, vagy kérdezz a leendő munkakörödről, feladataidról

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr142091675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pogacem 2010.06.21. 11:13:24

Én ezt a mondatot nem értem: "ne vágd el magad rögtön egy elszállt igénnyel, később, ha netán ajánlatot kapsz, még mindig mondhatsz nemet". Ha túl alacsony fizetési igénnyel állok elő, akkor simán előfordulhat, hogy az állás tetszene, de a fizetés, amit ajánlanak kevés. Ezt hogy lehet elkerülni? Van valami "ökölszabály" (a jelenlegi fizetést alapul véve pl.)?

Karriervadász 2010.06.21. 14:46:06

@pogacem: alacsony fizetési igényt, tehát olyat, amiért jó érzéssel nem vállalnál el semmit, olyat nem kell mondani. arra gondoltam, hogy olyan igénnyel kell előállni, ami reális, lehetőleg intervallum (pl. 300-350e), ami ad játékteret. ha pl. vannak juttatások, támogatások, akkor az intervallum alja is szóba jöhet neked (pl. 315e), ha nincsenek, akkor pedig a teteje (pl. 350e). de ha benyögsz kapásból egy 350e-t, akkor elképzelhető, hogy rövidre zárják a dolgot, mert azt hiszik, neked az a minimum.

konkrét fizetési igényt amúgy sem tudhat senki sem mondani az elején, hiszen akkor még nem is tudja, miről van szó. legfeljebb minimum fizetési igényt lehet mondani, de attól félnek a pályázók, hogy akkor biztosan azt fogják megadni. ezért kell az intervallum, aminek az alja a minimum igény (amit akkor vállalsz be, ha minden nagyon frankó, szimpi a cég, van fejlődési lehetőség, vannak juttatások, tetszenek a feladatok, stb.), a teteje pedig nyilván a csillagos ég, de azért legyünk reálisak, szóval a teteje pedig az, amit olyan melóért kérsz el, ami nem annyira frankó (sok túlóra lesz, nem támogatnak semmit, nem szimpi a feladatkör), de annyiért jó szívvel elvállalod.
süti beállítások módosítása