Nézőpont kérdése. Egyrészt, ha a munkavállaló szemszögéből nézzük, akkor neki egy laptop, egy mobil az munkaeszköz, amit a munkáltató azért biztosít, hogy elérje dolgozóját, és lehetőleg az otthoni munkát is ösztönözze. "Átdobtam az adatokat, tedd már meg, hogy holnap reggelre összedobod a prezit" - mondjuk mindezt fél 6kor.

Ugyanakkor nem rossz, ha a mobil vagy a laptop bedöglik, akkor ingyen van a szerviz, vagy a csere. A jogtiszta szoftverekről ne is beszéljünk, amiket a helyi IT jó esetben folyamatosan frissít. Aztán jó még az ingyen laptop az otthoni letöltésekhez, vagy utazásra elvinni, megnézni egy jó filmet, vagy mobilnettel internetezni bárhol. Persze a saját laptop sem nagy összeg már, de ha adja a cég, akkor minek mégegy. A munkáltató főleg ezekre gondol, és juttatásnak tartja a mobilt és a laptopot. A mobil esetében beszélhetünk inkább juttatásról, ha pl. a cég állja a magánbeszélgetéseket is teljes, vagy részleges mértékben.

Az autó van, hogy csak juttatás, vagy segíti a munkába járást, de általában munkaeszköz is. Ami viszont kifejezetten juttatás e téren az a magánhasználat finanszírozása, ami a növekvő benzinárakat figyelembe véve igen értékes. Emellett az autónál ott van a tetemes szervizköltség, a biztosítás, adók, amiket nem nekünk kell fizetni, ráadásul ha gond van, általában a flottakezelő biztosít csereautót, intézi a szállítást. Gyári alkatrészek kerülnek beépítésre, intézik a gumicserét, a gumik tárolását. Jól hangzik, így egy céges autó értéke "forintosítva" eléri a bruttó 100-150 ezer forintot. Azaz, a bérigény ennyivel is csökkenthető, ha az új állásnál van céges autó, de pl. az előzőnél nem volt.

Ha bértárgyalásra kerül sor, érdemes tehát minden juttatásnál elgondolkozni, hogy van-értéke számunkra anyagi vagy kényelmi szempontból. Ha van, akkor azt is figyelembe kell venni, akkor is, ha egyébként elsőre az alapfizetés kevésnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr402108060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.25. 07:38:50

vicces, hogy felénk az átlagkereset nem éri el a céges autó havi értékét...

Karriervadász 2010.06.25. 10:34:02

@Bachterman:
kapos.hu/hirek/gazdasag/2009-12-15/216_ezer_a_magyar_atlagkereset.html

"Jobb a magyarországi átlagbér mint a köryező országok fizetései - ez derül ki a Merces felméréséből.

Jobb a magyarországi átlagbér mint a köryező országok fizetései - ez derül ki a Merces felméréséből.
Szerintük a magyarországi bruttó átlagbér: 216.100 forint, azaz mintegy 800 euro. Ez néhány ezer forinttal magasabb, mint Szlovákiában és ugyanennyive kevesebb Csehországnál.
A 17 és 24 év közötti korcsoport bruttó országos átlagbére 157.800 forint - írja a HR portal.hu. A megyék szempontjéból Békés megye áll az utolsó helyen.
A legjobban a cégvezetők keresnek csaknem 600 ezer forintos havi bérükkel, velük szemben a segédmunkások állnak, ők átlagosan bruttó 99.800 forintot kapnak."

szmoker (Homo Trollicus) 2010.07.07. 13:54:28

"Jól hangzik, így egy céges autó értéke "forintosítva" eléri a bruttó 100-150 ezer forintot."
Milyen autó az, ami egy magánszemélynek havi 100-150 küvecsbe kerül, hogy munkába járjon?

Karriervadász 2010.07.07. 22:09:52

@szmoker /segílyes/: 1. bruttó 2. a céges autóba a benzint is a cég fizeti. + biztosítás, adók, vizsgadíjak, szervizköltség...

Bambano 2010.09.20. 19:37:34

Jó is ez a céges autó meg mobil... a főnök játssza az agyát, hogy ő most mekkora juttatást adott, közben adott egy lestrapált, mások által rommáhasznált alap telefont, esetleg autót..

ha meg normális eszközt akarsz, végül megveszed magadnak... kidobott pénz az egész.
süti beállítások módosítása