Pitiáner dolog, mégis sok minden eszembe jut róla. Pl. az is gáz a nyári hőségben, ha nincs, de az is számos problémát okoz ha van. Mert ugyebár nincs mindenkinek külön irodája, így komoly kis harcok alakulhatnak ki a munkahelyen, hogy mikor és meddig, milyen hőfokon menjen a légkondi, merre fújja a hideg levegőt, ki hol ül. Ha nincs meg a készség a kompromisszumra, akkor az egész nap abból áll, hogy ki-be kapcsolják, elállítják, attól függően, hogy épp melyik fél hagyja őrizetlenül a távirányítót. Tüntető ablaknyitás, jön be a forró levegő, így aztán a hidegszerető kolléga visszatérésekor még lejjebb veszi a hőfokszabályzót.

Az öltönyben, izzadtan interjúra érkező jelentkező is kétféle képpen reagálhat a mélyhűtött interjú szobákra: vagy csendben "szárad", vagy végigtüsszenti/köhögi az interjút és szipog. Ha pedig épp az interjú szobában nincs légkondi... vagy csak nincs bekapcsolva, mert a HR-es nem bírja, az sem kellemes.

Maga a légkondi az egész nyár alatt kitűnő témafelvezető. Pl. belépsz egy másik kolléga irodájába, és azzal nyitsz, hogy "de jó hűvös van nálad", vagy épp ellenkezőleg "mi van, nálad nem működik a légkondi?". Aztán ott van, amikor tényleg nem működik, sehol a cégnél. Akkor persze szinte leáll a munka, mindenki azon pörög, hogy a tikkasztó meleg mennyire elviselhetetlen és lehetetlen így dolgozni.

Télen meg mindez kezdődik először, csak akkor a fűtéssel.

A nagy légterű egybenyitott irodákban (open office) persze nincs sok varia, belövik nagyjából egy hőfokra nyáron a hűtést, télen a fűtést, aztán marad a réteges öltözködés.

Közhely, de a légkondi kapcsán is a mértékletes használat válik be. Az sem normális, hogy 19-fokon dolgozik egész nap, amikor kint 35 van. Szerencsés ilyenkor az, ha ezeken a napokon a dress code-on, azaz az előírt öltözeten finomít a cég. Aztán ott van az árnyékolás, a napjárástól függően. Szellőztetés max korán reggel. Ha valaki érzékeny a légkondira, akkor pl. a korábban érkezőket meg lehet kérni, hogy nyomassák a hideget reggel, mire mindenki bejön, kikapcsolható a légkondi. Ebédszünetben aztán mehet megint. A kulcs tehát megint az agyoncsépelt kommunikáció és egymás szempontjainak megértése, elfogadása és egy kompromisszumos megoldás, az együttműködés. Ez az, ami előremozdítja a dolgokat, még ilyen pitiáner témában is, mint a légkondi használata.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr692154594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2010.07.16. 07:36:42

Aki kitalálta ezt az "open space" nevű irodát, már kötelet érdemelne. Nálunk emiatt egész nap megy a harc, kb. 50 ember van egy légtérben, fiúk lányok vegyesen.
Fiúk jellemzően hűvösre hűtik le a termet, amitől a lányuknak minden bajuk van (itt fázik, ott fázik, stb.). Azok, akik ablak mellett ülnek, tényleg tüntetőleg ablakot nyitnak, ahonnan persze jön a városi 38-42 fokos levegő. Ennek örömére tegnap tönkre is ment a légkondi, egyszerűen nem bírta, hogy föl-le kapcsolgatják, és közben még az utcát is hűtenie kell. Úgyhogy tegnap legalább mindenki egyenlő volt, mindenkiről szakadt a víz.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.07.16. 08:52:25

no igen, corporate drone-nak lenni nem egy kisasszonysport.

flora.a 2010.07.22. 19:53:48

Örülök, hogy írtál a problémáról, nem láttam eddig, hogy valahol is foglalkoznának ezzel az alapvető dologról.
Én már 8 éve open air office-ban dolgozom... medencegyulladás, asztma, stb. mindkét nemnél kialakul valamire érzékenység egy idő után, ha húzza addig a cégnél. Működne is a belátáson alapuló konszenzus, viszont magas a fluktuáció, és folyton jönnek a zöldfülű ifjú titánok, akik még azt hiszik, mindent kibírnak (és hogy karriert fognak tudni csinálni egy service centerben... ha-ha). Ha csak a légkondi-mizériára gondolok, görcsbe ugrik a gyomrom. Én is lógatást javaslok a kitalálójának...
A felvázolt megoldások szerintem is jók, sőt talán A megoldásai ennek az áldatlan helyzetnek, kérdés, hogy van-e rá képesség az egy helyen (együtt???) dolgozókban. Azt hiszem AC-re ez volna egy nagyon jó feladat, hogy hogyan egyezkednek a légkondin:)))

kastanie 2010.09.08. 14:38:35

ja. és a legjobb, ha pont rád fújja a jó hidegre állított levegőt a légkondi és nem megy a gépelés, mert gémberedik az ujj...és a kedves kollegaNŐK direkt nem állítják alacsonyabbra...jaj de rossz emlékeim vannak...1 hónap után el is köszöntem a cégtől...dideregve....
süti beállítások módosítása