A recesszió alatt számos kis cég, tehát főleg a KKV szektor vállalkozásai kerültek nehéz helyzetbe a megrendelések drasztikus csökkenése, a likviditási problémák, hitelfelvételi nehézségek, stb. miatt. Sok cég meg is szűnt, vagy a tulajdonos (ha épp nem ő az ügyvezető) menesztette az első embert, kerítve egy olcsóbbat (pl. a rokonságból...), vagy egy szerinte jobbat, aki kivezeti a gödörből a céget. Azaz, megjelentek a kis magyar cégek ügyvezetői a munkaerőpiacon, és állást keresnek.

A helyzetük nagyon nehéz, mivel a látható állások zömét a multik hirdetik meg, akik leginkább sablonokban gondolkodnak, az ügyvezető kategória náluk felső vezető, még akkor is, ha az ügyvezető egy kisebb csapatnak számító 6 fős céget irányított. Gondolják, hogy visszalépés lenne, ha nem egy felsővezetői pozícióval kínálnák meg - sokszor persze van is alapja. A másik defekt szokott lenni a nyelvtudás hiánya, illetve a végzettség - amikor pl. egy talpraesett, ügyes szakmunkásból lett vállalkozó, szépen kiépített egy kereskedelmi céget, de idő nem volt (és szükség sem) a diploma megszerzésére. Majd amikor a cég becsődölt, ott áll emberünk középfokú végzettséggel és nyelvtudás nélkül, és hiába pályázik meg beosztott szintű pozíciókat. Az elhelyezkedés esélye korlátozódik az ismerősökre, hasonló jellegű kis-közepes magyar cégekre. Ezzel persze nincsen baj, csakhogy pl. ügyvezetőből általában 1 db van a cégnél, így nem arról van szó, hogy temérdek lehetősége lenne.

Mit lehet tenni így hirtelen? Megoldás lehet a nyelvtudás mielőbbi fejlesztése / megszerzése, illetve az önéletrajzban érdemes nem az ügyvezetői státuszra terelni a hangsúlyt, hanem az operatív feladatokra, az azon belül elért eredményekre: pl. értékesítés, ügyfélkapcsolat, pénzügy, kintlévőségkezelés, netán marketing, jogi ügyek. Sok cégnél az ügyvezető az első számú értékesítő, vagy ügyfélkapcsolati menedzser. Inkább ezt olvassák ki az önéletrajzból. Továbbá az ügyvezetői posztból (ideális esetben) fakadó készségeket, kompetenciákat is ki lehet emelni: vezetői készségek, kommunikáció, szervezés, tárgyalástechnika, munkatársak fejlesztése, oktatása, stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr212161623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása