Karriervadász 2010.08.02. 17:00

a béralku

Mint minden munkaerő-piaci szereplőnek, neked is különböző „piaci áraid” vannak. A legtöbbet annak a munkáltatónak érsz, aki olyan állást kínál, amelyet képzettséged és tapasztalatod alapján biztosan be tudsz tölteni. Gondold végig, melyek ezek a lehetséges vállalatok és munkakörök, és ha ez megvan, tájékozódj. Lehet, hogy van néhány ismerősöd, barátod, vagy van nekik ismerősük, barátjuk ezeknél a cégeknél. Tudd meg legalább néhánytól, hogy hozzávetőleg milyen fizetéseket adnak a számodra érdekes pozíciókban. 

Egy másik lehetőség, hogy kiindulsz a jelenlegi / legutóbbi jövedelmedből, azaz legalább annyit szeretnél megkapni. Végül alapul veheted a havi költségvetésedet, azaz, hogy mennyi szükséges a megélhetésedhez - itt viszont csapdába lehet esni, ha pl. a heti 1 pénzes pókerjátszmának a finanszírozását is létszükségletnek veszed.

Hagyd az interjúzóra azt, hogy rákérdezzen a fizetési igényedre. Ha viszont úgy érzed, már túl sok körön voltál, és még mindig nem esett szó a fizetésről, tudd meg, mikor lehet a témáról szót ejteni. Ha kérdeznek, nyugodtan mondd meg, mennyit kérsz. Tedd hozzá, hogy az összeget bruttóban vagy nettóban érted. Érdeklődj arról, hogy a majdani jövedelemcsomagod milyen elemeket tartalmaz (céges mobiltelefon, bejárási támogatás, cégautó, cafeteria, étkezési hozzájárulás stb.). Bár neked kell először nyilatkozni, az elvárásaidhoz mindig hozzá teheted, hogy ezt az összeget az egyéb juttatások és munkakör pontos ismerete befolyásolják, és ezekről szívesen hallanál többet. Remélhetőleg ezek után válaszolnak a kérdéseidre, és kialakul az a párbeszéd, amely során könnyebb a saját érdekeidet érvényre juttatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr902193681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása