Nagyon fontos, hogy az önéletrajzba írt dátumok mit sugallnak. Pl. sokan vannak, akik már záróvizsgáztak, de nyelvvizsga híjján még a diploma nincs a kezükben. Ugye, ha azt írod, hogy a főiskolát elkezdted 2002-ben, de még nincs végzés dátuma, az elég ciki. Ha kezdésnek szintén beírod a 2002-t, de végzés dátumának a 2010-et, az megint kínos. Kérdés tehát, hogy mikor záróvizsgáztál, vagy ha még az is hátra van, az abszolutóriumodat mikor kaptad meg. Most, vagy már 3 éve? Ha korábban, akkor írd be ezt a dátumot, és zárójelben írd a szak mellé, hogy "abszolutórium", vagy "diploma várható megszerzése: 2010". De leginkább semmit. Ha a dátumokból az jön le, hogy egy főiskolát több, mint 4-5 évig csinálsz, az gáz.

Egyébként ha valaki nem tudná, az abszolutórium a szak tantervének teljesítését igazoló irat. Minősítés és értékelés nélkül azt tanúsítja, hogy a hallgató a szakján, - a diplomamunka (szakdolgozat) elkészítésének kivételével előírt tanulmányi és vizsgakötelezettségeiknek mindenben eleget tett.
 
Tehát több, mint 5 év alatt elvégezni egy főiskolát nehezen magyarázható, de lehet olyan indok, ami elfogadható: pl. komoly egészségügyi vagy családi probléma, anyagi gondok, külföldi tanulmányok, külföldi munkalehetőség. Ha ezekről van szó, akkor azt javaslom, hogy a végzés dátumát írd csak a tanulmányokhoz, a kezdést ne. Mivel pl. 8 év főiskola láttán azt fogják azalatt az 1-2 másodperc alatt gondolni, amíg felfogják az önéletrajz tanulmányok szekcióját, hogy egy megbízhatatlan, középszerű alak vagy, aki végig UVzta a főiskolát, és már különszámlát vezettek neki a TO-n.
 
Tegyük fel, még nem vagy diplomaközelben, de már lezártad a tanulmányaidat. Akkor, ha olyan állást pályázol, ahová nem kell felsőfokú végzettség, oda ne is írd be, mert nem véletlenül szórják ki a titkárnő állásokról a felsőfokú végzettségűeket. Hiszen ők bármennyire is bizonygatják, hogy persze, jó lesz ez nekem, fél év múlva jön a szöveg, hogy nem azért diplomáztam, hogy kávét vigyek be és leveleket fogalmazzak.
 
Továbbá vannak olyan adminisztratív és asszisztensi állások, amihez nem kell felsőfokú végzettség, de mégis beleírják a hirdetésbe elvárásként. Ha ilyenre pályázol, akkor írd bele, de szintén elég az abszolutórium dátumát, vagy a végzés várható dátumát feltüntetni.
 
Mi van azokkal, akik ugyan záróvizsgáztak, de még nincs nyelvvizsgájuk és így végülis a diplomát se kapják addig kézhez?
 
Ők általában beírják szépen a végzés dátumát, mintha már a kezükben lenne a diploma, és utána az adott cégnél dől el, hogy mennyire ragaszkodnak ehhez, kérnek-e másolatot, rákérdeznek-e direktben. Azonban a tapasztalat az, hogy nem a papír, hanem a meglévő elméleti és gyakorlati tudás, az alapvető készségek, képességek megléte a döntő.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr872209546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korinth 2010.08.14. 11:48:24

Szerinted mire érdemes 23 évesen 4 év mtapasztalattal koncentrálni: karrier vagy diploma? Egy erős főiskola csökkenti a munkateljesítményt pl vizsgaidőszakban, ám nekem mindkettő fontos, a munkaadónak viszont csak a munkateljesítmény. Mi a helyes, korrekt munkavállalói hozzáállás ahhoz, hogy elérjem, lássa be a munkáltató, ő is nyer egy diplomás munkavállalóval?

GabAndras · http://www.oneletrajz-minta.com 2010.08.16. 22:12:26

Korinth, elsősorban a flexibilitás, az ambíció, a gyors tanulási képesség, a nyitottság, az irányíthatóság. Ezek a legfontosabb tényezők ami miatt felveszik a fiatal munkaerőt.

Üdv, András
www.oneletrajz-minta.com

Karriervadász 2010.08.16. 22:17:23

@korinth: kérdés, hogy tényleg nyer-e egy diplomás munkavállalóval? úgy értem, ha te pl. most hitelügyintéző vagy egy bankfiókban, ahhoz nem kell diploma, tehát neki nem biztos, hogy fontos, hogy te diplomás legyél. két eset van:
1. nem nyer vele, ezért nem fűződik hozzá érdeke
2. nyer vele, de ezt nem látja be/át, nem fogja fel ÉS/VAGY fél, hogy utána úgyis dobbantasz

mindkettő gáz a te szempontodból.

lehetőségek:
1. maradsz és tanulsz "titokban" azaz szabadságod terhére mész el viszgázni, munkaidőn kívül készülsz fel. ez persze leginkább távoktatást feltételez. diploma után, ill közben keresel új állást, ahol értékelik a folyamatban lévő tanulmányaidat (nem sok ilyen van, valahol vagy kérik, hogy meglegyen, valahol meg nem kell, oda meg minek vennének fel olyat, aki tanul)
2. gyűröd tovább a főnököt, esetleg rámész arra, hogy mitől tart, kitaláltok valamilyen biztosítékot, pl. egyedi tanulmányi szerződés, hogy ott maradsz még X évig, nem kéred, hogy fizessék, csak engedjenek el vizsgázni, ilyesmi. persze ismerni kéne a konkrét szitut, így ezek csak gondolatébresztő tanácsok.

Karriervadász 2010.08.16. 22:28:32

@GabAndras: ez mind szép, de szegény Korinth nem sokra megy vele :)

az oneletrajz-minta.com oldal reklámozását ebben a formában nem szeretném többet látni, köszönöm.

korinth 2010.08.21. 13:08:44

Köszi a választ... :) A diplomám teljesen tökéletesen passzolna a melómhoz, és ráadásul a jelenlegi pozíciómhoz is előírás lenne. Felmerült bennem h esetleg felmondok hogy rendesen befejezhessem a sulit, mert munka mellett kéne még hozzá legalább 2 év. Annyit nem akarok várni, így is már 3 éve járok. Csak az a baj h szeretem a munkahelyem, és szeretek dolgozni, nehéz lenne itthagyni. Szóval nehéz dönteni :) Jó a blogod, betettem rss-be... :)

Karriervadász 2010.08.24. 21:57:40

@korinth: köszi :)

nehéz döntés, ha anyagilag stabil lábakon állsz, csak akkor mondjál fel, még azért nincs itt a kánaán :)

leopold84 2010.12.08. 09:42:51

Szia, azt szeretném kérdezni, hogy mit tanácsolsz azoknak, akiknek nincs meg a diploma, 'csak' a záróvizsga? Érdemes feltüntetni, hogy nincs még meg, vagy próbáljuk 'kimagyarázni'?

Karriervadász 2010.12.08. 15:56:31

@leopold84: szerintem érdemes feltüntetni zárójelben, hogy pl. "záróvizsga", vagy "diploma megszerzése folyamatban". aztán a cég eldönti, hogy ragaszkodik-e a papírhoz, vagy sem. mindkettőre van példa.
süti beállítások módosítása