Az, hogy mennyi idő beérni a munkahelyre igen fontos szempont lehet. Az átlag magyar munkavállaló egy felmérés szerint 26 perc alatt jut el a munkahelyére, de igen nagy számban vannak azok a szerencsések, akiknek jóval kevesebb idő szükséges ahhoz, hogy beérjenek. Az a tapasztalat, hogy nagyjából 30-40 perc az, ami tolerálható, de Budapesten simán elutazik akár 1 órát is bárki, ha peremkerületben lakik, vagy ha a város másik pontjára kell eljutnia. 1 óránál többet igen kivételes esetben utazna szívesen az ember. Vagy a kényszer, vagy valamilyen egyéb, erős motiváló tényező áll ilyenkor a háttérben (pl. céges autó, magas fizetés).

A kutatás azt is nézte, hogy milyen arányban használnak tömegközlekedést, autót, vagy biciklit. Nálunk az autó és a tömegközlekedés nagyjából hasonló arányban van, míg Hollandiában a bicikli, Japánban a tömegközlekedés vezet. Nyilván az ember, ha racionálisan gondolkozik igyekszik azt az eszközt választani, amely az idő-kényelem-költség szempontok alapján az optimális. De az ember sokszor érzelmi alapon dönt, így sokan ülnek inkább a dugóban, mert "szinten alulinak" érzik, hogy a sok "prolival" utazzanak a 7-esen. Persze van olyan viszonylat, amikor az autó a jó megoldás. Általában viszont a közlekedési eszközök kombinációja adja ki a legjobb verziót, így érdemes több lehetőséget kipróbálni.

Amit nem vizsgáltak, hogy az utazási időt mivel tölti az ember. Ez persze eszköz, ill. a tömegközlekedés esetében ülőhely függő is lehet. Autóvezetés közben nyilván az olvasás kilőve, de pl. lehet nyelvet tanulni, oktató CD segítségével, számos letölthető cucc van a neten hanganyag megvásárolható. Biciklizés közben viszont a zenehallgatás nem javallott, mert netán nem hallod meg, hogy ráddudálnak + a figyelmed is megoszlik. A tömegközlekedés ilyen szempontból jobb, főleg, ha sokat utazol és van ülőhelyed. Alkalmas olvasásra, tanulásra, zenehallgatásra, sőt egy elővárosi vonaton, vagy HÉV-en még dolgozni, netezni is tudsz, ha van laptopod, vagy arra alkalmas egyéb eszközöd. Ha pedig van net, állást is kereshetsz, pl. egy jobbat, ami közelebb van, mint a mostani melóhelyed. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr92292577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.13. 21:52:06

csak összehasonlításként: agyváltós, nagypapás bringával a meló 10 perc, offroad bringával öt, gyalog harminc, míg kocsival változik a húsz és a negyven közt. az útvonal hellyel-közel a legoptimálisabb, legrövidebb, legkevésbé forgalmas, leginkább komfortos (nem kátyús, kis utcás, búvós)
nálam a bringa a nyerő.
süti beállítások módosítása