Tavasszal is megnéztem, hogyan alakul a BME állásbörze "kiállítószám-mutatója", amely elég jól tükrözi a hazánkban tevékenykedő nagyobb vállalatok munkaerő-igényét. Jövő héten lesz az őszi börze, ebben a hónapban már a harmadik nagyobb, a Profession virtuális állásbörzéjével együtt a negyedik olyan rendezvény, ahol a pályakezdők állás, gyakorlati hely után nézhetnek. A kiállító cégek száma tehát nagyon pontos képet ad a munkaerőpiac keresleti oldaláról, és az elmúlt évekre visszatekintve nagyon szépen kirajzolódik a válság hatása, és tavasszal végre úgy tűnt, elindult a lassú kilábalás.

Kiállító cégek száma:

2008. ősz: 167 db
2009. tavasz: 141 db
2009. ősz: 102 db
2010. tavasz: 134 db
2010. ősz: 124 db

"A kiállítók döntő többsége nemzetközi cég, nagy részük exportra termel, vagy szolgáltatását a külföld felé (is) nyújtja (pl. SSC). Szerencsére a külföldi gazdaság helyrebillenése, a fogyasztás növekedése áttételesen az itteni leányvállalatoknál is érezteti hatását abban, hogy visszavonják a létszámstoppot, esetleg bővülnek. Ha pedig a nagyobb nemzetközi cégeknél javul a helyzet, akkor a kisebb beszállítóik is bízhatnak a kedvező fordulatban, hiszen mint a válság is begyűrűzött iparág függetlenül mindenhová előbb-utóbb, a fellendülésnek is hasonló hatása lesz, csak lassabb ütemben, és nyilván pozitív irányban." - írtam tavasszal.

De akkor most mi van? Az, hogy még mindig nem állt helyre külföldön sem a gazdaság (főként EU, USA), illetve a cégek továbbra is nagyon óvatosak. A jól menő szektorokat extra adóval riogatják a válságkezelésben eladósodott államok. A hitelezés döcögős, kevés az új beruházás, az erőforrásigény. Nagy fokú a költségérzékenység. Kevesebb a fogyasztásra költhető jövedelem. Lehetne még sorolni. Ugyanakkor egyre több az állásbörze - idén már volt virtuális is - így az is lehet, hogy a cégek oszlanak el jobban a börzék között. Ettől függetlenül a munakerő-közvetítő cégektől kapott piaci közérzet-info alapján sajnos a fő ok nem ez, hanem az, hogy a "régi szép időkre" még várni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr632368638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása