Apróság, de többekben felmerül: ha kér a hirdető fizetési igényt, akkor azt az e-mail tárgyába, a jelentkezési lap megjegyzés mezőjébe, az önéletrajzba, vagy a motivációs levélbe kell írni? Sajnos támpontot tényleg nem adnak a hirdetők, hogy hol szeretnék látni a fizetési igényt. Mindenesetre önálló dokumentumot semmiképpen se hozz létre emiatt.

A fizetési igényt talán leginkább az önéletrajz végére, egy külön "rovatba" érdemes írni, vagy a motivációs levélbe. A motivációs levélbe bár jobban illene, a tapasztalat az, hogy a CV-t nézik meg először, ill. azt szokták gyakrabban használni, pl. vezetőnek megmutatni, interjúra kinyomtatni. A fizetési igénynél pedig, bruttó havibért megadva egy intervallumot javaslok, hiszen a béren kívüli juttatásokkal és egyéb feltételekkel nem vagy tisztában, és írd mellé, pl. hogy "rugalmas, egyéb feltételektől és juttatásoktól függ". Kvázi "irányár".

Én azt tapasztalom, hogy főként magyar tulajdonú cégek, főleg KKV-k (kis- és  középvállalatok) kérnek fizetési igényt már a pályázat beadásakor. Ezek a cégek viszont általában szürke vagy fekete megoldást alkalmaznak a bérezésnél, így az ő esetükben a nettó bér feltüntetése a célszerű.

Nemzetközi cégnél, ha nettó igényt olvasnak az sem gáz, csak azt fel kell bruttósítania a HR-esnek (nem nagy ügy, van kalkulátor), illetve nem tudják, hogy ezt a nettót alapbérben, vagy juttatásokkal együtt szeretnéd megkeresni.

A fentieket figyelembe véve tehát írhatsz nettót is, bruttót is, a lényeg, hogy ha rugalmas vagy, az jelenjen meg vagy úgy, hogy intervallumot írsz, vagy úgy, hogy mellé írod, hogy "rugalmas", vagy "tárgyalási alap". Emellett jó, ha világossá teszed, hogy a juttatásokat a fizetéseden felül számítod, vagy beleérted.

Az már egy másik kérdés, hogy a most megjelölt bruttó nettója más lesz január 1-től. Érdemes ezért utánaszámolni valamelyik neten elérhető kalkulátorral, és ennek megfelelően kialakítani a bérigényt.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr862469975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Papagiorgo 2010.11.26. 20:55:59

Én személy szerint az önéletrajz elejére, a "betölteni kívánt pozíció" rubrika alá szoktam beírni (ne kelljen olyan sokat keresni szegény HR-esnek), bruttóban, egy olyan ötvenezres tól-ig határral, amire ha rákérdeznek, akkor azt mondom, hogy ebben vannak az esetleges béren felüli juttatások (tehát ha ilyenek nincsenek, akkor a felső szint környékét szeretném, ha vannak, akkor arányosan kevesebbet, ugye).

Erre általában rátérnek a juttatásokra, így legalább azzal is tisztában vagyok.

Egy-két helyen volt csak fura az ügy, olyanoknál, ahol van tizenharmadik, meg tizennegyedik havi fizetés is, ami pl. nem az egyén, hanem a vállalat teljesítménye után adható - az "okos " HR-es úgy számolt, hogy (mondjuk) kívánt bruttó bér háromszázezer, de van 13. és 14. havi is, a háromszázat felszorozta tizenkettővel, leosztotta tizennéggyel, és kijött, hogy voltaképp elég lenne a havi bruttó kettőötven is. Szolidan rákérdeztem, hogy és hát a 13. és 14. havi az mindig megvan-e, erre mondta, hogy ugye a vállalat teljesítménye után, mondom, jó, és például az elmúlt évben az mennyi volt, aszondja olyan harminchat százalék (tehát a 13. és 14. havinak csak a 36 %-a jár). Mondom, akkor a kettőötven lehetne kicsit talán több. Ő meg nézett rám, hogy miért.

Szóval azért nem árt vigyázni az ilyen matekolásoknál.
süti beállítások módosítása