Nem nagy újdonság, hogy a kisgyermekes anyukák helyzete az álláskeresés terén nem túl rózsás, mivel mindenki abból indul ki, hogy mi van, ha beteg a gyerek, ill. hogyan fog így anyu túlórázni? Persze ha van hová visszamenni, ez nem kérdés, hiszen a cég a GYES-ről visszajött anyukákat köteles visszavenni. De mi van akkor, ha nem épp olyan munkakörbe, amit szeretnél, vagy ha már nem létezik a cég, netán nem is mennél vissza? Ekkor jön az álláskeresés, ami tekintve, hogy a meghirdetett munkakörök többsége teljes munkaidős, nem könnyű.

Jöhetnénk azzal, hogy kézenfekvő megoldás lenne ezekre a problémákra a home office, a részmunkaidő, munkakör megosztás (8 órás munkakört két, 4 órában dolgozó anyuka lát el) komolyabb támogatása, térnyerése. Netán a túlóra nélküli „tényleg 8 órás” munkavégzés, de a valóság a versenyszférában ettől még távol van, a bíztató kezdeményezések és egy-két pozitív példa ellenére a cégek "heti 40 / napi 8 óra = 1 ember" sémában gondolkodnak.

Javítana az esélyeken, ha anyu a gyerek 1,5 - 2 éves korában visszatérne a munka világába, legalább részmunkaidőben. 3 év kiesés sok, sőt, többen a kis korkülönbséget preferálva 5-6 évre lazán kimaradnak. A mai felgyorsult világban 5-6 év kimaradás sajnos sok. Hogy ez jó, vagy sem, az egy másik sokkal összetettebb téma.
 
Tehét nehéz visszajönni ennyi év után. Az álláskeresés 2-3 kisebb gyerekkel kudarcsorozat. Visszajelzés nincs, ha van, nem konkrét. Nem is lehet konkrét, ugye, mert hivatalosan egyenlő a bánásmód. Mit lehet ilyenkor tenni? Meg kell előzni azt, hogy a HR-es azt gondolja, nem tudod megoldani a gyerekek felügyeletét. Megkérdezni nem fogja, mivel ez határeset, hogy köze van-e a munkavégzéshez. Nyilván van rá mód, hogy megkérdezzék, de a legjobb, ha megelőzöd a kérdést, és a CV-ben, motivációs levélben kitérsz arra, hogy a gyerekfelügyelet megoldott, 1-2 alkalommal túlórát is tudsz vállalni, ha szükséges. Tüntesd fel az önéletrajzodban azt is, ha valami részmunkaidőt, besegítést, adatrögzítést, egyesületi munkát, stb. csináltál a GYED, GYES ideje alatt, hogy lássák, nem vontad ki magad teljesen a forgalomból.

Segíthet még a személyzeti tanácsadó cég, HR-es felhívása telefonon, a pályázat beadása előtt, hogy láttál egy nagyon szimpatikus pozíciót, megfelelsz az elvárásoknak (de tényleg!), de van n+1 gyereked, akiknek felügyelete így-úgy megoldott, és érdeklődnél, hogy érdemes-e megpályáznod így a pozíciót, stb. Amit tehát mi nem kérdezhetünk meg, de tudjátok, hogy tudni szeretnék – mondjátok el magatoktól. Nyilván, ha nem megoldott a gyerekfelügyelet, és betegesek a gyerekek, ill. az oviba neked kell odaérni mindig időben, akkor nehéz okosnak lenni. De ha van megoldás, akkor ezt érdemes nyíltan kommunikálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr472480667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása