Általában nagyon rövid időt fordítanak az önéletrajzok átnézésére. Ezért akinél pár apróság nem stimmel, vagy nem egyértelmű minden, annak a pályázata jó eséllyel a "Törölt elemek" között, vagy egy feneketlen és soha sem használt adatbázisban landol.

"Kedves Karriervadász!

Átküldtem neked az önéletrajzomat, kérlek nézd meg. Eléggé el vagyok keseredve, mert mióta hazajöttem Angliából szeptemberben, nem találok állást, 100 pályázatból jó ha 1-2 pozícióra behívnak interjúra. Persze visszajelzést nem kapok...

Angolul jól beszélek, emellett recepciós és adminisztratív munkakörökben dolgoztam itthon és kint is. Azt hittem, hogy könnyen el tudok majd helyezkedni...

Szerinted miért vagyok ennyire sikertelen a pályázatokon?"

A többieknek annyi info, hogy megnéztem a CV-t, egyeztettünk pár dolgot mail-en, és így kiderültek olyan dolgok, amik talán hasznosak másoknak is. Ezek apróságok, de el lehet rajtuk csúszni, meg is mondom, miért.

Kiderült, hogy a lány magyar és angol CV-je nem volt szinkronban, az egyik munkahely kiamaradt, és így a dátumok nem stimmeltek. Ez kelthet olyan benyomást, hogy kozmetikázva van a CV, pl. egy közvetítő cégnél, ahol évi több ezer önéletrajzzal és több száz jelölttel találkoznak, és van ilyen tapasztalatuk. Mivel van bőven adminisztratív területen jelölt, nem járnak utána, hogy most akkor, hogy is van ez.

Ráadásul a lány a munkatapasztalatainál évszámokat írt, de nem írta le, hogy az 1 hét volt, vagy 11 hónap, illetve, hogy az egyik helyettesítés, a másik pedig határozott idejű munka volt. E két info nélkül viszont egy ide-oda ugráló jelölt benyomását keltette, akiről azt sem tudni, pontosan mennyit dolgozott: 2 hetet, vagy 2 évet. Mivel van elég pályázó, szintén nem fognak utánajárni.

A nyelvtudásnál a lány csak a nyelvvizsgáját tüntette fel, amit már 5 éve tett le, középfokú szinten. Persze volt kint Angliában, de ebből nem következik feltétlenül, hogy tárgyalóképes szinten van. Ezért a valós tudásszintet érdemes odaírni a nyelvvizsga adatok mellé.

És végül: lakcímnél a szülei vidéki lakcíme volt megadva, bár már a fővárosban él. Sokan úgy gondolják még most is, hogy az állandó lakcím az szent és hivatalos, azt kell megadni. Így viszont a munkáltató azt gondolhatja, hogy a lány biztosan nem tudna bejárni, vagy mindig szaladna a 5.20-as buszhoz, ráadásul a bejárás költségei is felmerülnek. Az állandó lakcím majd a belépéskor, a munkaügyi adatoknál lesz fontos.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr432490382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tissne 2010.12.06. 19:14:49

Kíváncsi lennék a véleményedre:

X városban lakom lakcímkártyán, ez a szülővárosom, gyakran járok haza a családhoz. Y városban lakom egyébként, ahonnan napi kb. 20 percet ingázok dolgozni. Y város X-től kb. 160 kilométerre található.
Váltani szeretnék, és a héten pl. egy harmadik városba fogok önéletrajzot küldeni, amely X-től kb. 70 kilométerre, Y-tól pedig kb. 100 kilométerre található.

Szinte már matematikai feladványhoz illően feltenném a kérdésem: önéletrajzom alapján vajon hol lakom én tulajdonképpen? :)

Karriervadász 2010.12.07. 17:57:53

@tissne: mindkettőt :), pl. így: lakcím X, tartozkodási hely Y, és hogy még egyértelműbb legyen, írd utána, hogy a bejárás mindkét helyről megoldható. Sőt, ha még költöznél is Z városba, akkor úgy írd: bejárás és költözés is megoldható
süti beállítások módosítása