A statisztikák szerint csökkent a pályakezdő munkanélküliek száma, ami mindenképp örömteli hír. Ettől függetlenül még nem mondható sajnos el, hogy a vállalatok nagy része nyitottabbá vált, és kezdőket keresne.

A piacvezető állásportál, a Profession állásajánlatai szerint a post írásakor fent lévő közel 3000 állás mindössze 5,5%-a szól pályakezdőknek/frissdiplomásoknak. Én azért abban bízom, hogy ez az arány valamelyest javulni fog, tekintettel arra, hogy tavasszal indulnak be a gyakornoki programok és az állásbörzék, melyek döntően a frissdiplomásokat, végzősöket célozzák meg. A gazdasági helyzet ugyanakkor nem indukál egyelőre tömeges bővülést, így a cégek megtehetik, hogy válogatnak az álláskeresők között, leginkább tapasztalat szerint.

Emellett továbbra is jellemző lesz, hogy a munkáltatók azokat preferálják inkább, akik most is állásban vannak. Teszik ezt azért, mert aki a válság alatt is meg tudta őrizni pozícióját, vagy korábban elvesztett állása helyett talált egy másikat, nem lehet rossz munkaerő, és ha vált (elfogadja az új cég ajánlatát) feltehetően nem kényszerből teszi, így a motiváltsága sem kérdőjelezhető meg. Kérdés persze, hogy lehet-e motiváltabb ő egy olyasvalakinél, aki hónapok óta munka nélkül van? A cégek nagy része nem ezzel a szemüveggel vizsgálja a kérdést, hanem a bizonytalansági tényezőket és a kockázatot igyekszik minimalizálni.

A jelenleg állás nélkül lévők között gyanítom, hogy a többség nem multinál dolgozott korábban, vagy legalábbis végzettsége, nyelvtudása nem egyezik a piac elvárásaival. Most pedig a nyitott állások döntő többsége a multiknál jelentkezik, főleg műszaki, IT területen. Ezért a tartósan állástalanok foglalkoztatása akkor fog javulni, ha a magyar munkaerőpiacon a multiknál jóval jelentősebb foglalkoztató, a KKV szektor is elkezd talpra állni, vagy ha a jelenleg munka nélkül lévőknek sikerül saját erőből olyan tudásra, szoftverismeretre, nyelvtudásra szert tenni, amit a munkaerőpiac is akceptál.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr482560234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2011.01.20. 00:21:44

Rendes végzettséggel is nehéz, majdnem lehetetlen normális állást találni, a gazdaság pedig soha nem fog visszatérni a korábbi pályájára. Nem lesz már annyi bőkezű hitel, nem lesz akkora fejlődés.
süti beállítások módosítása