Vajon ha egy álláshirdetésben "felsőfokú végzettség"-et kérnek, az csak diplomát takarhat? Mivel létezik sok felsőfokú szakképesítés is... Azokban az álláshirdetésekben, ahol kifejezetten a diploma szó szerepel, vagy egyetemi/főiskolai végzettséget jelölnek meg, az egyértelmű. Persze ha csak a "felsőfokú végzettség" megjelölést látjuk, akkor is biztosra vehetjük, hogy egyetemi/főiskolai diplomára gondolnak. Méghozzá meglévő diplomára, nem folyamatban lévő tanulmányokra. Ezt persze sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, ezért ha biztosra szeretnének menni a cégek, akkor még hozzáteszik, hogy "befejezett tanulmányok". A legszerencsésebb megfogalmazás tehát az lenne, hogy pl. elvárás: gazdasági főiskolai/egyetemi diploma, ami egyértelmű, és a befejezettségre is utal. Ám a bolognai rendszer óta ez sem teljesen egyértelmű, idővel a cégeknek is meg kell tanulnia kezelni és számításba venni a bolognai rendszerű képzés BA/MA BSC/MSC szintjeit (alapképzés, mesterképzés), azok piaci értékét, és ennek megfelelően pontosan feltüntetni az álláshirdetésben a preferált végzettséget és szintet.

De mennyire számít manapság, hogy ki milyen iskolában végzett? Léteznek-e iskolák, ahonnan nem szívesen vesznek fel pályázókat, de azért ez nem annyira hangsúlyos döntési szempont, mint gondolnánk. Persze kár lenne tagadni, van olyan cég, ahol csak Corvinus-os pályakezdőket vesznek fel, máshol a Gábor Dénes, vagy a Zsigmond Király Főiskola van tiltólistán, előbbi legendásan rossz hírnevű, még az ott végzettek körében is. De az iskola csak a pályakezdőknél kap szerepet, utána egyértelműen a munkatapasztalat a döntő, a használható tudást a munkavégzés során szedi fel magára az ember, járjon akármilyen jó nevű iskolába.

A bejegyzés trackback címe:

https://karriervadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr282760841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.03.22. 09:41:46

perpill én is a ZSKF-re jarok, vmint 4 es fel eve dolgozom egy multinal, szoval egyetertek h azert a tapasztalat siman tobbet ér ilyen esetben mint az iskola (azaz tobbet kéne hogy erjen, és nem csak szakmaisag szempontjabol, hanem munkaetika, stb szintjen is)

Bambano 2011.03.22. 23:10:26

pedig olyan egyszerű: mint ér a bsc? nullát.
süti beállítások módosítása